Hókáosz Bajorországban – hatalmas hó esett Münchenben, leállt a közlekedés hétvégére

Bajorországban szombaton szokatlanul korán hullott le szokatlanul nagy mennyiségű hó. A forgalom leállt, a rendőrség és a tűzoltóság folyamatos bevetésen volt a hétvégén. Rendkívüli állapotot hirdettek ki, ami még valószínűleg eltart egy darabig.
Heves havazás volt szombaton Bajorországban, amely káoszt okozott sok helyen az utakon, síneken, pályaudvarokon, a tömegközlekedésben, de a reptereken is. A müncheni karácsonyi vásár – Christkindlmark – azonban megnyitott a hagyományoknak megfelelően.

Hétfőn is folytatódik a rendkívüli helyzet, a vonatok és az S-Bahn is csak korlátozottan fog közlekedni.

Szombat reggel írta a müncheni MVG, miszerint az időjárás miatt és biztonsági okokból a szombati napra a busz-, villamos- és S-Bahn-járatokat törölték. A vonatoknál is járatkimaradásokra és nagyobb fennakadásokra figyelmeztettek. A vasúttársaság tájékoztatása szerint a Münchenből Salzburgba, Innsbruckba, Nürnbergbe, Stuttgartba és Lindauba közlekedő távolsági járatokat törölték. Arra kérték az utasokat, hogy halasszák el az indulást.

A rendőrség is arra kérte az embereket, hogy a nem feltétlenül szükséges utazásokat halasszák el.

Joachim Herrmann (CSU) belügyminiszter rendkívüli helyzetet hírdetett ki, amely még mindig tart.

A jelenleg a fákra nehezedő nagy mennyiségű nedves hó olyan kockázatot jelent, amelyet nem szabad alábecsülni.

– mondta.
44 centiméter hó esett Münchenben. Amióta feljegyzéseket végeznek, vagyis 1933 óta, még soha nem esett ennyi hó egy nap alatt, mint péntektől szombatig. A korábbi rekordot 1938 decemberében állították fel: Akkor 43 centiméter esett egy nap alatt.

Egyes hírek szerint az áruházakban a hólapátok kifogytak.

Áramkimaradás

Miután a heves havazás több ezer háztartásban okozott áramkimaradást Bajorországban, a Bayernwerk Netz GmbH vasárnap délelőtt jelentette be, hogy a hálózati területen a helyzet nagyrészt stabilizálódott. Az áramellátás nagyrészt helyreállt, bár egyes területeken még mindig vannak áramkimaradások. 4000 háztartást érintett Felső-Bajorországban és 200 háztartás Alsó-Bajorországban Vilshofen és Eggenfelden között. A Bayernwerke jelenleg is dolgozik az áramszolgáltatás helyreállításán ezekben a térségekben. Az áramkimaradásokat főként a hó súlya alatt kidőlt fák okozták, amelyek a felsővezetékekre zuhantak.

Vonatok

A Münchenből és Münchenbe tartó vonatközlekedést törölték szombaton ezzel hatalmas káoszt okozva több helyen. Sok utas a vonatokon töltötte az éjszakát, pl. a 24-es peronon, a Deutsche Bahn (DB) által biztosított hálókocsiban. Ott melegedhettek fel azok, akik az elakadás miatt nem tudták mire számítsanak. Szombaton a kora reggeli órákban pedig egy Stuttgartból érkező vonatot szállodavonattá kellett átalakítani Ulm főpályaudvarán.
Szombat estére a nürnbergi pályaudvar is elesett.

Csak vasárnap reggel és dél körül indultak ismét vonatok olyan helyeken, amiket előzőleg helikópterrel átvizsgáltak, akadálymentesítettek. Újraindultak az első távolsági járatok Nürnberg és Stuttgart felé.

A német vasút azonban arra figyelmeztet, hogy a hét elején is erős korlátozások lesznek. Hétfőre a Münchenből Salzburgba, Innsbruckba, Lindau/Zürichbe és Singen/Zürichbe közlekedő távolsági vonatokat törölték, és az interneten kell az aktuális információkat megtudakolni.

Utak, autópályák

Az utakra a müncheni tűzoltóságot péntek estétől szombat délutánig 420 esethez riasztották. Az első segélyhívások este fél nyolctól érkeztek – számolt be egy szóvivő -, percenként jelentkeztek az emberek, akik hófödte fákat és leszakadt ágakat jelentettek. A rendőrség 350 hóval kapcsolatos bevetésről számolt be. Sok ház előtt sorompószalagot helyeztek el, hogy figyelmeztessék a járókelőket a tetőkről lezúduló hóra.

A leggyakoribb balesetek közé tartoztak azok a koccanások, ahol az egyik autó belecsúszott egy álló autóba.

A heves havazás hosszú dugókat okozott szombaton a bajorországi autópályákon. Az A8-as autópályán Salzburg irányában München közelében már 30 kilométeres dugó alakult ki – közölte szombat reggel az ADAC szóvivője. Szombat délre 96 tíz kilométernél hosszabb dugó volt Németország-szerte – mindegyik Bajorországban. Az A6-os és az A9-es autópályák is súlyosan érintettek voltak.
Repülőtér

A müncheni repülőtéren szombat délelőtt ideiglenesen felfüggesztették a légi közlekedést. Ez más repülőtereket is érintett, például a nürnbergi és a frankfurti repülőtereket, sok járatot kellett átirányítaniuk.

Vasárnap reggel a járatok újraindultak, de csak jelentősen csökkentett mértékben. Az aznapra tervezett 890 járatból több mint 600-at töröltek. Az indulási csarnokokban ennek megfelelően rossz volt a helyzet és hatalmas volt a sor. A Lufthansa utasai telefonon és chaten keresztül is panaszkodtak a légitársaság rossz elérhetőségére. Az ügyfeleket közleményben tájékoztatták arról, hogy átfoglalást csak applikáción keresztül lehet végezni – még akkor is, ha az utasok a repülőtéren tartózkodnak.

A késések és korlátozások várhatóan hétfőn is folytatódnak.

Olympiapark München
Olympiapark München

Tömegközlekedés

Az S-Bahn, a buszok és a villamosok szombaton szintén egyáltalán nem közlekedtek. Vasárnap lassan újraindultak, a hókotrók reggelre megtisztították a buszok számára a bekötőutakat. A megállókban viszont sok helyen megmaradt a hatalmas hó.
A Tollwood Winter Festival szombaton egyáltalán nem nyitott ki, és a Residenz is zárva maradt.
A város általánosságban azt tanácsolta mindenkinek, hogy kerüljék el a parkokat és a zöldterületeket, a Nymphenburg kastélyparkot és az oberschleissheimi Lustheim kastélyt pedig biztonsági okokból lezárták.

Riemben a Heim und Handwerk és a Food und Life vásárok egy napig zárva maradtak, vasárnap újra megnyíltak ingyenes belépéssel.

Karácsonyi vásár

Az időjárási körülmények miatt számos karácsonyi vásár Bajorország-szerte zárva marad. Erről a Német Sajtóügynökség számolt be szombat délután. Az érintett müncheni piacok közé tartozik a Residenz belső udvarán lévő piac, ahol a palota vezetősége szerint a tetőlavina megrongálta a kunyhókat.

További adventi vásárokat érintettek a felső-bajorországi Rottach-Egern, Bad Wiessee és Tegernsee településeken, valamint az alsó-bajorországi Bad Füssingben.

Számos kastély, állatkert és látnivalók zártak be, több iskolában sem lesz tanítás hétfőn.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.