Hétvégén és hétfő este is demonstárciók voltak Németország szerte

Tüntetések Németország szerte a járványügyi lezárások ellen

Szászországban a rendőrség hétfő este számos anti-korona tüntetést oszlatott fel, melyen több ezren vettek részt. Egész hétvégén Németország szerte voltak kisebb-nagyobb anti-korona demonstrációk. A politikusok jobboldali erőkről és agresszióról beszélnek.
A rendőrség szerint több százan gyűltek össze Bautzenben, Chemnitzben és Freibergben. Körülbelül százan tüntettek Zwickauban.

Az Érchegységben lévő Zwönitzben körülbelül 60 ember volt; Dippoldiswalde, Freital, Glashütte, Heidenau, Kreischa, Königstein, Neustadt, Pirna és Sebnitz területén (Kelet-Érchegység összes körzete) 20 és 150 fő között.

A rendőrség hétfő este több városban is visszaszorította a tartományi koronaintézkedések elleni tiltakozást.

Megállítottak egy tiltott menetet Freibergben – közölte a rendőrség a Twitteren. Körülbelül 650 ember haladt át a városon a rendőrségi tiltás ellenére.

Újságírók szerint a rendőrök egy mellékutcában körülvették a tüntetőket, és megakadályozták a tiltott felvonulást.

A hangulat nagyon felforrósodott és agresszív volt, és néhány résztvevő pirotechnikai eszközöket gyújtott fel.

Sachsen: Illegale Corona-Demos - Roland Wöller (CDU) will von Kontrollverlust nichts wissen

A rendőrség tájékoztatása szerint 451 ember személyes adatait rögzítették. A tartomány rendőrsége Berlinből kért segítséget és vízágyúkkal is felkészültek.

A tartományban jelenleg max. 10 fős gyülekezés megengedett, Szászországban jelenleg a legmagasabbak a járványügyi számok. A rendőrség határozott fellépést jelentett be a demonstrálók ellen.
Drezdában a koronaintézkedések bírálói az esti órákban 137 járművel vonultak fel a városközpontban, ahogy azt a rendőrség bejelentette.

A chemnitzi rendőrkapitányság kedd este közölte, hogy több városban összesen 717 szabálysértést és több mint egy tucat büntetőeljárást jelentettek.

Roland Wöller (CDU) Szászország belügyminisztere aggodalmának adott hangot a koronapolitika elleni tiltakozások radikalizálódása miatt:

Ez egy drámai helyzet, amely az elmúlt hetekben ismét súlyosbodott. Úgy vettük észre, hogy a tüntetések egyre inkább telnek meg gyűlölettel és erőszakkal.

A kormányzót megvádolták azzal, hogy a jobboldali erőket nem szorítja eléggé vissza, melyet visszautasított.

Németországban hetek óta gyülekeznek kisebb-nagyobb tömegek tiltakozásul a járványügyi intézkedések ellen.

A német médiában azt híresztelik, hogy a demonstrációkon főleg a szélső jobboldali politikai erők képviseltetik magukat.

Nagy port kavart, mikor pénteken a koronapolitika mintegy 30 ellenzője fáklyákkal és plakátokkal tüntetett a szász egészségügyi miniszter, Köpping Petra (SPD) otthona előtt, melyet a politikusok mélyen elítéltek és megfélemlítésnek titulálták.

Türingiában is tüntettek

Türingiában hétfőn este szinte minden körzetben tüntettek a koronaintézkedések ellen. Összesen 24 találkozóhely volt – mondta hétfő este a rendőrség szóvivője.

A résztvevők száma többnyire meghaladta a jelenleg megengedettet. Türingiában jelenleg csak álló, legfeljebb 35 fős gyűlések engedélyezettek. A rendőrség megpróbált minden helyszínen ott lenni és megtalálni a szervezőket, ami azonban nem volt egyszerű, áll a közleményben.
A rendőrség szerint a legnagyobb tüntetések Erfurtban 1.000 fős körüli, Altenburgban 800 fős körüli és Zeulenrodában 600 résztvevővel voltak. A rendőrség szerint az erfurti demonstráció szervezőinek 1.500 Euró körüli bírságot kell fizetniük az összejövetel nagysága miatt.

Eisenachban, Nordhausenben, Arnstadtban, Jénában, Saalfeldben, Sömmerdában és más városokban is voltak tüntetések.

A rendőrség értékelése szerint általában nyugodtabb volt a helyzet, mint a hétvégi tüntetések idején.

Be nem jelentett találkozó a müncheni Marienplatzon

A rendőrség vasárnap 17 óra körül vett észre egy gyülekezőt a müncheni Marienplatzon: kb. 80 ember találkozott piros-fehér gyertyákkal, amelyek a rendőrség szerint az oltottakat és az oltatlanokat szimbolizálják. A találkozó nem volt bejelentve. A bajor híroldal szerint egy résztvevő megütött egy újságírót.

Frankfurtban is demonstráció volt a hétvégén

Szombat délután a rendőrség Frankfurtban két nagy demonstrációt oszlatott fel. A rendőrség szerint kb. 1.500 fő gyűlt össze az Opernplatzon a 15 óra körüli nagygyűlésre.

Ezzel egyidőben a tőle nem messze fekvő Reuterwegnél megkezdődött a demonstrációs felvonulás, amelyre a rendőrség szerint mintegy 700-an érkeztek. Már az elmúlt hétvégén is kb. 2.000 fős demonstráció volt a városban. A résztvevők „Frieden, Freiheit, keine Diktatur“ szlogent hangoztatták.

Hétvégén több városban is voltak tüntetések

Szombaton csak Hamburgban mintegy 5.000 fő oltásellenes vonult az utcára, amint azt a rendőrség szóvivője elmondta. A hetek óta minden szombaton zajló tüntetés békésen zajlott.

A rendőrség szerint a berlini Friedrichshain kerületben a tiltás ellenére több száz ember tüntetett. Többet letartóztattak a koronaszabályok megsértése és a hatóságokkal szembeni ellenállás miatt. Pénteken az 1.000 fős oltásellenes és intézkedések elleni demonstrációt betiltották. A rendőrség szerint az ok a korábbi megállapítások, hogy a résztvevők rendszeresen figyelmen kívül hagyják a koronaszabályokat.

Trierben kb. 400 fő vonult utcára állítólag agresszív hangulatban.

A Welt is beszámolt a Szászországban történtekről. A felvonulók ellen ezúttal keményebben lépett fel a rendőrség, mivel a gyülekezők vétettek a járványügyi előírások ellen. A politikusok attól tartanak, hogy a kötelező oltás bevezetésekor még erőteljesebben lépnek fel a tüntetők, ezért szigorúbb fellépésre van szükség, mondják. 

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.