Kezdődik a német utazási szezon – csütörtöktől iskolai szünet Nordrhein-Westfalen tartományban

Nyári iskolai szünidő Néemtországban, utazások

Nordrhein-Westfalen tartomány iskoláiban már csütörtökön megkezdődik a nyári szünet. Ezt követik Bremen, Niedersachsen és Sachsen-Anhalt tartományok két héttel később. Hogy miért van ez, és milyen torlódásokra, utazási szokásokra kell számítani, arról szedtünk össze néhány tudnivalót.




A 16 német tartomány minden évben közösen állapodik meg, hogy mikor és hol kezdődik az iskolai nyári szünet. Ennek során ügyelnek arra, hogy ne minden tartományban egyszerre kezdődjön a vakáció, hanem egyes tartományokban már június végén, míg máshol csak július végén. Idén például Észak-Rajna-Vesztfália (június 22), Bréma, Alsó-Szászország és Szász-Anhalt kezdi elsőként, írja a ZDF.

Iskolai szünidő Németországban tartományonként

Baden-Württemberg: július 27 – szeptember 9.
Bayern: július 31 – szeptember 11.
Berlin: július 7 – augusztus 25.
Brandenburg: július 7 – augusztus 26.
Bremen: július 6 – augusztus 16.
Hamburg: július 13 – augusztus 23.
Hessen: július 24 – szeptember 1.
Mecklenburg-Vorpommern: július 17 – augusztus 26.
Niedersachsen: július 6 – augusztus 16.
Nordrhein-Westfalen: június 22 – augusztus 4.
Rheinland-Pfalz: július 24 – szeptember 1.
Saarland: július 24 – szeptember 1.
Sachsen: július 10 – augusztus 18.
Sachsen-Anhalt: július 6 – augusztus 16.
Schleswig-Holstein: július 17 – augusztus 26.
Thüringen: július 10 – augusztus 19.




Felváltva tartják az iskolai nyári szünetet a tartományok

A szövetségi államok (tartományok) minden évben felváltva tartják az iskolai nyári szünetet. Ez az üdülési rendszer úgy van kialakítva, hogy azok a tartományok, amelyek általában egymás mellett helyezkednek el, egyszerre kapják meg a nyári szünetet. A Hessen és Saar-vidék között fekvő Rajna-vidék-Pfalznak például mindig ugyanabban az időpontban van nyári szünideje, mint e két tartománynak.

Miért jó ez?

A nyári szünidőket elsősorban azért osztják fel, hogy ne menjen mindenki egyszerre nyaralni. Ha az összes tartományban ugyanabban a hat hétben lenne a nyári szünet, az autópályák még zsúfoltabbak lennének, a Balti-tengerre tartó vonatok zsúfolásig tele lennének, a repülőtereket pedig ellepnék a tengerhez repülni vágyók.

Ráadásul a szállodai alkalmazottak, az idegenvezetők és a strandárusok, vagyis azok, akik az idegenforgalomból élnek meg a hathetes vakáción kívül alig keresnének pénzt, hiszen csak kevés turista lenne. A nyári szünet felosztásával a nyaralás kevésbé megterhelő az utazók számára, ugyanakkor az idegenforgalomban dolgozók hosszabb időre kapnak munkát.




Néhány kivétel

Két tartomány azonban nem vesz részt a váltásban: Bajorország és Baden-Württemberg. Ott a nyári szünet minden évben később kezdődik, mint Németország többi részén, általában július végén. Ennek oka, hogy a tanulóknak ott hagyományosan hosszú pünkösdi szünetet tartanak. Attól függően, hogy a pünkösd melyik napra esik, a pünkösd és a nyári szünet között csak néhány hét telik el. Ez alatt a rövid idő alatt sok vizsgát kellene egyszerre megírni, ami nagyon stresszes lenne. De az is az lehet, ha a húsvéti ünnepek és a nyár eleji szünet között kevés idő telik el. Ezért vannak mindig viták arról, hogy csak Bajorország és Baden-Württemberg nem váltja egymást.

És van még egy kivétel: az északi-tengeri szigeteken (Nordseeinseln) a tanulóknak rövidebb a nyári szünidejük. A szokásos hat hét helyett ott csak négy vagy öt hét. Ennek az az oka, hogy sok szülő ott nyáron dolgozik, amikor a legtöbb turista érkezik a szigetre. Ilyenkor nincs idejük arra, hogy maguk is elmenjenek nyaralni a családdal. Ehelyett a szigeten élő gyerekek általában hosszabb őszi szünetet tartanak, és akkor nyugodtan mehetnek nyaralni.




Az ADAC közlekedési szakértői szerint a legzsúfoltabb hétvégék Németországban a következők:

július 14/16.
július 21/23.
július 28/30.
augusztus 4/6.
augusztus 11/13.
augusztus 25/27.
szeptember 8/10.

