Hogyan spórol Németország? – Scholz hosszú távú áremelkedésre számít

Németország spórol

Olaf Scholz német kancellár a németeket hosszú ideig tartó szankciókra készíti fel Oroszországgal szemben, mert ahogy mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak: “Vlagyimir Putyint meg kell állítani az új-gyarmatosítási törekvéseiben.” Ugyanakkor Németország többféle módon készül a hideg télre, és már most spórol.
Olaf Scholz (SPD) kancellár korábban egy beszédében (Lübeck-ben) elmondta, hogy a magas infláció hosszú ideig elkísér minket Németországban, ami egy nagy kihívást jelent. Az árak emelkedése és a válság egy hosszú távú problémát jelent, mondta.

A kezdetektől egyértelmű volt számunkra, hogy a szankciók hosszó távúak lesznek.

– mondta Scholz.

Ez az út nem könnyű, még az olyan erős és gazdag ország számára sem, mint a miénk. Meg kell húzni a nadrágszíjat. Sokan megérzik már most a háború hatásait, különösen a benzin és az élelmiszer magas árai miatt. A globális gazdaság évtizedek óta nem szembesült ilyen kihívással, az ellátási láncolatok szakadoznak, szűkölködünk a nyersanyagokban, és a háború miatt bizonytalanság van az energiapiacokon. Ezek megemelik az árakat a világpiacon és egyedül egy ország sem tud ezzel szembenézni. Most össze kell fognunk.

–  hangsúlyozta a kancellár.

Scholz emellett elítéli, hogy az EU-ban összefogás helyett több témában is széthúzás van, és vétózással élnek egyes országok.

Hogyan spórol Németország?

Németország kétségbeesetten keresi az energiamegtakarítás módját. Az önkormányzatok nem akarnak télen meglepetést, ezért már most megoldásokat keresnek. Annak érdekében, hogy a lakások télen melegek lehessenek, már nyáron el kell kezdeni spórolni.
Robert Habeck gazdasági miniszter kijelentése alapján a lakosoktól is elvárja, hogy kivegyék a részüket a megtakarításból, mivel aggódik az ipar leállása miatt.

Az ipari termelés hosszútávú leállása súlyos következményekkel járna az ellátásra. Egy egységes terv azonban még nincs. Ezért a különböző városok különböző módon próbálnak meg felkészülni az esetleges energiaválságra.

Javaslatok alapján az uszodák vizét, a kültéri medencék vizét nem fűtik fel a szokásos hőmérsékletre, ezt már több városban bevezették. De a szaunáknál is hasonlóképpen járnak el.

Nürnbergben tovább mentek, itt 4 uszodából 3-at teljesen bezártak július 16-tól szeptember 25-ig. A strandok ellenben hosszabb ideig lesznek nyitva.

Min spórolnak a városok?

Számos önkormányzat dönt úgy, hogy kikapcsolja a szökőkutakat, a középületekben kikapcsolja a melegvizet.
Az alsószászországi Oldenburg 30 pontos tervet dolgozott ki, amiben pl. előírják a városban az éjszakai világítás és jelzőlámpák kikapcsolásást.

Augsburgban este már nem világítják meg az épületeket és egyes szökőkutakat is kikapcsoltak.
A berlini polgármester szerint éjfél után ki kell kapcsolni a nevezetes épületek, emlékművek kivilágítását, mint pl. a Brandenburg-Tor-t vagy a városházát.
Egyes állami intézmények már elkezdtek spórolni a légkondicionálóknál, Rheinland-Pfalz parlamentje 21 fok helyett 24 fokra hűti le a termet. Saarlandban a parlament épületét 22 fok helyett ősszel csak 20 fokra tervezik felfűteni.

Ilyen tervek vonatkoznak a múzeumokra, sportcsarnokokra vagy osztálytermekre is. Az egyes önkormányzatok felelősek a végrehajtásért.

Nordrhein-Westfalen Hilden városában sok iskolában szeptember végéig kikapcsolják a kazánokat. München városa a nem szükséges szellőztetést, lifteket, hűtőszekrényeket kapcsolja ki.

Az Európai Bizottság egy vészhelyzeti tervet készít elő, melyben előírja, hogy az irodák, hivatali és kereskedelmi épületek max. 19 fokig fűthetők fel. A meglévő szabályok előírják, hogy gázhiány esetén a lakossági háztartásokat és a kórházakat előnyben részesítik.

