Jön a kötelező elemi károk elleni biztosítás Németországban?

Olaf Scholz (SPD) német kancellár ma reggeli parlamenti beszédében elmondta, hogy még júniusban találkozik a tartományi vezetőkkel az ügyben, hogy megbeszéljék a kötelező természeti csapásokra, szélsőséges időjárásokra, árvíz okozta károk elleni általános biztosítást az ingatlantulajdonosok részére. Rövid áttekintés a biztosításokról.
A jelenlegi bajorországi és baden-württembergi árvízkatasztrófa miatt ismét szóba került az úgynevezett elemi károk (Elementarschäden) elleni általános biztosítási kötelezettség.

A szövetségi és a tartományi kormányok között június 20-án tartanak erről megbeszélést, az FDP-nek azonban fenntartásai vannak ezzel kapcsolatban.

Scholz szintén az árvízkatasztrófát használta fel arra, hogy erőteljes fellépésre szólítson fel az éghajlatváltozás ellen.

“Ha az ilyen szélsőséges időjárási események egyre gyakrabban fordulnak elő, akkor ez már nem csak egy szerencsétlenség, hanem az éghajlatváltozás következménye. Ez egy olyan kihívás, amely a szövetségi kormány számára az első naptól kezdve kiemelt prioritás volt, és az is marad”.

mondta a kancellár.

Csak az idei évben felgyülemlett árvízi eseményekre való tekintettel Scholz a súlyos időjárási katasztrófákra való jobb felkészülést is szorgalmazta.

“Fontos, hogy most már az egész országban árvízvédelmi építmények jöjjenek létre, még ha ez nem is mindenhol népszerű” – mondta beszédében. A német kormány jelentős forrásokat biztosít erre.”
Scholz ismét állami támogatásról biztosította a mostani árvízkárosultakat.

„A károk mértéke nagy lesz ahogyan a korábbi, Saar-vidéki és Rajna-vidék-Pfalz, Alsó-Szászország és Szász-Anhalt tartományi árvizek esetében is. A korábbi árvizekhez hasonlóan a tartományokkal együtt felmérjük a károkat és megszervezzük a segítséget” ígérte a kancellár.

Ki fizeti a viharkárokat?

Nincs egyetlen olyan viharbiztosítás, amely minden lehetséges kárra kiterjed. A következő biztosítások fontosak az átfogó fedezet biztosításához:

Lakóépület-biztosítás (Wohngebäudeversicherung): Az épületbiztosítás fedezi az ingatlan szerkezetében a viharos időjárás, például vihar, hurrikán, tornádó vagy jégeső által okozott károkat. A melléképületek, például garázsok, üvegházak vagy fészerek általában szintén biztosítva vannak.

Háztartási holmik biztosítása (Hausratversicherung): A háztartási eszközök biztosítása fedezi az ingóságokban, például bútorokban és műszaki berendezésekben keletkezett károkat, amelyeket olyan súlyos időjárási események, mint az árvíz, jégeső vagy villámcsapás okoz.
Természeti károkra vonatkozó biztosítás (Elementarschadenversicherung): Ez az épület- és háztartási eszközök biztosításának kiterjesztése. A természeti károk elleni biztosítás olyan kiegészítő biztosítás, amely kifejezetten az olyan természeti csapások által okozott károkra nyújt fedezetet, mint az árvíz, heves esőzések, földrengések, földcsuszamlások vagy lavinák.

Teljes körű autó biztosítás (Kaskoversicherung): A részleges vagy teljes körű biztosítás az adott helyzettől függően különböző feltételek mellett fizeti ki az autót ért vihar- és árvízkárokat.

Felelősségbiztosítás (Haftpflichtversicherung): Ha más emberek megsérülnek a mi hibánkból, vagy valaki más autója megsérül a saját kidőlt fánk miatt, a magánfelelősségbiztosítás bizonyos körülmények között fizethet.

Fontos, hogy a súlyos időjárási eseményekről készült dokumentációt és bizonyítékokat őrizzük meg. A kárigény benyújtásához bizonyítékokkal kell rendelkeznie a károkat okozó súlyos időjárásról. Ez magában foglalhatja az időjárás-jelentések feljegyzéseit, fényképeket vagy más erre vonatkozó dokumentációt.

Forrás: https://www.teacheconomy.de /aktuelles/versicherungen/

 

Hírdetés

Scholz mai beszéde a parlamentben

Forrás1

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.