Ingyenes teszt lehetőség visszatérőknek aug. 1-től – jövő héttől teszt-kötelezettség a rizikó-országokból érkezőknek

Szombat óta (2020. augusztus 1.) van lehetőség önkéntesen és ingyenesen tesztet elvégeztetni magunkon Németországban, ha külföldről érkezünk vissza Németországba. Azok, akik rizikó-országokból érkeznek, nekik a jövő héttől kötelező lesz a korona-teszt elvégzése.

Egyre több országban nő a koronavírusos esetek száma. Mivel a nyaralási időszaknak hamarosan vége, sokan érkeznek vissza rizikó-országokból. A tudósok és politikusok attól félnek, hogy ez lesz a kezdete a második hullámnak. A tartományok vezetői azon dolgoznak, hogy ennek lehetőségét csökkentsék.





Szombat óta önkéntesen és ingyen tudják magukat teszteltetni azok, akik külföldről térnek vissza Németországba, érkezés után 72 óra áll erre rendelkezésükre, akkor is, ha semmilyen jele nincs megbetegedésnek. Ezt rendelte el az egészségügyi miniszter Jens Spahn.

Erre pl. reptereken, főpályaudvarokon, egészségügyi hivataloknál (Gesundheitsamt) vagy orvosi rendelőkben (házi orvosnál) van lehetőség, ennek költségét az állam állja.

Aki nem tesztel a repterén vagy főpályaudvaron, az a 116 117-es telefonszámon tudakolhatja meg, ill. a helyi Gesundheitsamt-nál, hogy a közelben hol van tesztelésre lehetőség, illetve orvosi rendelőkben, háziorvosnál is elvégeztethető.

Aki egy rizikó-országból tér vissza, az vagy kell, hogy rendelkezzen egy 48 óránál nem régebbi angol vagy német nyelvű negatív teszttel, vagy 72 órán belül kell, hogy teszteltesse magát. Amíg nincs meg a teszt eredménye, addig házi karanténba kell, hogy vonuljon.





A teszteredmény, attól függően, hogy az adott teszthely mennyire leterhelt, kb. 24-48 óra után megvan. Ezt a Gesundheitsamt-nak kell aztán bemutatni. Ha negatív a teszt, a visszautazónak nem kell a továbbiakban karanténban maradnia, amennyiben riziko-országból tért vissza.

Egyes esetekben előfordulhat, hogy a Gesundheitsamt (egészségügyi hivatal) elrendeli egy második teszt elvégzését is. Ennek költségét is állja az állam.

Mivel bizonyítjuk, hogy külföldön jártunk?

Elég egy repülőjegy, szállodai számla vagy egyéb számla bizonyítékként, hogy külföldön tartózkodtunk. A lényeg, hogy “hihető” legyen, hogy valóban külföldön tartózkodtunk.

Jövő héttől kötelező teszt-vizsgálat lesz Németország szerte

Augusztus első hetében minden Németországba visszatérő, aki rizikó-országból érkezik, köteles lesz egy korona-teszt vizsgálatnak alávetnie magát, akár rendőri intézkedés keretében is. Erre a reptereken és a főpályaudvarokon lesz lehetőség. Ezt jelentette be a német egészségügyi miniszter Jens Spahn a múlt héten. Hogy pontosan melyik naptól veszi ez kezdetét, még nem tudni.

Jelenleg a 14 napos karantén kötelező azoknak, akik rizikó-országból érkeznek vissza, kivéve, ha rendelkezik egy 48 órás negatív korona-teszttel.




Hogyan kontrollálják majd a kötelező teszt elvégzését?

A busszal, repülővel, hajóval, vonattal érkezők a megérkezés előtt kapnak egy “kiszállókártyát“, (Aussteigekarte), melyet ki kell, hogy töltsenek.  Ezek aztán be lesznek gyűjtve és a lakhelyhez tartozó ill. a célállomás közeli  Gesundheitsamt-nak továbbítják. Ezután a hivatalok szúrópróbaszerűen ellenőriznek majd, hogy pl. valaki betartja e a karantént.