Ha azonban az elektromosság előállítása veszélybe kerül, akkor az országok maguk dönthetnek arról, hogy a villamosenergiát előállító gázerőművek elsőbbséget élveznek bizonyos védett fogyasztókhoz képest, áll a tervezetben.
A Bundesnetzagentur drasztikus gázszámla emelkedésre figyelmeztet

Kikapcsolták a melegvizet egyes lakásokban

Németországban nagy visszhangja volt, amikor a szász Dippoldiswalde városában a lakásszövetkezet levelet küldött ki 600 lakónak, amelyben arról tájékoztatta őket, hogy a meleg vizet napközben bizonyos időszakban korlátozzák, éjszakára kikapcsolják.

A Vonovia, Németország legnagyobb ingatlanvállalata bejelentette, hogy éjszakára 17 fokra csökkenti a központi fűtést. Ez a társaság 490 000 lakásának körülbelül felét érinti.

A német kormány minden polgárt felszólított, hogy fogyasszon kevesebb energiát és ajánlásokat is tett, hogyan. Ilyen pl., hogy szellőztetéskor kapcsoljuk ki a fűtést és az ablakot tárjuk ki nagyra. Főzésnél használjunk a láboshoz fedőt, mosásnál és a mosógatógép használatakor takarékos üzemmódot használjunk. A zuhanyozás idejét is le kell rövídítenünk.

Melegedő csarnokok télre

Ludwigshafen egy korábbi oltási központot akar átalakítani melegedő hellyé olyanok számára, akik már az otthoni fűtést nem engedhetik meg maguknak. Ezt tanácsolja a városok és önkormányzatok szövetsége is. Elmondásuk szerint, mivel senki nem tudja pontosan, hogy mennyire lesz drámai a helyzet, ezért át kell gondolni, hogy minél több melegedő csarnokot kell kialakítani, főleg az idősebb emberek számára, akik a különösen hideg télben ezeken a helyeken tartózkodhatnak.

Forrás Forrás2

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Botrány Németországban! A 14 éves lány meggyilkolása után a politikusok hallgatnak

Botrány Németországban! A 14 éves lány meggyilkolása után a politikusok hallgatnak
Egy nappal a 14 éves lányt ért halálos késtámadás után nagy a gyász ...

Embercsempészekre csaptak le Németország szerte

Embercsempészekre csaptak le Németország szerte
Németországban 14 lakásban razziázott a német rendőrség ma reggel és csapott le emberkereskedőkre, ...

Bajorországban december 10-től megszüntetik a maszk-kötelezettséget a helyi tömegközlekedésben

Bajorországban december 10-től megszüntetik a maszk-kötelezettséget a helyi tömegközlekedésben
Bajorországban még karácsony előtt megszüntetik a maszk-kötelezettséget a tömegközlekedésben. Más tartományok is követni ...

A német külügyminiszter Indiában tárgyal az indiai bevándorlók érdekében

A német külügyminiszter Indiában tárgyal az indiai bevándorlók érdekében
Újdelhiben Annalena Baerbock német külügyminiszter és indiai kollégája mobilitási megállapodást írt alá, amely ...

Hannovernél egy kisgyermekre esett a bevásárlókocsi, belehalt

Hannovernél egy kisgyermekre esett a bevásárlókocsi, belehalt
Tragikus baleset történt szombaton egy Hannover melletti barkácsáruházban, kisgyermekre borult egy bevásárlókocsi. (adsbygoogle = ...

Baden-Württemberg: 14 éves lányt ölt meg iskolába menet egy férfi a menekültszállóból

Baden-Württemberg: 14 éves lányt ölt meg iskolába menet egy férfi a menekültszállóból
Két lányt támadott meg egy férfi hétfő reggel Illerkirchbergben, Ulm közelében (Baden-Württemberg) iskolába ...

Megkönnyítik a német bevándorlást a szakképzettek számára

Megkönnyítik a német bevándorlást a szakképzettek számára
A német szövetségi kormány tervei szerint a külföldi szakmunkásoknak a jövőben könnyebb dolguk ...

A baden-badeni német gyerekgyilkos életfogytiglant kapott

A baden-badeni német gyerekgyilkos életfogytiglant kapott
Megbízható és szerető apának tartották, aztán a 34 éves baden-badeni útépítő meggyilkolja fia ...

Enyhén csökkent az infláció Németországban – Kelet-Európában viszont nagyon magas

Enyhén csökkent az infláció Németországban - Kelet-Európában viszont nagyon magas
A fogyasztói árak emelkedése Németországban az első jelentések szerint novemberben lelassult. A német ...

Ittas vezetés Németországban és a büntetések

Ittas vezetés Németországban és a büntetések
Németországban különböző véralkoholszint-határértékek vonatkoznak a járművezetésre, amelyek különböző büntetéseket vonnak maguk után. 0,5 ...

Novembertől drágább az állatorvos Németországban

Novembertől drágább az állatorvos Németországban
2022. november 22-től emelkedtek az árak az állatorvosoknál Németországban. Új díjszabás (GOT) lépett ...