RKI: Jön a delta vírusmutáns Németországba – óvatosságra intenek nyáron is a szakértők

Jön a delta vírus variáns Németországba

A Robert Koch Institut elnöke Lothar Wieler pénteken Berlinben egy sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet, hogy Németországban könnyen elterjedhet a delta vírusmutáns. Oltással, maszkviseléssel zárt térben és a távolságtartással több esélyünk van arra, hogy idén az ősz jobb legyen, mint tavaly. Jens Spahn német egészségügyi miniszter is felszólalt a mai sajtótájékoztatón.
A sajtótájékoztatót Jens Spahn kezdte el, és elmondta, hogy nagy siker, hogy már minden második német legalább egyszer be van oltva, vagyis 50,1%, ez kb. 41,5 millió ember, és majdnem minden harmadik a második oltással is rendelkezik.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet a delta vírusmutánsra, amely Németországban lassan de biztosan terjed, és fertőzőbb, mint az eredeti. Ez kikezdheti a járvány leküzdésének eddigi sikerét.

Nagy-Britanniában főleg fiataloknál és a be nem oltott emberek között terjed, vagy akik még csak az első oltást kapták meg, ezért is nagyon fontos mindkét oltás.

A nyár valószínűleg jó lesz, de fontos, hogy végig óvatosak legyünk és tartsuk be a higiéniai szabályokat.

A tesztelés egész nyáron megmarad, és Spahn emlékeztet a tavalyi nyárra, amikor még alig volt lehetőség a tesztelésre. Ezért ezt most, mint fontos megelőzési eszközt, meg kell becsülnünk és rendszeresen használnunk kell.

A héten jelentették be, hogy a légiközlekedésben Németországba beutazás során megmarad a tesztelési kötelezettség, mindegy melyik országból érkezik valaki.

Végül Spahn elmondta, hogy a kérdés nem az, hogy el fog e terjedni a delta vírusmutáns Németországban, hanem, hogy mikor és mennyire.
A Robert Koch Institut elnöke

Az RKI elnöke Wieler elmondta, hogy Németországban 80%-os átoltottságra számít, és amíg ez nincs meg, addig a nagyobb léptékű lazításokkal növekedhetnek a fertőzöttségi számok is.

A vírus még velünk van és velünk is marad, a járványnak nincs vége, sem Németországban, sem a világon, ezért az alacsony járványügyi számok mellett is hordani kell a maszkot, gyakran szellőztetni zárt térben, távolságot tartani, a tesztelést folytatni, és csak kis lépésekben szabad nyitni. A járvány főleg az oltatlanok körében terjedhet könnyen, mondta Wieler.

Példaként említette Nagy-Britanniát, ahol márciusban még alacsonyak voltak a számok, májusban nyitottak, ekkor 30%-a az embereknek teljesen be volt már oltva, június óta mégis folyamatosan nőnek a járványügyi számok a további oltások ellenére is, a delta vírusmutáns miatt (19%).

Brit szakértők elmondták, hogy az Indiából származó vírusmutáns jóval gyorsabban terjed, mint az eredeti, és a nem beoltottak védtelenek ellene, de azok is, akik csak egyszer kaptak oltást.

Nagy-Britanniában a 7 napos előfordulás néhány héten belül 20-ról 70-re nőtt. A tervezett további enyhítést ezért ott elhalasztották.
Németországban továbbra is az alpha variáns van főleg jelen, de 6%-ban már a delta is, és várható, hogy tovább fog terjedni, attól függően, hogy hányan oltatják be magukat és mennyire lesznek nagyobb nyitások az országban. Egyelőre több mint a fele a lakosságnak Németországban védtelen a delta vírus variáns előtt.

Wieler azt is elmondta, hogy ha most nyáron óvatosak leszünk, az ősz jobb lehet, mint tavaly. Ezért is fontos, hogy minél többen oltassák be magukat.

A szezonalitás miatt ősszel biztos, hogy megnövekednek ismét a járványügyi számok, kérdés, hogy mennyivel, és, hogy a delta variáns, ami főleg a fiatalokra veszélyes, (mivel az idősebbek már rendelkezni fognak addigra az oltással) mennyire terjed majd el.

