Klán-bűnözés Németországban – az első bűnügyi statisztika, a magyarok is benne vannak

A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (Das Bundeskriminalamt- BKA) és a szövetségi minisztérium egy statisztikát hoztak nyilvánosságra a szervezett bűnözést illetően. Most első esetben vették be a statisztikába a családi klánokat is. 

Az arab klánok illegális tevékenységei ellen veszik fel a harcot a hatóságok Németországban.

Klán-bűnözés a szervezett bűnözés része és egyre nagyobb mértékben erősödik és kerül így a bűnüldöző szervek fókuszába” – mondta Horst Seehofer belügyminiszter kedden Berlinben. Mellette a BKA elnöke ült, Holger Münch. Együtt mondták el az aktuális németországi helyzetet a szervezett bűnözésről.

A klán-bűnözés kihangsúlyozása talán elsőre kicsit meglepőnek tűnik. Hónapok óta cikkeznek a médiában az egyre gyakrabban előforduló nagycsaládokról, különböző nemzetiségűek, akik a rendőrség szerint 2018-ban 28 millió Euró “bűnözői haszonra” tettek szert. A pénz nagy részét drog kereskedelemmel és csempészéssel keresik meg, ezeket a lopás és a betörés követi.

Seehofer felveszi a küzdelmet a bűnözői paralell-társadalmak ellen 

A szervezett bűnözés által okozott 691 millió Euro-s kár mellet persze eltörpül a 28 millió Euro. Az, hogy ezt most mégis magas prioritással kezdik el kezelni, annak más oka van. “Bűnözői paralell-társadalomnak az országunkban nincs helye” – mondta Seehofer.

A klán-bűnözés központja a 18 milló lakosú, tehát a legnagyobb tartomány Németországban az NRW, vagyis  Északrajna-Vesztfália, ezt követi Alsó-Szászország majd Berlin és Bremen. Seehofer a nulla tolerancia elvét hangoztatja, habár a BKA-elnök elmondása szerint, a szó maga még nincs Németország szerte egységesen definiálva.

Az arab családi klánokat vissza akarják vezetni a törvényes életbe. Ezek a klánok Németország szerte un. No-go zónákat alakítottak ki, leginkább NRW érintett az ügyben, és különböző illegális üzletelésekből élnek meg, sokszor nagyon jól. A rendőrök is meg vannak félemlítve, a német törvényeket pedig nem tartják tiszteletben.

Cél, hogy egy jobb alternatívát nyújtsanak számukra, ez pedig a “biztonságos élet” lehet. A módszereken viszont változtatni kell.

A börtön nincs elrettentő hatással rájuk, ezért ahogy a belügyminiszer Seehofer mondta, fontos a pénzügyi átvizsgálás ezeknél az embereknél, és a bűnözéssel megszerzett pénz elkobzása.

Statisztika a klánok nemzetiségéről Németországban

 

FORRÁS: welt.de

dw.com


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.