Kivégzés fényes nappal Stuttgartban, miért hallgat a közmédia?

Stuttgart (Fasanenhof-Süd, Europapark) – Lakott területen, fényes nappal az utca közepén végezte ki áldozatát Issa Mohammed (28) Stuttgart egyik külső, egyébként elvileg nyugodt környékén, szerdán este. A rendőrségre a segítség hívás 18:40-kor érkezett.

Az áldozat egy német férfi (36) Schwert Wilhelm L. a tettes egy 30 cm-es, szamuráj kardra hasonlító tárggyal végzett vele. Tette után biciklivel szökött meg, a nagy rendőrségi bevetés során elfogták pár órával később a közelben. Mohammed vallomást tett, jelenleg vizsgálati fogságban ül. A motiv még ismeretlen, de személyes problémákra vezethető vissza.

A videofelvételek a Youtubra lettek feltöltve

A Focus írása szerint, az áldozat 11 éves lánya szemtanúja volt a leszámolásnak, a helyszínről félelmében elfutott. A kivégzésnek nagyon sok szemtanúja volt és több video is készült róla, melyek az interneten keringenek. A rendőrség arra kér mindenkit, hogy ezeket ne tegyék közzé. Az egész egy hangos veszekedéssel kezdődött, szemtanúk szerint a tettes azt kiabálta: “Miért tetted ezt?”
A környék lakosai meg vannak döbbenve.

Egy szemtanú által készített video:
https://youtu.be/B-eRsFbzze0

Az M1 Hiradója leplezetlenül mutatja be az eseményeket:
https://www.youtube.com/watch?v=ufPS_J1ypt4&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0aZNW-jwc5ZmoW-I1RgwyPsBJ7F2sn1-NuM7XpN4u4nF4ogGMDbrY0Eic

A környék egy lakótelepi rész, ahol sok szociális lakás van, és sok új bevándorló (Neubürger) lakik ott. Az áldozat és a tettes ismerték egymást, ugyanis pár héttel korábban egy lakásban laktak, egy WG-ben (lakóközösségben). Állítólag már korábban is sokat vitatkoztak egymással, szomszédok elmondása szerint a rendőrség is volt már a helyszínen emiatt.

Az áldozat vérben feküdt, mire kiértek a mentősök

A tettes identitását illetően még vizsgálatok folynak, lehetséges, hogy hamis azonossággal élt Németországban. A rendőrség szerint hivatalosan egy 28 éves szíriai, 2015-ben Németországba érkezett menekültről van szó, aki korábban már Brandenburgban lopásért és vandálkodásért ismert volt a rendőrség előtt.

A BILD újság szerint azonban vannak olyan értesülések, miszerint a tettes egy 30 éves jordániai palesztin. Jordánia biztonságos országnak számít, ezért előfordulhat, hogy megtévesztésként adta meg azt, hogy szíriai, hogy megkapja a menekült státuszt Németországban. Tehát a származását még vizsgálják.

A rendőrség továbbra is szemtanúkat keres és hallgatja ki őket.

Az áldozat, egy német-kazasztáni, egyes források szerint

A közmédia, mint pl. a Deutschlandfunk (közrádio), a „Tagesschau“ és Tagesthemen“, „Nachtmagazin“ (ARD) a „heute“, „heute Journal“ és „Morgenmagazin“ (ZDF) nem tájékoztatják a nézőiket a gyilkosságról. Magyarázatuk között szerepel, hogy: „Egyes bűntények nem játszanak számunkra szerepet. Feltétel egy hírhez, hogy érintse az egész társadalmat és jelentősége legyen a társadalomra vonatkozólag. A stuttgarti bűntény borzalmas és szomorúsággal tölt el minket. De egyelőre nem látjuk az összefüggést, hogy miként érinti ez a nemzeti társadalmat. Egyedül a tettes nemzeti hovatartozása nem ad elég okot arra, hogy híradásunkban szerepeltessük. Az interneten számos más média számol be róla.” – nyilatkozta a Deutschlandfunk.

A külföldi médiák mindenesetre másképp látják a helyzetet. Daily Mail (Großbritannien), New York Times (USA), Le Dauphiné Libéré (Frankreich) und Le Soir (Belgien) mind beszámoltak az esetről.

A Waiblingen-i helyi újság a bűntény kapcsán arról informálja az embereket, hogy a Nemzeti Bűnügyi Rendőrség (das Landeskriminalamt (LKA) Baden-Württemberg) Twitteren felhívja mindenki figyelmét arra, hogy az ember elleni erőszakot megjelenítő videók terjesztése az interneten büntetendő.

Az AFD azonnal aktivan foglalkozni kezdett a témával, és a Welt.de is azt írta, hogy lesz ezek után miről beszélniük a politikusoknak.

FORRÁS:

https://www.focus.de/panorama/welt/mann-auf-offener-strasse-erstochen-schwert-attacke-in-stuttgart-taeter-erstach-offenbar-mitbewohner_id_10986723.html

https://www.bild.de/regional/stuttgart/stuttgart-aktuell/schwert-mord-in-stuttgart-taeter-soll-aus-jordanien-kommen-63707102.bild.html

http://www.pi-news.net/2019/08/brutaler-macheten-mord-unschoene-bilder-in-stuttgart/

https://jungefreiheit.de/kultur/medien/2019/stuttgart-mord-deutschlandfunk-verteidigt-nichtberichterstattung/

https://www.zvw.de/inhalt.36-jaehrigen-erstochen-lka-gewalt-videos-verbreiten-ist-strafbar.c0b98ae1-8d5c-4b97-9ff3-17687c8a6052.html?fbclid=IwAR2AnBEuSIiRz-fTko5oHI3AFB-ln5NrVcRggAyrtqoyRQzXD0yc8B3vDGY

“Miért kell a médiának erről is beszámolnia” c. cikk a Welt.de plussz honlapján (sajnos csak előfizetőknek olvasható)

https://www.welt.de/kultur/plus197861769/Warum-Medien-ueber-den-Mord-in-Stuttgart-berichten-muessen.html


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.