Utazás Németországba karácsonykor – tudnivalók

Utazás Németországba Karácsonykor

Mit szabad és mire kell figyelnem?

A jelenlegi németországi Lockdown során megkértek mindenkit, hogy mondjanak le a személyes utazásaikról, rokonlátogatásaikról.

Ennek ellenére sokan várnak vendégeket a karácsonyi ünnepekre, legtöbben belföldről, de van aki külföldről. De mi érvényes ilyenkor a partnerünkre, barátainkra vagy rokonainkra, akik külföldről jönnek hozzánk látogatóba?
Melyik országból lehet Németországba utazni?

 • EU-s országok
 • Schengeni országok
 • Egyesült-Királyság

További országok

2020. október 27-től korlátlanul lehet beutazni az alábbi országokból Németországba

 • Ausztrália
 • Új-Zéland
 • Szingapúr
 • Thaiföld
 • Uruguay

Ez a lista bővül, amennyiben sikerül kétoldali megállapodást kötni, írja a német belügyminisztérium oldala

 • Japán
 • Dél-Korea
 • Kína
 • Hong Kong és Makaó

Azok a beutazók, akik más országokból akarnak Németországba utazni, mint a fent említettek, csak nyomós indokkal tehetik meg. Német állampolgárokra a szigorítások nem vonatkoznak.
Ezek a szabályok érvényesek a rizikó-területről érkezőkre

Németországban karantén-kötelezettség van, mely tartományonként változó lehet. Az aktuális rizikó-területet a Robert Koch Institut oldalán lehet megtekinteni. Jelenleg Magyarország, Ausztria és Svájc is a listán van.

Általánosságban az alábbi szabályozás van érvényben azokra az utazókra vonatkozólag, akik a beutazás előtti 10 napban rizikó-területen tartózkodtak:

 • A beutazóknak a beutazásuk előtt online be kell jelentkezniük a www.einreiseanmeldung.de oldalon és a visszaigazolást maguknál kell tartaniuk.
 • Az úti cél elérése után azonnal karanténba kell vonulni és 10 napot házi-karanténban kell tölteni.
 • A 10 napos karantén legkorábban 5 nap után oldható fel egy negatív koronavírus-teszttel. A lakhelyhez tartozó egészségügyi hivatal elérhetősége itt megtalálható.

Tesztelésről a www.116117.de oldalon olvashatunk, illetve a háziorvosunknál végezhető el. A szabályok tartományonként eltérőek lehetnek.

*Nordrhein-Westfalenben a Münster-i közigazgatási bíróság felfüggesztette a karantén-rendeletet a rizikó-területről érkezőknek. Ezért akik ide érkeznek egy rizikó-területről, nem kell, hogy karanténba vonuljanak.
Nálam éjszakázhat a külföldről érkező vendégem?

Karácsonykor és szilveszterkor, december 23 – január 1-ig max. 10 ember találkozhat több háztartásból. Egyes tartományok azonban ettől eltérően rendelkeznek.

Január 1-től ismét a szigorúbb szabályozás lép érvénybe, amikor max. 5 ember találkozhat 2 háztartásból.

Kérdés: Fogadhatok magamnál külföldről érkező vendéget? És mi van, ha a vendégem rizikó-területről érkezik és házi-karanténba kell vonulnia? Nekem is karanténban kell lennem? A német RTL.DE magazin megkérdezte a belügyminisztériumot, ahol ezt válaszolták: A válasz mindkét kérdésre igen, de érdemes megkérdezni pontos információért a helyi egészségügyi hivatalt.

FONTOS: A karácsonyi időszakra vonatkozó enyhítések változhatnak a járványügyi helyzetnek megfelelően.

Aludhat a vendégem hotelben?

A kérdés, hogy a hotelek az ünnepnapokon nyitva lehetnek-e, még mindig vita tárgyát képezi. A tartományok többségében jelenleg a turisztikai éjszakázás nem megengedett, előreláthatólag karácsony idején sem.

Karácsonykor, december 23 – 27.  között ezekben a tartományokban lesz előreláthatólag megengedett a családlátogatás miatt történő éjszakázás a hotelekben: Baden-Württemberg, Nordrhein-Westfalen, Hessen, Berlin, Niedersachsen és Schleswig-Holstein.

