Ki legyen először beoltva? Sajtótájékoztatót adtak a szakemberek Németországban

Ma Berlinben sajtótájékoztatón mondta el a A Német Etikai Tanács, az Állandó Oltási Bizottság és a Nemzeti Tudományos Akadémia Leopoldina bizottsága az ajánlásait.

A bizottság támogatja, hogy a Covid-19 elleni oltás során bizonyos embercsoportokat előnyben részesítenek.

“Az oltás nagyon hamarosan rendelkezésre fog állni. Etikai és jogi szempontok fogják eldönteni, hogy ki fogja elsőként megkapni. Etikai szempontból fontos elmondani, hogy az általános oltási kötelezettség kizárt” – mondta a Német Etikai Tanács elnöke Alena Buyx.

A kezdetben előállított vakcina nem lesz elegendő mindenki immunizálására.

Ezért Németországban először az időseket, a rizikó-csoportokba tartózókat, a kórházakban és az idősek otthonában dolgozókat kell beoltani a vírus ellen.

Hasonlóképpen, a társadalomban és a közrendben kulcsfontosságú pozícióban lévő embereknek elsőként kell hozzáférniük az oltáshoz, az egészségügyi hatóságok alkalmazottainak, rendőröknek, tűzoltóknak, tanároknak, oktatóknak.

Az oltások nem a szokásos módon, a háziorvosoknál lesznek elérhetőek, hanem államilag felállított oltási központokban, függetlenül attól, hogy valaki biztosítva van, vagy sem.

Dokumentálni akarják, hogy kit, mikor oltottak be, annak érdekében, hogy megfigyelhessék a mellékhatásokat, ill. az oltás hatásait. Az adatokat álnéven is lehet majd vezetni, az adatvédelem érdekében. Ez egy ún. oltási-regisztrációs adatbázis lesz, ami pl. Finnországban már létezik.

Az oltási kampányt mielőbb el kell kezdeni, hangzott el a sajtótájékoztatón.

A Nemzeti Tudományos Akadémia elnöke, Gerald Haug optimista ez ügyben. Szerinte már idén és jövőre is jelentős lépéseket tehetünk a világjárvány leküzdésében.

Nagyon hamarosan rendelkezésünkre fog állni az oltás. Ezért fontos, hogy a emberek nagy része hajlandó legyen beoltatni magát. Ahhoz, hogy a társdalomban egy immunitás alakuljon ki, a lakosság 70%-a be kell, hogy legyen oltva.

Ehhez idő kell, a tudománynak és a politikának pedig együtt kell működnie.

A lakosság bizalmát átláthatósággal és jó kommunikációval nyerhetjük meg. Rá kell világítanunk, hogy fontos a szolidaritás.

A felmérések szerint jelenleg a lakosság 50-60%-a lenne hajlandó beoltatnia magát.

Ha már az oltások elérhetőek lesznek, továbbra is szükség lesz a higiéniai szabályokat betartására.” – mondta Gerald Haug.

Videó a sajtótájékoztatóról

FORRÁS: www.ntv.de

Miguel Á. Padriñán fotója a Pexels oldaláról


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.