Kell a hely a menekülteknek: Berlinben 100 nyugdíjast költöztetnek ki egy idősotthonból

Egy berlini idősotthon menekülteket vesz fel, az időseket kiköltöztetik

Weddingben az evangélikus egyház Johannesstift Diakonie alapítvány számos idős embernek mondott fel a Müllerstraße egyik idősek otthonában, hogy menekültek költözhessenek a helyükre.
A “Focus” szerint összesen 110 lakónak mondtak fel. Közel felük már elhagyta az otthont, a többiek 2023 végéig kaptak felmondást.

A “Focus” beszámolója szerint a főbérlő azért részesíti előnyben a migránsokat és menedékkérőket, mert az ő elhelyezésük az állami támogatások miatt sokkal jövedelmezőbb, mint az idősek ellátása.

A Johannis Alapítvány a Welt című lapnak adott közleményében megerősítette a Müllerstraße-n található “Pflege & Wohnen SchillerparkWeddinger idősotthon bezárását.

Az üzemeltető indokként azt adta meg, hogy a tulajdonos, a Paul Gerhard Alapítvány megemelte a bérleti díjat, ezért a bérleti szerződések idő előtti felmondásáról állapodtak meg. Így 110 lakónak ki kell költöznie, ami már 2021 óta előre látható volt – folytatódik a jelentésben.
A Paul Gerhard Alapítvány és ingatlantulajdonos visszautasította azt a vádat, hogy az idősotthon átalakításával nagyobb bevételre akarnak szert tenni, és arra hivatkoznak, hogy Berlinben nagy szükség van a szabad helyre a menekültek miatt.

A Paul Gerhardt alapítvány a menekültekkel való foglalkozásban szerzett több évtizedes tapasztalatával támogatja a berlini tartományt a menekültek elhelyezésének kérdésében.

– áll a hivatalos sajtóközleményben.

A közlemény szerint az első menekültek várhatóan február elején költöznek be a Müllerstraße-ba.

Das Pflegeheim in der Müllerstraße im Wedding in Berlin soll zur Unterkunft für Geflüchtete werden. 

2006-ban a “Pflege & Wohnen Schillerpark” üzemeltetője, amely jelenleg a Johannesstift Diakonie (JSD) része, bérbe vette az ingatlant. A szerződés 25 évre szólt, meghosszabbítási lehetőséggel. Az ingatlant legalább 2031-ig nyugdíjas intézményként akarták használni.

Vita a lörrachi bérlakásokról Baden-Württembergben

A Welt magazin február 21-én számolt be arról, hogy a baden-württembergi Lörrachban 40 embernek kell kiköltöznie egy elavult 50-es években épült lakóházból, hogy helyet csináljanak 100 menekültnek.
Az önkormányzati tájékoztatás szerint az épületek az 1950-es évekből származó lakások. Állapotuk miatt a következő években amúgy is tervbe vették a lebontásukat és az újjáépítésüket – áll a közleményben. Az érintett bérlőket február 27-én egy lakógyűlésen tájékoztatják.

Általános gyakorlat, hogy a már nem felújítható épületeket lebontják.

– mondta a Deutsche Presse-Agenturnak a baden-württembergi városszövetség szóvivője.

Ilyen esetekben a bérlőknek számolniuk kell a felmondással. A bérlőknek ezután egyénileg megfelelő alternatívákat biztosítanak. Az, hogy az így felszabaduló, de csak ideiglenesen használható lakóterületet jelenleg menekültek elhelyezésére használják, elkerülhetetlen. Ez azt mutatja, hogy mennyire kimerültek a városok szálláskapacitásai.

– magyarázta a szóvivő.

Az önkormányzati lakásépítő vállalat állítólag hamarosan modernebb és megfizethetőbb lakásokat kínál a bérlőknek.

A lakótársaságnak a bérlőkhöz intézett levele széles körű vitát váltott ki a közösségi oldalakon.

Németországban kiköltöztetik a bérlőket a lakásukból, hogy menekültek költözhessenek be
A Twitteren tette közzé egy bérlő a február 15-i dátumozású felmondó levelet
A felmondó levélben ez áll:

“Amint tudja, Németországba nagy számban érkeztek menekültek Ukrajnából és más országokból is. Lörrach is rá van kényszerítve, hogy ellátást biztosítson egy bizonyos számú menekültnek.

A tervezett menekültszállók mellett folyamatosan más szálláslehetőségeket is keresünk. Mivel az Ön lakhelye ennek különösen megfelel, az Ön lakhelyét menekültszállóvá alakítjuk át. Ez azt jelenti, hogy Önnel hamarosan felmondjuk a bérleti szerződést. Természetesen segítünk anyagilag is másik megfelelő lakhelyet találni. 

Hamarosan beköltöznek az első lakásokba a menekültek, de ugyanakkor mindenkinek elég ideje marad, hogy megtalálja a megfelelő új otthonát. A tervek szerint az év végéig teljesen átalakul az épület menekültszállóvá. 

Hogy megfelelő tájékoztatást kapjon, február 27-én gyűlést rendezünk, amire megkérjük, hogy jöjjön el. Ugyanakkor mindenkivel külön tárgyalunk a jó megoldás megtalálásának érdekében.”

A városok és önkormányzatok Németország szerte hónapok óta panaszkodnak a menekültek elhelyezésének nehézségeire.

A német belügyminiszter vezetésével tartott menekültügyi csúcstalálkozó nem hozott megoldást a problémákra.

Forrás Címlapfoto: A wedding-i idősotthon menekültszálló lesz


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.