Schleswig-Holstein-ban december 23-27-ig max. 2 éjszaka megengedett. Bajorországban még nem döntöttek.

A karácsonyi látogatásokra külföldi rizikó-területekről tehát ugyan úgy érvényesek a 10 napos karantén-szabályozások.
Baden-Württemberg

Beutazásnál a karantén-szabályozás alól kivételek többek között

 • Kevesebb, mint 72 órás tartózkodás esetén azoknál a személyeknél, akik első ágú rokonlátogatást tesznek Németországban, házastársi vagy élettársi látogatás miatt lépnek be az országba, vagy akik közös felügyeleti vagy hozzáférési joggal rendelkeznek.
 • Max. 24 órás külföldi tartózkodás, akinek az első, vagy második lakhelye határ menti területen van.
 • Ápolók, orvosok, egészségügyi dolgozók
 • Ingázók a határ menti területekről napi ill. heti szinten
 • Max. 5 napos rizikó-területen való tartózkodás esetén, mely halaszthatatlan munka szempontjából és rendelkezik egy negatív koronavírus-teszttel.
 • Kivételes esetek igazolással, mint az ingázók, akik a 24 órás tartózkodást meghaladják, utazásuk elengedhetetlenül szükséges és ezt a munkaadó vagy az iskola igazolja.

Bajorország

Beutazásnál a karantén-szabályozás alól kivételek többek között, december 1 – december 20-ig érvényes

 • 24 órás külföldi tartózkodás határ mentén lakóknak, mely kizárólag alaposan indokolt esetben lehetséges, pl. üzleti út, munka.
 • Max. 5 napos rizikó-területen való tartózkodás, mely halaszthatatlan és feltétlenül szükséges és a munkaadó vagy az iskola ezt papírral bizonyítani tudja. Ebben az esetben egy 48 óránál nem régebbi koronavírus-tesztre van szükség.
 • Bajorországi lakosok, akik feltétlenül szükséges okokból min. heti rendszerességgel utaznak rizikó-területre, munkából kifolyólag és ezt igazolni tudják egy munkaadójuk által kiállított papírral.

Németországi tartományok tájékoztató oldala a beutazás utáni karantén-szabályozásokról
Nordrhein-Westfalen

*Nordrhein-Westfalen-ben a beutazásra érvényes karantén-rendelet pótlás nélkül megszűnt.

Ezért jelenleg nincs általános karantén-kötelezettség azon személyek számára, akik Nordrhein-Westfalen-be érkeznek egy olyan területről, amelyet az RKI kockázati területnek jelöl ki. Erről a legfelső közigazgatási bíróság döntött. Lényegében nem Nordrhein-Westfalen tartomány egyéni szabályozását érinti, sokkal inkább azokat az előírásokat, amelyek országszerte érvényesek minden tartományban, és amelyek a német karanténrendelet-modellen alapulnak.

Emiatt jelenleg tárgyalások folynak a német kormánnyal és a többi tartománnyal arról, hogy az úgynevezett rizikó-területekről való belépésről új szabályozást készítsenek-e, és ha igen, milyet.

A többi német szabályozás azonban változatlanul érvényes Nordrhein-Westfalen-ben.

Ez azt jelenti, hogy a rizikó-területekről érkező beutazóknak belépésük előtt digitálisan regisztrálniuk kell a www.einreiseanmeldung.de weboldalon. A nyilvántartásba vételi kötelezettség alóli kivételek különösen a „kis határforgalomra” vonatkoznak – vagyis a 24 óránál rövidebb tartózkodás esetén.

Ezenkívül továbbra is érvényes az országos „Rendelet a kockázati területekről érkező belépők tesztelési kötelezettségéről” (Verordnung zur Testpflicht von Einreisenden aus Risikogebieten). Tehát a belépést követően kötelesek vagyunk az illetékes egészségügyi hivatalnál bemutatni egy koronavírus-teszt eredményt, mely németül, angolul vagy franciául lehet, papír formában vagy digitálisan. Ez nem lehet 48 óránál régebbi. További információ a Robert Koch Intézet honlapján található.

www.adac.de www.swr.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.