Az autósok ellenőrzésére jelenleg még nincs konkrét terv, de szúrópróbaszerű ellenőrzés a határközeli helyeken itt is előfordulhat.

Aki a szabályokat nem tartja be, pl. nem vonul házi karanténba a teszt eredményéig, pénzbüntetést kaphat, legvégül akár kényszeríthetik is a visszautazót a teszt elvégzésére.

A Pendlerek (határnál dolgozók) kivételek lehetnek a karanténkötelezettség alól, a tesztet ők is elvégeztethetik önkéntesen.

Mely országok számítanak rizikó-országnak jelenleg Németországban

Ezt a Robert Koch-Institut (RKI) tartja számon és állítja össze a listát: Szerbia, Albánia, Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró,  Egyiptom Törökország, Oroszország, sok afrikai ország és számos ország Amerikában, mint pl. USA, Venezuela, Brazília, Kolumbia, Mexikó, Kuba vagy Jamaica. Egyetlen EU-s ország áll a listán, Luxemburg. A múlt hét óta pedig Spanyolország egyes területei is már rizikó-területnek számítanak, pl  Katalónia, Navarra.

A németek által kedvelt üdülőországok, mint Ausztria, Olaszország, Mallorca vagy a Kanári-szigetek, nem állnak a listán. Az aktuális listát mindig az RKI oldalán lehet megtekinteni.

A lista folyamatosan változhat, attól függően, milyen mértékben növekszik egyes ország, terület fertőzöttségi szintje.





 

Tesztkötelezettség első körben testi kényszer nélkül

 A bajor belügyminiszter Joachim Herrmann kizárta, hogy a kötelező teszt-végzés testi erőszakkal is elvégezhető. A rendőrség szakszervezete azonban azzal számol, hogy utolsó eszközként erőszakot is alkalmazni fognak, amennyiben ezt a tartomány vezetősége elrendeli. A bajor miniszterelnök Markus Söder pénzbüntetéssel fenyegeti azokat, akik nem hajlandók alávetni magukat egy teszt elvégzésének és rizikó-országból tértek vissza.

Bajorország

Az ingyenes teszt Bajorországban már csütörtök óta lehetséges. Jelenleg a müncheni, nürnbergi és memmingeni reptereken, a müncheni és nürnbergi főpályaudvarokon és három autópálya határátkelőhelyen az A93, A8 és A3-asnál.

Térkép arról, hogy Bajorországban hol van tesztelési lehetőség

Kostenlose Corona-Testzentren für Reiserückkehrer in Bayern

Az orvosi kamara figyelmeztet

Az orvosi kamara tart a túlterheltségtől. A kibővített koronateszt-vizsgálatok túlterhelhetik az egészségügyet. Vész esetén orvosi hallgatókat is bevethetnek. Hosszú távon a hivatalok nem lesznek képesek a nagy személyzetet igénylő kontakt-követéseket elvégezni. Ezért szükséges lenne, a dolgozók helyzetén javítani, a munkájukat vonzóbbá tenni, fizetésüket emelni, a munkahelyüket modernizálni.

Németország erre vonatkozó hivatalos tájékoztató oldala itt található.

A teljes link:

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/faq-tests-einreisende.html

Ezt az oldalt érdemes az orvosnál esetleg előkészíteni. Már érkezett sajnos visszajelzés, hogy valaki elment az orvosához, aki azt mondta, hogy erről semmit nem tud, vagyis hazudott, és a teszt 70 Euro. Vigyázzunk és ne hagyjuk magunkat átverni! Ne feledjük, igazolni kell, hogy külföldön jártunk az elmúlt 72 órán belül! Különben nem ingyenes a teszt.

 

FORRÁS: www.br.de www.welt.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.