Hiba volt a kijárási tilalom és a kapcsolattartási szabály a járvány ideje alatt – mondta Lauterbach

Hiba volt a kijárási tilalom a járvány ideje alatt, mondta a német egészségügyi miniszter

A kijárási tilalmak, a kötelező maszkviselés a szabadban, a játszóterek lezárása a koronajárvány idején a mostani német egészségügyi miniszter szerint mai szemszögből nézve hibás lépések voltak.
Karl Lauterbach egészségügyi miniszter bírálta a koronajárvány elleni küzdelemben elkövetett hibákat. Szerda este adott interjút a ZDF német TV-műsorában, ahol az elmúlt 3 év járványügyi kezelésről beszélt.

Az általános kapcsolati szigorítások, a gyerekek kapcsolati szigorításai utólagosan teljesen hibás döntések voltak. Azonban akkoriban még nem lehetett pontosan tudni, hogy a gyerekek mennyire fertőzőek, mondta.

Az iskola-és óvodabezárásokon túl más szabályokat is megemlített, melyek erősen túlzóak voltak. Például a kijárási tilalmak és korlátozások, a maszkviselési kötelezettség a szabadan, a játszóterek lezárása, ezek már akkor is vitatott intézkedések voltak. Ezeket a dolgokat ma már nem tennénk meg, mondta Lauterbach.

Különösen Bajorországban sok olyan rendeletet hoztak, ami tudományosan nem volt bizonyított. Néhány esetben a tanulmányok később más következtetésre jutottak.
A gyerekek szenvedték meg a legjobban a járványügyi lezárásokat, a pszichiátriai intézetek most is küzdenek az ebből származó sok esettel, amivel most a klinikák reformjával is segíteni próbálnak.

Más, hasonló idős lakossággal rendelkező országokhoz képest azonban Németország jól átvészelte a világjárványt, nem volt olyan sok fertőzött és haláleset, sem long-covid eset, mondta Lauterbach.

A járvány időszaka alatt Jens Spahn volt az egészségügyi miniszter, Lauterbach 2021 decembere óta egészségügyi miniszter.

Jelenleg Lauterbach az egészségügy megreformálásán dolgozik, mivel hatalmas gazdasági válságban vannak a kórházak, az ápolásban nagy a szakemberhiány, a gyógyszerek szállítmányozásával is sok a gond.

Mi lett Jens Spahn-nal?

Jens Spahn közel két évig volt Németország egyik legjelentősebb politikusa. A koronajárvány ideje alatt az RKI vezetőjével, Lothar Wielerrel tartott sajtótájékoztatói a koronajárványról szinte heti rendszerességgel egy egész országot tartott izgalomban.

A választások után Spahn a CDU/CSU-nál a gazdaságért, az éghajlatért és az energiáért, a kis- és középvállalkozásokért, valamint a turizmusért felel.
Januárban az RKI vezetője, Lothar Wieler is lemondott. Április 1-jétől a potsdami Hasso Plattner Intézethez csatlakozik.

Ott lesz a szintén áprilisban induló digitális egészségügyi csoport szóvivője. Wieler azt mondja, alig várja, hogy tapasztalatával hozzájárulhasson a digitális világ egyik vezető kutatóintézetéhez.

Segíteni akar felkészíteni a világot a következő világjárványra, írja a Bild.

Az intézet az SAP alapítójáról, Hasso Plattnerről kapta a nevét. Az intézet a digitális technológiák területén folytat kutatásokat.

A videóban az interjú

Forrás

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.