Kezdődik a német utazási szezon – csütörtöktől iskolai szünet Nordrhein-Westfalen tartományban

Nyári iskolai szünidő Néemtországban, utazások

Nordrhein-Westfalen tartomány iskoláiban már csütörtökön megkezdődik a nyári szünet. Ezt követik Bremen, Niedersachsen és Sachsen-Anhalt tartományok két héttel később. Hogy miért van ez, és milyen torlódásokra, utazási szokásokra kell számítani, arról szedtünk össze néhány tudnivalót.
A 16 német tartomány minden évben közösen állapodik meg, hogy mikor és hol kezdődik az iskolai nyári szünet. Ennek során ügyelnek arra, hogy ne minden tartományban egyszerre kezdődjön a vakáció, hanem egyes tartományokban már június végén, míg máshol csak július végén. Idén például Észak-Rajna-Vesztfália (június 22), Bréma, Alsó-Szászország és Szász-Anhalt kezdi elsőként, írja a ZDF.

Iskolai szünidő Németországban tartományonként

Baden-Württemberg: július 27 – szeptember 9.
Bayern: július 31 – szeptember 11.
Berlin: július 7 – augusztus 25.
Brandenburg: július 7 – augusztus 26.
Bremen: július 6 – augusztus 16.
Hamburg: július 13 – augusztus 23.
Hessen: július 24 – szeptember 1.
Mecklenburg-Vorpommern: július 17 – augusztus 26.
Niedersachsen: július 6 – augusztus 16.
Nordrhein-Westfalen: június 22 – augusztus 4.
Rheinland-Pfalz: július 24 – szeptember 1.
Saarland: július 24 – szeptember 1.
Sachsen: július 10 – augusztus 18.
Sachsen-Anhalt: július 6 – augusztus 16.
Schleswig-Holstein: július 17 – augusztus 26.
Thüringen: július 10 – augusztus 19.
Felváltva tartják az iskolai nyári szünetet a tartományok

A szövetségi államok (tartományok) minden évben felváltva tartják az iskolai nyári szünetet. Ez az üdülési rendszer úgy van kialakítva, hogy azok a tartományok, amelyek általában egymás mellett helyezkednek el, egyszerre kapják meg a nyári szünetet. A Hessen és Saar-vidék között fekvő Rajna-vidék-Pfalznak például mindig ugyanabban az időpontban van nyári szünideje, mint e két tartománynak.

Miért jó ez?

A nyári szünidőket elsősorban azért osztják fel, hogy ne menjen mindenki egyszerre nyaralni. Ha az összes tartományban ugyanabban a hat hétben lenne a nyári szünet, az autópályák még zsúfoltabbak lennének, a Balti-tengerre tartó vonatok zsúfolásig tele lennének, a repülőtereket pedig ellepnék a tengerhez repülni vágyók.

Ráadásul a szállodai alkalmazottak, az idegenvezetők és a strandárusok, vagyis azok, akik az idegenforgalomból élnek meg a hathetes vakáción kívül alig keresnének pénzt, hiszen csak kevés turista lenne. A nyári szünet felosztásával a nyaralás kevésbé megterhelő az utazók számára, ugyanakkor az idegenforgalomban dolgozók hosszabb időre kapnak munkát.
Néhány kivétel

Két tartomány azonban nem vesz részt a váltásban: Bajorország és Baden-Württemberg. Ott a nyári szünet minden évben később kezdődik, mint Németország többi részén, általában július végén. Ennek oka, hogy a tanulóknak ott hagyományosan hosszú pünkösdi szünetet tartanak. Attól függően, hogy a pünkösd melyik napra esik, a pünkösd és a nyári szünet között csak néhány hét telik el. Ez alatt a rövid idő alatt sok vizsgát kellene egyszerre megírni, ami nagyon stresszes lenne. De az is az lehet, ha a húsvéti ünnepek és a nyár eleji szünet között kevés idő telik el. Ezért vannak mindig viták arról, hogy csak Bajorország és Baden-Württemberg nem váltja egymást.