Wieler felhozta Chile példáját, ahol sok fiatal esett már áldozatául a delta vírus variánsnak, hiába magas az átoltottsági szint, mivel sajnos sokan nem a megfelelő oltással oltattak, mondta. Az országban a Sinovac, a Pfizer / BioNTech, az AstraZeneca, a CanSino és a Johnson & Johnson vakcinákat használják.

Az RKI elnöke fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy az AstraZeneca még mindig magas hatásfokú vakcina.
Vakcinák elfogadása utazáskor

Egy újságírói kérdésére Spahn elmondta, hogy a digitális EU kártya megvan, de az országok között sajnálatos módon még mindig nem született megegyezés az ügyben, hogy mi legyen azokkal a beoltottakkal az utazás során, akik az EU által nem elfogadott oltóanyaggal vannak beoltva. Szerinte ha az EU nem lép ez ügyben hamarosan, Németország saját maga fogja meghatározni, melyikeket fogadja el.

Németországban a 7 napos 100.000 lakosra jutó új fertőzések száma országosan 10,3-ra csökkent (előző nap: 11,6, előző héten: 18,6), amint azt az RKI pénteken közölte.

Videó a pénteki sajtótájékoztatóról

Forrás

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Hulladékszelektálás Németországban magyar szemmel

Hulladékszelektálás Németországban magyar szemmel
Szemét szelektálás Németországban magyar szemmel. Milyen típusú szemetet kell különválasztani? Miért érdemes ezt ...
Elolvasom

Kinek kell és kinek érdemes adóbevallást beadni

Kinek kell és kinek érdemes adóbevallást beadni
Kinek kell és kinek erdemes jövedelemadobevallast (Einkommensteuererklärung) beadni Nemetorszagban? Az adóbevallást az adózónak kell beadni, természetesen ...
Elolvasom

Németország: az alapnyugdíjjal sem biztos, hogy elég pénz marad

Németország: az alapnyugdíjjal sem biztos, hogy elég pénz marad
Miután az alapnyugdíj 2021. január 1-jén életbe lépett Németországban, sok nyugdíjas várja a ...
Elolvasom

Grindelwald Svájcban, Bernben – Németországból vonattal

Grindelwald Svájcban, Bernben - Németországból vonattal
Tartomány: Bern Cím: Grindelwald GPS: 46° 37′ 26.9904″, 8° 2′ 29.02632″ Honlap: https://grindelwald.ch/ de/sommer/ Grindelwald egy község (Gemeinde) és település Svájc, Bern kantonjában, Interlaken kerületben. Grindelwald régóta kedvelt téli üdülőhely, ...
Elolvasom

EU Bíróság: Jogosult a lengyel apa a német segélyre akkor is ha munkanélküli

EU Bíróság: Jogosult a lengyel apa a német segélyre akkor is ha munkanélküli
Az Európai Bíróság meghatározó ítéletet hozott. Ezek szerint Németországban a munkanélküli uniós országok ...
Elolvasom

A kedvenc német ételem és receptje – blog

A kedvenc német ételem és receptje - blog
Mi a kedvenc ételem? Tette fel a kérdést egy ismerősöm. Talán a döner, ...
Elolvasom

Munkaajánlatok szállással Németországban – 1. rész Munkakeresés Németországban

Munkaajánlatok szállással Németországban - 1. rész Munkakeresés Németországban
Sokan keresnek szállással munkát Németországban. Milyen okai lehetnek: Még Magyarországon tartózkodik a munkakereső Németországban vagy ...
Elolvasom

A Kölni Dóm, 632 évig építették

A Kölni Dóm, 632 évig építették
A Kölni Dóm Németország leglátogatottabb turista látványossága. Hivatalos nevén Szent Péter és Szűz Mária ...
Elolvasom

Hogyan adjunk kölcsönt barátnak Németországban?

Hogyan adjunk kölcsönt barátnak Németországban?
Nem kérdés: A barátoknak segítünk. De ettől függetlenül ne feledjük a mondást, miszerint pénzügyekben ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.