Jens Spahn a járványügyi vészhelyzet végét akarja Németországban

November végén végetérhet a járványügyi vészhelyzet Németországban

Több mint másfél éve vezette be először a Bundestag az “országos járványügyi vészhelyzetet”, és többször meghosszabbította. Ha Jens Spahn német egészségügyi miniszteren múlik, novmeber 25-én befejeződik. Hogy utána mi következne, az még nem teljesen világos.




A maszk levételéről és a 3G szabály elhagyásáról zárt térben ugyanakkor szó sem lehetne, és a higiéniai szabályok betartása is maradna.

Tekintettel a jelenlegi oltási kvótára, az egészségügyi rendszer esetleges túlterhelése már nem jelent akut veszélyt Spahn egészségügyi miniszter véleménye szerint.

A “járványügyi vészhelyzetet” ezért nem kell meghosszabbítani, jelentette ki a miniszter.
A járványügyi vészhelyzet lejárhat és 2021. november 25-én véget érhet. Ezzel megszűnne a rendkívüli állapot, amely 2020. március 28. óta, tehát közel 19 hónapja érvényben van Németországban.

Spahn ugyanakkor szorgalmazza, hogy továbbra is tartsák be a higiéniai és távolságtartási szabályokat, mivel egyelőre a veszély nem múlik el.

Amint azt a minisztérium szóvivője megerősítette, a CDU politikusa ennek megfelelően nyilatkozott a tartományi egészségügyi minisztereivel folytatott korona-konzultációk során.




A Robert Koch Intézet mérsékeltnek minősíti a vakcinázottak veszélyeztetettségét és már korábban is rámutatott arra, hogy a korona betegség súlyos lefolyása szinte csak oltatlan embereknél fordul elő.

A Lauterbach a koronaszabályok megtartását akarja

Karl Lauterbach, az SPD egészségügyi szakértője azt feltételezi, hogy a koronavírus elleni küzdelemre vonatkozó intézkedések továbbra is érvényben maradnak, még akkor is, ha a járványügyi vészhelyzetet nem hosszabbítják meg.

Ugyanakkor meglepte őt Spahn kijelentése, és szerinte ez korai lenne:

Egyetlen tartomány sem lenne ennyire őrült, tekintettel az esetek jelenlegi számára, hogy lemondana a zárt helyiségekre vonatkozó korlátozásokról, vagy a tömegközlekedésen megszüntetné a maszkkötelezettséget. A szükséges szigorításokat folytatni kell, ez egyértelmű. Olyan helyzetben vagyunk, hogy az esetek száma növekszik, az oltás előrehaladása stagnál, és jelentősen több esetre kell számítani az iskolákban a hideg hónapokban. Jelenleg senki sem tudja pontosan, mire számíthatunk a következő négy hétben, hogy milyen magas lesz a hullám.

– mondta az SPD politikusa.

A lezárások befejezésének előfeltétele a jelentősen magasabb oltási arány. Eddigi eredményeink szerények a szomszédos országokkal összehasonlítva is. Az új kormánynak ezért sokat kell tennie az oltási kvóta növeléséért.

– mondta Lauterbach.




A pártok nem ellenzik

Legutóbb augusztus végén döntött úgy a Bundestag, hogy a vészhelyzetet további három hónapra meghosszabbítja. Információk szerint az FDP nem akar újabb hosszabbítást.

A Zöldektől Manuela Rottmann elmondta, hogy egy változatlan meghosszabbítást a partja nem akar. A “Welt” német újság szerint az SPD és az Unió képviselői sem követeltek egyértelmű meghosszabbítást.

A Linke és az AfD egyértelműen a vészhelyzet megszüntetése mellett foglalt állást.

Jens Spahn ugyanakkor elmondta, hogy a belső terekben megtartaná a 3G szabályozást (oltatlanok csak teszttel mehetnének be), a “normális életet” a jelenlegi állás szerint jövő év tavaszára tudná elképzelni.

Forrás

Címlapfotó: Olaf Kosinsky / Wikipedia


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.