Jár a minimálbér Németországban a külföldi otthoni idősgondozóknak is!

minimálbér a német idősgondozásban

A számítások szerint több százezer olyan külföldi, főleg kelet-európai ápoló dolgozik Németországban, akik 24 órában otthon ápolnak idős németeket, de gyakran erősen alulfizetettek. A mostani bírósági ítélettel ők is megkaphatják a német minimálbért, de a szakma tart ettől a döntéstől.




Egy bolgár nő indított peres eljárást Berlinben a munkaügyi bíróságon, mivel egy több, mint 90 éves nőt ápolt éjjel nappal, (24 órás) a hét minden napján, de a szerződésében mégis 30 órás munkahét állt és ez alapján fizették. Most, az ítélet szerint utólagosan megkapja a munkabérét, ha bizonyítottan 24 órában dolgozott.

A nő egy bolgár cégnél van alkalmazásban és egy német cégen keresztül közvetítették őt egy német családhoz. A követelése 42.636 Euró utólagos kifizetés, levonva a már eddig kifizetett 6.680 Eurót.

Egy mérföldkőnek számító ítéletet hozott a német bíróság: azok a Németországban dolgozó külföldi ápolók, akik otthon ápolnak idős embereket és segítenek a háztartásban, szintén jogosultak a német minimálbérre. És ez az ügyeleti időre is vonatkozik.

Az ítélet főleg a Kelet-Európából érkező nőket érint.

A rendszer összeomlásától félnek

A szakmai szövetségek anyagi összeomlástól tartanak, de attól is, hogy több lesz a feketemunkás.

Bármennyire is érthető a döntés, ez a döntés egy cunamit vált ki azok számára, akik külföldi gondozók támogatását veszik igénybe otthon. A külföldi ápolók nélkül már összeomlott volna a rendszer.

– mondta Eugen Brysch, a Német Betegvédelmi Alapítvány igazgatósági tagja.

A VdK társadalmi egyesület elnöke, Verena Bentele az ítélet után az otthoni gondozásban lévő Armageddonról beszélt.




Fenntarthatatlan munkakörülmények

A Verdi szakszervezet, amelynek a felperes is tagja, és a Linke párt üdvözölte az ítéletet és bírálta a szakma olykor kizsákmányoló körülményeit.

Szégyenletes, hogy hazánkban sok gondozásra szoruló embernek és családjuknak ilyen ellátást kell igénybe venniük, mert a hivatalos rendszer nem nyújt kellő támogatást. Az a modell, amely szerint többnyire kelet-európai országokból származó nők élnek és dolgoznak a rászorulók háztartásában a törvény szisztematikus megsértése.

– mondta Sylvia Bühler, a Verdi igazgatóságának tagja.

A közvetítő cégek a német segítséget kérő családnak azt az ígéretet adják, hogy 24 órás ápolót tudnak nekik közvetíteni, kevés pénzért.

Ilyenkor a német család a közvetítő cégen keresztül fizeti ki az ápolót, akik Bulgáriából, Romániából, Lengyelországból és Ukrajnából származnak és sokszor nem tudnak németül. A kizsákmányolás adott.




A politikusok is reagálnak

A német munkaügyi miniszter Hubertus Heil (SPD) az ítéletet úttörőnek és helyesnek ítélte.

Egy nyilatkozatában elmondta, hogy “A munkának mindig megvan az értéke, függetlenül attól, ha Bukarestből vagy Bottrop-ból jön. Ha valaki dolgozik, akkor megérdemli a megfelelő munkadíjat.”

Westerfellhaus ápolóügyi megbízott Jens Spahn mellett szintén üdvözölte a döntést, és elmondta, hogy jó, ha végre átláthatóbb lesz az ápolók fizetése. Mint mondta: „Eddig túl kevés dolog került nyilvánosságra ez ügyben, a legtöbb ilyen ápolót nagy jogi rizikóval dolgoztatják, olyan körülmények között, ami büntetendő.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter azonban nem látja szükségesnek a 24 órás ápolók helyzetének megváltoztatását.

Forrás  Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.