Ingyenes teszt lehetőség visszatérőknek aug. 1-től – jövő héttől teszt-kötelezettség a rizikó-országokból érkezőknek

Szombat óta (2020. augusztus 1.) van lehetőség önkéntesen és ingyenesen tesztet elvégeztetni magunkon Németországban, ha külföldről érkezünk vissza Németországba. Azok, akik rizikó-országokból érkeznek, nekik a jövő héttől kötelező lesz a korona-teszt elvégzése.

Egyre több országban nő a koronavírusos esetek száma. Mivel a nyaralási időszaknak hamarosan vége, sokan érkeznek vissza rizikó-országokból. A tudósok és politikusok attól félnek, hogy ez lesz a kezdete a második hullámnak. A tartományok vezetői azon dolgoznak, hogy ennek lehetőségét csökkentsék.

Szombat óta önkéntesen és ingyen tudják magukat teszteltetni azok, akik külföldről térnek vissza Németországba, érkezés után 72 óra áll erre rendelkezésükre, akkor is, ha semmilyen jele nincs megbetegedésnek. Ezt rendelte el az egészségügyi miniszter Jens Spahn.

Erre pl. reptereken, főpályaudvarokon, egészségügyi hivataloknál (Gesundheitsamt) vagy orvosi rendelőkben (házi orvosnál) van lehetőség, ennek költségét az állam állja.

Aki nem tesztel a repterén vagy főpályaudvaron, az a 116 117-es telefonszámon tudakolhatja meg, ill. a helyi Gesundheitsamt-nál, hogy a közelben hol van tesztelésre lehetőség, illetve orvosi rendelőkben, háziorvosnál is elvégeztethető.

Aki egy rizikó-országból tér vissza, az vagy kell, hogy rendelkezzen egy 48 óránál nem régebbi angol vagy német nyelvű negatív teszttel, vagy 72 órán belül kell, hogy teszteltesse magát. Amíg nincs meg a teszt eredménye, addig házi karanténba kell, hogy vonuljon.

A teszteredmény, attól függően, hogy az adott teszthely mennyire leterhelt, kb. 24-48 óra után megvan. Ezt a Gesundheitsamt-nak kell aztán bemutatni. Ha negatív a teszt, a visszautazónak nem kell a továbbiakban karanténban maradnia, amennyiben riziko-országból tért vissza.

Egyes esetekben előfordulhat, hogy a Gesundheitsamt (egészségügyi hivatal) elrendeli egy második teszt elvégzését is. Ennek költségét is állja az állam.

Mivel bizonyítjuk, hogy külföldön jártunk?

Elég egy repülőjegy, szállodai számla vagy egyéb számla bizonyítékként, hogy külföldön tartózkodtunk. A lényeg, hogy “hihető” legyen, hogy valóban külföldön tartózkodtunk.

Jövő héttől kötelező teszt-vizsgálat lesz Németország szerte

Augusztus első hetében minden Németországba visszatérő, aki rizikó-országból érkezik, köteles lesz egy korona-teszt vizsgálatnak alávetnie magát, akár rendőri intézkedés keretében is. Erre a reptereken és a főpályaudvarokon lesz lehetőség. Ezt jelentette be a német egészségügyi miniszter Jens Spahn a múlt héten. Hogy pontosan melyik naptól veszi ez kezdetét, még nem tudni.

Jelenleg a 14 napos karantén kötelező azoknak, akik rizikó-országból érkeznek vissza, kivéve, ha rendelkezik egy 48 órás negatív korona-teszttel.
Hogyan kontrollálják majd a kötelező teszt elvégzését?

A busszal, repülővel, hajóval, vonattal érkezők a megérkezés előtt kapnak egy “kiszállókártyát“, (Aussteigekarte), melyet ki kell, hogy töltsenek.  Ezek aztán be lesznek gyűjtve és a lakhelyhez tartozó ill. a célállomás közeli  Gesundheitsamt-nak továbbítják. Ezután a hivatalok szúrópróbaszerűen ellenőriznek majd, hogy pl. valaki betartja e a karantént.

Az autósok ellenőrzésére jelenleg még nincs konkrét terv, de szúrópróbaszerű ellenőrzés a határközeli helyeken itt is előfordulhat.

Aki a szabályokat nem tartja be, pl. nem vonul házi karanténba a teszt eredményéig, pénzbüntetést kaphat, legvégül akár kényszeríthetik is a visszautazót a teszt elvégzésére.

A Pendlerek (határnál dolgozók) kivételek lehetnek a karanténkötelezettség alól, a tesztet ők is elvégeztethetik önkéntesen.

Mely országok számítanak rizikó-országnak jelenleg Németországban

Ezt a Robert Koch-Institut (RKI) tartja számon és állítja össze a listát: Szerbia, Albánia, Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró,  Egyiptom Törökország, Oroszország, sok afrikai ország és számos ország Amerikában, mint pl. USA, Venezuela, Brazília, Kolumbia, Mexikó, Kuba vagy Jamaica. Egyetlen EU-s ország áll a listán, Luxemburg. A múlt hét óta pedig Spanyolország egyes területei is már rizikó-területnek számítanak, pl  Katalónia, Navarra.

A németek által kedvelt üdülőországok, mint Ausztria, Olaszország, Mallorca vagy a Kanári-szigetek, nem állnak a listán. Az aktuális listát mindig az RKI oldalán lehet megtekinteni.

A lista folyamatosan változhat, attól függően, milyen mértékben növekszik egyes ország, terület fertőzöttségi szintje.