Az utolsó szünidős hétvége mindig nagyon zsúfolt. Ezen a hétvégén nemcsak Baden-Württembergben és Bajorországban ér véget a vakáció. Emellett ilyenkor utaznak vissza a Németországban dolgozók, a késői nyaralók és őszi kirándulóforgalom is lesz, valamint több útépítés is.

Mindent egybevetve július utolsó hétvégéje lesz az egész szezon legzsúfoltabb hétvégéje, ahogy tavaly is az volt. Aki teheti, ezen a hétvégén mindenképpen kerülje az utakat.

Összehasonlításképpen: 2022 nyarán július utolsó hétvégéjén 3.544 dugóval, szeptember utolsó szünidős hétvégéjén pedig 3.462 dugóval volt a legzsúfoltabb a nyári szünidőben.

Útépítések ill. dugók kialakulására esélyes útszakaszok 2023-ban Németországban (a dupla vonallal jelzett helyek fokozottan nehéz szakaszok lehetnek) Forrás: ADAC




A nyári szünetben általában kevesebb építkezés van az autópályákon, mint a fő utazási szezon előtt és után” – mondja az ADAC közlekedési szakértője. Jelenleg több mint 1300 autópálya-építési helyszín van. Ezek egy része már a nyári iskolai szünet kezdete előtt befejeződik. Sok viszont egész nyáron át megmarad.

A legnagyobb dugók itt várhatók

Évek óta ez az öt torlódási útvonal különösen zsúfolt a csúcsidőszakban. A németországi dugók több mint kétharmadát általában itt számolják össze:

A1 Lübeck – Hamburg – Bréma – Köln

A3 Oberhausen – Frankfurt – Nürnberg

A7 Flensburg – Hamburg – Würzburg – Füssen

A8 Karlsruhe – Stuttgart – München – Salzburg

A9 Berlin – Nürnberg – München

Drágultak a repülőjegyek

A német Check24 összehasonlító portál elemzéséből kiderül, hogy idén drágultak a tengerpartra szóló repülőjegyek. Az elemzés szerint az utazóknak idén átlagosan 20 százalékkal kell többet fizetniük a nyaralásért.

Különösen magasak az árak a népszerű nyaralóhelyeken, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Portugáliában, Máltán, Görögországban, Törökországban és Cipruson. Albánia, Bulgária, Horvátország és Észak-Macedónia olcsóbb, írja a német Focus online.




Az utazóknak a hosszú távú járatokon komoly felárat kell fizetniük. Egy értékelés szerint a délkelet-ázsiai régióba alig van olcsó járat a nyári hónapokra, júliusra és augusztusra.

Egy retúrjegy Vietnamba, Thaiföldre, Laoszba vagy Kambodzsába átlagosan több mint 1000 euróért kapható személyenként. Az Egyiptomba, Dubajba vagy Dél-Afrikába szóló repülőjegyek szintén jóval többe kerülnek, mint az előző évben.

3
Milyen nyaralást tervezel idén?

A dél-európai éttermek gyakran olcsóbbak, mint a németországiak

Az egész euróövezetben magas az infláció. Az utazók ezt a külföldi nyaraláskor is megérzik. Az élelmiszerek és a drogériákban kapható cikkek jelentősen drágultak a nyaralóhelyeken.

Ennek ellenére a Német Statisztikai Hivatal szerint az utazók spórolhatnak, különösen a szállodákon és az éttermeken. “Különösen a dél- és délkelet-európai nyaraló-országokban az éttermi és szállodai szolgáltatások árszintje jelentősen alacsonyabb, mint Németországban” – áll a közleményben.




Márciusban a horvátországi és ciprusi utak 17 százalékkal voltak olcsóbbak. Spanyolországban, Lengyelországban és a Cseh Köztársaságban 18 százalékkal kevesebbet fizettek a nyaralók az éttermi és szállodai szolgáltatásokért, mint Németországban. Portugáliában és Máltán 28 százalékos volt a megtakarítás.

Görögországban egy étteremben a gyros adagja átlagosan majdnem 20 százalékkal volt olcsóbb. Az utazók azonban több mint 5 eurót fizetnek fél liter sörért üvegben vagy pohárban (például Krétán a “Fix”, “Mythos” és “Amstel” márkájú sörök 0,5 literjéért).

Spanyolország a kedvenc

Palma de Mallorca repülőtere hetek óta zsúfolt. pedig a szezon még el sem kezdődött. Az igazán nagy tömegre most hétvégétől számít Spanyolország.

A TUI szóvivője, Aage Dünhaupt szerint idén különösen nagy a kereslet Spanyolország iránt: “Ez annak is köszönhető, hogy a hosszú távú útvonalak drágultak a dollár árfolyama és más problémák miatt. A vendégek váltanak, és akkor az olyan úti célok, mint a Baleár-szigetek, Kanári-szigetek állnak az első helyen“. – számol be róla a német hr.inforadio.de oldal.




