Jövő tavasszal érheti el Németország a nyájimmunítást Jens Spahn szerint

Németország tavasszal érheti el a nyájimmunítást

A német egészségügyi miniszter Jens Spahn optimista: tavasszal Németország lakosai ismét normális életet élhetnek, mert véget érhet a járvány. De a CDU politikusa mindenekelőtt óvatosságra int.




Jens Spahn német egészségügyi miniszter jövő tavasszal számít a nyájimmunítás elérésére a koronavírus ellen, és ezzel véget érhet a járvány.

Ha nem jelenik meg olyan új vírusvariáns, amely ellen a védőoltás nem véd, ami nagyon valószínűtlen, akkor tavasszal legyőzzük a járványt, és visszatérhetünk a normális kerékvágásba. A nyájimmunítást mindig elérjük. A kérdés az, hogyan: oltással vagy fertőzéssel. Az oltás mindenképpen a biztonságosabb módja annak, hogy eljussunk oda.

– mondta Spahn az “Augsburger Allgemeine“-nak.

Azok, akik nem oltatják be magukat, nagy valószínűséggel megbetegednek.

– mondta a miniszter, és figyelmeztetett arra, hogy a fertőzések jelenleg csökkenő azáma miatt ne becsüljük alá a fertőzés kockázatát.

Tavaly is ilyen enyhülés volt ebben az évszakban. Tehát még nincs vége. Ősszel és télen, amikor mindannyian többet tartózkodunk beltérben és az immunrendszer kevésbé erős, a fertőzés kockázata is nő.




Spahn a fertőzések számának jelenlegi csökkenését elsősorban a nyaralási időszak befejeztével és a szigorúbb tesztelési szabályokkal magyarázza.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy még túl korai a koronaintézkedések feloldása.

Ha már nincsenek védőintézkedéseink, az intenzív osztályainkat túlterhelhetik a még mindig túl sok oltatlan emberek. A “szabadság napja” bejelentéséhez (Freedom Day), vagyis a korlátozások feloldásához, mint egyes országokban, Németországban még nem elég magas az oltási arány.

– mondta Spahn.

A németországi lakosok jó 67%-a kapott legalább egy oltást, több mint 63% teljesen beoltott, ill. a második oltással is.

A szabadság napjának október végi bejelentését és minden járványügyi intézkedés feloldását követelte Andreas Gassen, a német Pénztári Orvosok Szövetségének elnöke Nagy-Britannia mintájára.

Spahn bejelentette, hogy a jövőben kutatásokat végeznek a Long Covid kezelésére, vagyis a koronavírus fertőzés hosszan tartó utó tüneteit vizsgálják és annak gyógyítását kutatják. “Erről még keveset tudni. Nincs egységes klinikai kép és nincs egyértelmű diagnózis“, mondta Spahn.




Forrás Címlapfotó: Olaf Kosinsky / Wikipedia


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.