Iszlám ámokfutó a berlini autópályán, több sérült is van

Kedd este röviddel 19:00 óra előtt Berlinben az A100-as autópályán egy 30 éves iraki férfi több balesetet is okozott autójával, melyben hatan megsérültek, hárman súlyosan.

A tettes akkor állt meg, amikor egy motort hozzányomott egy autóhoz. Ekkor kiszállt,  konyhai kés volt nála, az autó tetejére állított egy dobozt, és azt mondta arabul, hogy aki közelít hozzá, azt megöli.

Ezután kiterítette az imaszőnyegét és imádkozott. Ekkor közelítette őt meg egy arab származású rendőr és beszélt hozzá, majd végül sikeresen elfogta.

A dobozt először átvilágították, majd  speciális módon kinyitották, de csak szerszámok voltak benne.

Mivel a férfi Alahu akbar-t kiáltott és összeköttetésben volt a szélsőséges iszlamista miliővel, ezért a tette iszlamista merényletnek számít.

A Facebookon posztolt két órával előtte, a fotó alá ezt írta arabul: “Pénteken Palesztinába megyünk, Isten nagy, Alahu akbar.”

Ezen kívül még írt egy szót:„Märtyrer“, ez alatt más arab felhasználók áldásukat fejezték ki.

A képen látható Opel Astrával ment neki több motorosnak is, állítólag direkt motorosokat szúrt ki magának. Az egyik súlyos sérült egy munkából hazafele tartó tűzoltó, aki a fején sérült meg életveszélyesen.

Möglicher islamistischer Anschlag in Berlin - Die Gefahr ist real

Foto: dpa / Paul Zinken, deutschlandfunk.de

A 30 éves iraki 1990-ben Bagdadban született, a Facebook profilja alapján művészetet tanult. 2015-ben a menekültáradattal érkezett Finnországba és ott adta be a menekült kérelmét.

2016-ban érkezett Berlinbe, itt egy menekült szállón lakott Treptow-Köpenick-ben. 2019 óta pedig a bátyjánál Renickendorf-ban lakott. A rendőrség számára nem volt ismeretlen. A szomszédok szerint agresszív és hangos volt.

2018-ban a menekültszállón tűnt fel testi sértés miatt. Egy esetben rendőröket is megfenyegetett és akkor is kihajtotta az imaszőnyegét, mint most, és imádkozott. Akkor felmentették. 2018-ban bekerült a pszichiátriára, de röviddel ezután kiengedték, hogy miért, egyelőre nem tudni.

Az ügyészség szerint nem kapta meg Németországban a tartózkodási engedélyét, csak ideiglenes tartózkodásit, mely decemberben jár le.

Valószínűleg a menekültszállón radikalizálódott.

Sarmad A. ellen min. háromszoros gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat és a pszichiátriára vitték, egyes források szerint a zárt osztályra.

FORRÁS: www.tagesspiegel.de  foto: stern.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.