A Lufthansa ezekben a hetekben jumbo jetekkel repül Mallorcára, olyan gépekkel, amelyek egyébként inkább az Atlanti-óceánt szelnék át. De a mallorcai utazás már nem olcsó.

Aki rövid időn belül dönt, annak 500 eurót vagy annál többet is kell kalkulálnia a jegyért. Aki időben foglal, az jól jár, magyarázza Aage Dünhaupt: “A ‘last minute mint szuper akció’ idén nem fog működni, mert már túl sok mindent lefoglaltak, és időközben a szállodások és a légitársaságok is okosabbak lettek és tudják, mindig akadnak vendégek az utolsó pillanatban is.”

Az amerikaiakat és a kanadaiakat is egyre inkább a mediterrán térség vonzza

Mallorcát hagyományosan főleg britek, németek és a franciák látogatják. De az Egyesült Államokból és Kanadából is egyre több turista jön szívesen a Földközi-tengerhez. Különösen azóta, hogy közvetlen járat köti össze New Yorkot Palma de Mallorcával.




Utazás Németországon belül a 49 eurós jeggyel

Idén a 49 Eurós előfizetéses havi bérlettel Németország-szerte olcsón utazhatunk a regionális vonatokkal, buszokkal, tömegközlekedéssel. Figyelni kell azonban, mivel egyes tartományokban a hónap közepétől már csak a következő hónapra szóló jegyet lehet 49 euróért megvásárolni.

A kedvezményes jegy miatt a vonatoknál is főleg hétvégén sok utasra kell számítani, ugyanakkor figyelni kell, hogy mikor lehet sztrájk, a vasutasok szakszervezete ugyanis még mindig nem egyezett meg a Deutsche Bahn-nal, és bármikor bejelenthetik a sztrájkot, ahogy azt már korábban is tették.




Forrás1 Forrás2 Forrás3

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Németország: 2021-től tilos lesz a fölösleges terhességi ultrahang

Németország: 2021-től tilos lesz a fölösleges terhességi ultrahang
Tilos lesz 2021. január 1-től Németországban a terhesség alatti ultrahang vizsgálat, amely orvosilag ...
Elolvasom

Fürdőtavak Németországban – térképen

Fürdőtavak Németországban - térképen
Nagyobb felmérést végeztek 2006-ban, mely tavak milyen tisztaságúak Németországban. Ez látható az alábbi ...
Elolvasom

Németország – Az orvosok szövetsége enyhítéseket követel a koronavírus miatt hozott korlátozásokban

Németország - Az orvosok szövetsége enyhítéseket követel a koronavírus miatt hozott korlátozásokban
A koronavírus fertőzés egyre jobban terjed, de az intenzív ápolást igénylő betegek és ...
Elolvasom

Schlossanlage Schleißheim Bajorország, kastélyok, múzeumok, csodálatos park egy helyen München mellett

Schlossanlage Schleißheim Bajorország, kastélyok, múzeumok, csodálatos park egy helyen München mellett
Schlossanlage Schleißheim Kastély Schleißheim, Bajorország, 85764 Oberschleißheim Hivatalos weboldala, virtuális túra, valamint aktuális információk itt: ...
Elolvasom

Az elvált és külön élő szülők gyermekei után is jár a német családi pótlék – Mit érdemes tudni

Az elvált és külön élő szülők gyermekei után is jár a német családi pótlék - Mit érdemes tudni
Elvált és külön élő szülők gyermeke(i) után is jár a német családi pótlék ...
Elolvasom

A Kölni Dóm, 632 évig építették

A Kölni Dóm, 632 évig építették
A Kölni Dóm Németország leglátogatottabb turista látványossága. Hivatalos nevén Szent Péter és Szűz Mária ...
Elolvasom

Elkezdődött a Canstatter Volksfest Stuttgartban, ami vetekszik az Oktoberfesttel – október 8-ig tart

Elkezdődött a Canstatter Volksfest Stuttgartban, ami vetekszik az Oktoberfesttel - október 8-ig tart
Az Oktoberfest után a Canstatter Volksfest a legnagyobb fesztivál Németországban. Október 8-ig több ...
Elolvasom

Grindelwald Svájcban, Bernben – Németországból vonattal

Grindelwald Svájcban, Bernben - Németországból vonattal
Tartomány: Bern Cím: Grindelwald GPS: 46° 37′ 26.9904″, 8° 2′ 29.02632″ Honlap: https://grindelwald.ch/ de/sommer/ Grindelwald egy község (Gemeinde) és település Svájc, Bern kantonjában, Interlaken kerületben. Grindelwald régóta kedvelt téli üdülőhely, ...
Elolvasom

Hiányszakmák Németországban 2019-2020

Hiányszakmák Németországban 2019-2020
Egy tanulmány szerint több, mint 300.000 állás maradt üresen, mert hiányzik a szakember ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.