Hétfőtől ismét csak személyesen írhat ki betegszabadságra az orvos +++ Frissítés, visszavonták!

+++Frissités+++ április 20-án ezt a rendeletet a kritikák miatt visszavonták, továbbra is érvényes, hogy telefonon kell bejelentkezni koronavírus gyanújával megbetegedőknek az orvosi rendelőbe! 

A koronavírus fertőzés megfékezése érdekében korábban bevezették, hogy akinek könnyebb légzési panasza van, nem kell, hogy személyesen jelenjen meg a háziorvosánál és írassa ki magát betegnek, elég ha telefonon kéri ezt a háziorvosától, a munkaadónak pedig el kellett fogadnia.

Hétfőtől, 2020. április 20-tól ezt feloldják.

Ezt a döntést hozta az orvosok, klinikák és kórházak Szövetségi Bizottsága (G-BA).

Annak megítélését, hogy valaki munkaképtelen e és betegszabadságra van szüksége, ismét csak személyes orvoslátogatás alapján lehet az orvosnak eldöntenie.

A praxisok orvosai kritizálják a döntést, de egyes politikusok is még korainak találják.

A Szövetségi Bizottság azzal indokolja döntését, hogy korábban azért könnyítettek ezen, hogy elkerüljék a robbanásszerű megbetegedéseket. Ez a tendencia azonban már csökkenni látszik. Az új szabályozások pedig, mint a távolságtartás egymástól és a higiéniai előírások betartása, amikre az egyes praxisoknak is ügyelniük kell, már nem teszik ezt szükségessé.

Ettől függetlenül a Szövetségi Bizottság azt tanácsolja, hogy aki a tipikus Covid-19 szimptómákat mutatja, az először hívja fel az orvosi rendelőt és beszélje meg velük a teendőket.

Mik lehetnek a COVID-19 tipikus tünetei?

A házipatika.com szerint az adatok szerint sok betegnél a szaglás és az ízlelés tompulása jelentkezett elsőként, ezek azonban a hagyományos megfázáskor is gyakran jelentkező panaszok. A szakértők szerint a láz és a köhögés (amelyek persze szintén sok más betegséget is jelezhetnek) továbbra is a legfontosabb olyan tünet, ami alapján koronavírus-fertőzésre gyanakodhatunk. A King’s College eredményei alapján azonban az alábbi arányban jelentkeznek a leggyakoribb panaszok:

  • A betegek 53 százaléka fáradtságra, erőtlenségre panaszkodott;
  • 29 százalékuk szenvedett hosszabb ideig köhögéstől;
  • 28 százalékuknál légszomj, nehézlégzés is jelentkezett;
  • 18 százalékuk nem érzett megfelelően szagokat és ízeket;
  • 10,5 százaléknál jelentkezett csupán láz.

A légszomj és az szaglás, illetve ízérzékelés tompulása még a láznál is gyakoribb tünet. Bár a tüneteket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is állandóan monitorozza, a tájékoztatójában egyelőre nem került be a leggyakoribb panaszok közé az iménti két tünet. A King’s College kutatói is úgy vélik, hogy a szaglás elvesztése és a légszomj elsősorban a lázas, köhögő betegeknél erősítheti meg a koronavírus-fertőzés gyanúját.

 

FORRÁS: www.stern.de  www.hazipatika.com


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.