Jövőre jelentősen növekszik az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés Németországban

Növekszik az egészségügyi hozzájárulás Németországban 2023-ban

A német egészségügyi miniszter bejelentette, hogy jövőre a törvény által meghatározott egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség 0,3 százalékponttal növekszik. Az egészségügyi miniszter körülbelül 17 milliárd Eurós hiányt akar ezzel pótolni. Lauterbach az elődjét hibáztatja a hiány miatt.




Lauterbach egészségügyi miniszter történelmi jelentőségű hiányról beszélt az egészségügyben, 17 milliárd Euróról, ami a járvány ideje alatt keletkezett. A pénzügyminiszterrel történő hosszas egyeztetés után a következőket jelentette be:

2023-tól jelentősen megnövekszik Németországban a törvény által kötelező egészségbiztosító társaságok (GKV-Gesetzlichen Krankenversicherung) járulékbefizetése (KV-Beitrag-Krankenversicherungsbeitrag) a több mint 57 millió tagjai számára. A jelenleg 14,6% helyett 16,2%-ot vonnak majd le a bruttó bérből.

A betegségbiztosítási járulékról Németországban azt kell tudni, hogy a felét a munkaadó állja.

Lauterbach szerint az emelés várhatóan kb. 5 milliárd Euró többletet eredményez. Az SPD politikus ezt a körülbelül a 17 milliárd Eurós hiánnyal indokolta, ami máskülönben keletkezne az egészségbiztosítóknál.




Ezenkívül az állam a támogatását 2 milliárd Euróval megnöveli, valamint terveznek egy 1 millárd Eurós hitelfelvételt is. Más tartalékokat is mozgósítani akar Lauterbach, ilyenek az egészségügyi alapok és az biztosítók megtakarításai. Nagyobb hatékonysággal kell spórolni is, mondta.

Lauterbach kritizálta Jens Spahn-t, a korábbi egészségügyi minisztert: “Elsősorban ezt a hiányt örököltem az elődömtől“. Spahn ideje alatt nagy volt a kiadás, de a strukturális reform elmaradt. Így jött létre a hiány a járvány időszakában.

Lauterbach javaslata még jóváhagyásra vár, a pénzügyminiszter Christian Lindner már kijelentette jóváhagyását. Lindner célja is az, hogy az adókat nem szabad növelni.

Videó a bejelentésről

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.