Jogtalan volt a járványügyi kijárási kotlátozás Bajorországban 2020-ban

Jogtalan volt a kijarasi korlatozas Bajororszagban 2020-ban

A lipcsei bírák két koronavédelmi intézkedéssel foglalkoztak. Az egész napos kijárási korlátozás Bajorországban túlkapás volt, de a szászországi éttermek bezárása rendben volt.
A kijárási szigorításokat, amelyeket Bajorország hozott meg a járvány első hullámában 2020. március 31-április 19-ig, törvényileg túlkapásnak ítélték meg, vagyis jogtalannak.

Erről határozott kedden a lipcsei Szövetségi Közigazgatási Bíróság. A határozat szerint elegendő lett volna az enyhébb szabály, a kapcsolati korlátozás, amely az embereket kevésbé terhelte volna meg.

Az egész napos kijárási tilalom az alapvető jogok súlyos megsértése volt, mondta az elnöklő bíró az ítélet kihirdetésekor. Ez csak akkor lett volna helyes, ha a kapcsolattartási szabályokon túl jelentősen hozzájárult volna a fertőzések megelőzéséhez.

Bajorországban akkoriban az emberek csak alapos indokkal hagyhatták el otthonukat, mint a munkába járás vagy a sportolás. A friss levegőn való egyszerű időtöltés viszont nem volt megengedett.
A bajor közigazgatási bíróság 2021 októberében utólagosan a kijárási tilalmat “elfogadhatatlannak” nyilvánította. Bajorország kormánya ezzel szemben a szövetségi közigazgatási bíróság előtt védekezett, amely most elutasította a fellebbezést.

Holetschek: Az intézkedés helyes volt

Bajorország egészségügyi minisztere, Klaus Holetschek a döntés után kifejtette, hogy az bajor kormány meggyőződése szerint a március végétől 2020 április elejéig tartó kijárási szigorítás hatékony és helyes intézkedés volt a bajor polgárok jóléte és biztonsága érdekében.

A kormány tiszteletben tartja a döntést, és gondosan elemezni fogja az ítélet indoklását, és le fogja vonni belőle a szükséges következtetéseket.

Szászországban az étterembezárás jogos volt

Döntést hoztak a szászországi korona-intézkedésekről is. Az ítélet szerint az ott hatályos korona-védelmi rendelet által előírt korlátozások jogszerűek voltak.

Ott kapcsolattartási szigorítások voltak és éttermeket, kávézókat, valamint sportlétesítményeket zártak be.
Ezt egy ügyvéd a szászországi közigazgatási felsőbíróságon megtámadta. A bíróság ezt követően úgy ítélte meg, hogy az intézkedések jogosak voltak.

Itt az öt szövetségi bíró megerősítette a szászországi felsőbb közigazgatási bíróság 2021. októberi ítéletét, és elutasította a felperes lipcsei ügyvéd fellebbezését.

A rendelet alkotmányos jogalapja a járványügyi törvény volt a maga akkori változatában – magyarázta a lipcsei bíróság.

Egy sor hasonló korona-ügy van még folyamatban a Szövetségi Közigazgatási Bíróság előtt.
Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.