 

Tesztkötelezettség első körben testi kényszer nélkül

 A bajor belügyminiszter Joachim Herrmann kizárta, hogy a kötelező teszt-végzés testi erőszakkal is elvégezhető. A rendőrség szakszervezete azonban azzal számol, hogy utolsó eszközként erőszakot is alkalmazni fognak, amennyiben ezt a tartomány vezetősége elrendeli. A bajor miniszterelnök Markus Söder pénzbüntetéssel fenyegeti azokat, akik nem hajlandók alávetni magukat egy teszt elvégzésének és rizikó-országból tértek vissza.

Bajorország

Az ingyenes teszt Bajorországban már csütörtök óta lehetséges. Jelenleg a müncheni, nürnbergi és memmingeni reptereken, a müncheni és nürnbergi főpályaudvarokon és három autópálya határátkelőhelyen az A93, A8 és A3-asnál.

Térkép arról, hogy Bajorországban hol van tesztelési lehetőség

Kostenlose Corona-Testzentren für Reiserückkehrer in Bayern

Az orvosi kamara figyelmeztet

Az orvosi kamara tart a túlterheltségtől. A kibővített koronateszt-vizsgálatok túlterhelhetik az egészségügyet. Vész esetén orvosi hallgatókat is bevethetnek. Hosszú távon a hivatalok nem lesznek képesek a nagy személyzetet igénylő kontakt-követéseket elvégezni. Ezért szükséges lenne, a dolgozók helyzetén javítani, a munkájukat vonzóbbá tenni, fizetésüket emelni, a munkahelyüket modernizálni.

Németország erre vonatkozó hivatalos tájékoztató oldala itt található.

A teljes link:

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/faq-tests-einreisende.html

Ezt az oldalt érdemes az orvosnál esetleg előkészíteni. Már érkezett sajnos visszajelzés, hogy valaki elment az orvosához, aki azt mondta, hogy erről semmit nem tud, vagyis hazudott, és a teszt 70 Euro. Vigyázzunk és ne hagyjuk magunkat átverni! Ne feledjük, igazolni kell, hogy külföldön jártunk az elmúlt 72 órán belül! Különben nem ingyenes a teszt.

 

FORRÁS: www.br.de www.welt.de

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

“Nehéz ősz előtt állunk”, mondta Lauterbach – tanácskoztak a német egészségügyi miniszterek

"Nehéz ősz előtt állunk", mondta Lauterbach - tanácskoztak a német egészségügyi miniszterek
Még az egészségügyi miniszterek konferenciája után sincs pontos terv arra vonatkozóan, hogy a ...

Megszűnik az ingyenes tesztelés Németországban – 3 Euró lesz júliustól

Megszűnik az ingyenes tesztelés Németországban - 3 Euró lesz júliustól
Jelenleg Németországban minden lakosnak joga van havonta egyszer egy ingyenes koronateszt elvégzésére teszt-központokban, ...

Ausztria végleg eltörli a koronavírus elleni védőoltás kötelezettséget

Ausztria végleg eltörli a koronavírus elleni védőoltás kötelezettséget
Ausztria konzervatív-zöld kormánya bejelentette, hogy végleg eltemeti a kötelező koronavírus elleni védőoltás bevezetéséről ...

Németországban gázellátási vészhelyzet van – bejelentették a második riasztási fokozatot

Németországban gázellátási vészhelyzet van - bejelentették a második riasztási fokozatot
A német kormány a gázpiac feszült helyzete miatt a mai nappal bejelentette a ...

Németország: Lauterbach szerint a nyári járványhullám valósággá vált – Bajorország kötelező oltást akar 60 év felett

Németország: Lauterbach szerint a nyári járványhullám valósággá vált - Bajorország kötelező oltást akar 60 év felett
Lauterbach német egészségügyi miniszter szerint a koronavírus nyári hulláma mára valósággá vált. Az ...

Június 16-a ünnepnap több helyen Németországban – dugókra kell számítani a hosszú hétvégén

Június 16-a ünnepnap több helyen Németországban - dugókra kell számítani a hosszú hétvégén
A katolikus Fronleichnam (Úrnapja) június 16-án Németországban több helyen ünnepnap, idén csütörtökre esik. ...

Németország: hiába az üzemanyagár-adókedvezmény, nem csökkentek az árak

Németország: hiába az üzemanyagár-adókedvezmény, nem csökkentek az árak
Az energiaadó-csökkentésnek Németországban valójában mentesítenie kellene a fogyasztókat a magas üzemanyagártól. Mostanra azonban ...

Németország visszaállítja a határellenőrzést hétfőtől, június 13-tól ideiglenesen

Németország visszaállítja a határellenőrzést hétfőtől, június 13-tól ideiglenesen
Június 13-tól, hétfőtől Németország ismét bevezeti a határellenőrzést július 3-ig. Elmau-ban rendezik június ...

Szerda délelőtt Berlinben egy ámokfutó autós a tömegbe hajtott, 1 ember meghalt, többen súlyosan megsérültek

Szerda délelőtt Berlinben egy ámokfutó autós a tömegbe hajtott, 1 ember meghalt, többen súlyosan megsérültek
Szerda délelőtt Berlinben egy 29 éves férfi az autójával a tömegbe hajtott, egy ...

Súlyos vonatbaleset történt pénteken Bajorországban – 4 halottja, 30 sérültje van

Súlyos vonatbaleset történt pénteken Bajorországban - 4 halottja, 30 sérültje van
Bajorországban, az iskola utolsó napján a pünkösdi ünnepek előtt pénteken 12:30-kor egy regionális ...

Bajorország: egy faház összedőlt a viharban, 14 sérült – Németországban 60 sérültje és egy halottja van a viharnak

Bajorország: egy faház összedőlt a viharban, 14 sérült - Németországban 60 sérültje és egy halottja van a viharnak
Péntek este (május 20-án) összedőlt egy faház Enderndorf am See-ben (Spalt, Roth kerületében), ...