És van még egy kivétel: az északi-tengeri szigeteken (Nordseeinseln) a tanulóknak rövidebb a nyári szünidejük. A szokásos hat hét helyett ott csak négy vagy öt hét. Ennek az az oka, hogy sok szülő ott nyáron dolgozik, amikor a legtöbb turista érkezik a szigetre. Ilyenkor nincs idejük arra, hogy maguk is elmenjenek nyaralni a családdal. Ehelyett a szigeten élő gyerekek általában hosszabb őszi szünetet tartanak, és akkor nyugodtan mehetnek nyaralni.
Az ADAC közlekedési szakértői szerint a legzsúfoltabb hétvégék Németországban a következők:

július 14/16.
július 21/23.
július 28/30.
augusztus 4/6.
augusztus 11/13.
augusztus 25/27.
szeptember 8/10.

Az utolsó szünidős hétvége mindig nagyon zsúfolt. Ezen a hétvégén nemcsak Baden-Württembergben és Bajorországban ér véget a vakáció. Emellett ilyenkor utaznak vissza a Németországban dolgozók, a késői nyaralók és őszi kirándulóforgalom is lesz, valamint több útépítés is.

Mindent egybevetve július utolsó hétvégéje lesz az egész szezon legzsúfoltabb hétvégéje, ahogy tavaly is az volt. Aki teheti, ezen a hétvégén mindenképpen kerülje az utakat.

Összehasonlításképpen: 2022 nyarán július utolsó hétvégéjén 3.544 dugóval, szeptember utolsó szünidős hétvégéjén pedig 3.462 dugóval volt a legzsúfoltabb a nyári szünidőben.

Útépítések ill. dugók kialakulására esélyes útszakaszok 2023-ban Németországban (a dupla vonallal jelzett helyek fokozottan nehéz szakaszok lehetnek) Forrás: ADAC
A nyári szünetben általában kevesebb építkezés van az autópályákon, mint a fő utazási szezon előtt és után” – mondja az ADAC közlekedési szakértője. Jelenleg több mint 1300 autópálya-építési helyszín van. Ezek egy része már a nyári iskolai szünet kezdete előtt befejeződik. Sok viszont egész nyáron át megmarad.

A legnagyobb dugók itt várhatók

Évek óta ez az öt torlódási útvonal különösen zsúfolt a csúcsidőszakban. A németországi dugók több mint kétharmadát általában itt számolják össze:

A1 Lübeck – Hamburg – Bréma – Köln

A3 Oberhausen – Frankfurt – Nürnberg

A7 Flensburg – Hamburg – Würzburg – Füssen

A8 Karlsruhe – Stuttgart – München – Salzburg

A9 Berlin – Nürnberg – München

Drágultak a repülőjegyek

A német Check24 összehasonlító portál elemzéséből kiderül, hogy idén drágultak a tengerpartra szóló repülőjegyek. Az elemzés szerint az utazóknak idén átlagosan 20 százalékkal kell többet fizetniük a nyaralásért.

Különösen magasak az árak a népszerű nyaralóhelyeken, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Portugáliában, Máltán, Görögországban, Törökországban és Cipruson. Albánia, Bulgária, Horvátország és Észak-Macedónia olcsóbb, írja a német Focus online.
Az utazóknak a hosszú távú járatokon komoly felárat kell fizetniük. Egy értékelés szerint a délkelet-ázsiai régióba alig van olcsó járat a nyári hónapokra, júliusra és augusztusra.

Egy retúrjegy Vietnamba, Thaiföldre, Laoszba vagy Kambodzsába átlagosan több mint 1000 euróért kapható személyenként. Az Egyiptomba, Dubajba vagy Dél-Afrikába szóló repülőjegyek szintén jóval többe kerülnek, mint az előző évben.

3
Milyen nyaralást tervezel idén?

A dél-európai éttermek gyakran olcsóbbak, mint a németországiak

Az egész euróövezetben magas az infláció. Az utazók ezt a külföldi nyaraláskor is megérzik. Az élelmiszerek és a drogériákban kapható cikkek jelentősen drágultak a nyaralóhelyeken.

Ennek ellenére a Német Statisztikai Hivatal szerint az utazók spórolhatnak, különösen a szállodákon és az éttermeken. “Különösen a dél- és délkelet-európai nyaraló-országokban az éttermi és szállodai szolgáltatások árszintje jelentősen alacsonyabb, mint Németországban” – áll a közleményben.
Márciusban a horvátországi és ciprusi utak 17 százalékkal voltak olcsóbbak. Spanyolországban, Lengyelországban és a Cseh Köztársaságban 18 százalékkal kevesebbet fizettek a nyaralók az éttermi és szállodai szolgáltatásokért, mint Németországban. Portugáliában és Máltán 28 százalékos volt a megtakarítás.

Görögországban egy étteremben a gyros adagja átlagosan majdnem 20 százalékkal volt olcsóbb. Az utazók azonban több mint 5 eurót fizetnek fél liter sörért üvegben vagy pohárban (például Krétán a “Fix”, “Mythos” és “Amstel” márkájú sörök 0,5 literjéért).

Spanyolország a kedvenc

Palma de Mallorca repülőtere hetek óta zsúfolt. pedig a szezon még el sem kezdődött. Az igazán nagy tömegre most hétvégétől számít Spanyolország.

A TUI szóvivője, Aage Dünhaupt szerint idén különösen nagy a kereslet Spanyolország iránt: “Ez annak is köszönhető, hogy a hosszú távú útvonalak drágultak a dollár árfolyama és más problémák miatt. A vendégek váltanak, és akkor az olyan úti célok, mint a Baleár-szigetek, Kanári-szigetek állnak az első helyen“. – számol be róla a német hr.inforadio.de oldal.
A Lufthansa ezekben a hetekben jumbo jetekkel repül Mallorcára, olyan gépekkel, amelyek egyébként inkább az Atlanti-óceánt szelnék át. De a mallorcai utazás már nem olcsó.

Aki rövid időn belül dönt, annak 500 eurót vagy annál többet is kell kalkulálnia a jegyért. Aki időben foglal, az jól jár, magyarázza Aage Dünhaupt: “A ‘last minute mint szuper akció’ idén nem fog működni, mert már túl sok mindent lefoglaltak, és időközben a szállodások és a légitársaságok is okosabbak lettek és tudják, mindig akadnak vendégek az utolsó pillanatban is.”

Az amerikaiakat és a kanadaiakat is egyre inkább a mediterrán térség vonzza

Mallorcát hagyományosan főleg britek, németek és a franciák látogatják. De az Egyesült Államokból és Kanadából is egyre több turista jön szívesen a Földközi-tengerhez. Különösen azóta, hogy közvetlen járat köti össze New Yorkot Palma de Mallorcával.
Utazás Németországon belül a 49 eurós jeggyel

Idén a 49 Eurós előfizetéses havi bérlettel Németország-szerte olcsón utazhatunk a regionális vonatokkal, buszokkal, tömegközlekedéssel. Figyelni kell azonban, mivel egyes tartományokban a hónap közepétől már csak a következő hónapra szóló jegyet lehet 49 euróért megvásárolni.

A kedvezményes jegy miatt a vonatoknál is főleg hétvégén sok utasra kell számítani, ugyanakkor figyelni kell, hogy mikor lehet sztrájk, a vasutasok szakszervezete ugyanis még mindig nem egyezett meg a Deutsche Bahn-nal, és bármikor bejelenthetik a sztrájkot, ahogy azt már korábban is tették.
Forrás1 Forrás2 Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.