Köln – Glükóz teszt megölt egy anyát és újszülöttjét, a rendőrség figyelmeztet

Frissítés szept 26.: A gyógyszertárat a csütörtöki napon bezáratta az NRW egészségügyi minisztere, Karl-Josef Laumann, biztonsági okokból. Összesen három gyógyszertárat zárattak be.

Köln

Az elmúlt héten csütörtökön egy fiatal nő és az újszülött gyermeke halt meg, miután egy mérgezett glükóz-oldatot vett át a kölni gyógyszertárból (Heilig Geist Apotheke) rutinvizsgálatokhoz. Már vizsgálja a rendőrség az ügyet.

A glükóztolerancia a terhesség rutinvizsgálatához tartozik. Ilyenkor egy koncentrált cukoroldalt bevételével és egy ezt követő vérvétel kizárhatja egy esetleges lehetőségét egy terhességi diabétesznek. 

Egy 28 éves kölni nő és a sürgősségin császármetszéssel megszült gyermeke a múlt héten, egy ilyen teszt után meghaltak, a szerveik felmondták a szolgálatot, mondta a rendőrség Kölnben. Hétfőn az elrendelt vizsgálatok szerint mérget találtak a folyadékban. Méghozzá olyan mérget, amely az illetékes gyógyszertárban megtalálható volt!

 A rendőrség arra kéri az embereket, hogy az ebben a gyógyszertárban vásárolt glükóz oldatot ne igya meg! Egyelőre úgy néz ki, helyi problémáról van szó, keddig nem érkezett újabb bejelentés.

Egy orvos jelentette a rendőrségnek az esetet és egy továbbit is. A másik esetnél a páciensnél, aki ugyanebből az oldatból ivott, szintén komplikációk léptek fel. Nem érezte jól magát ezért nem itta meg az egészet. Az is feltűnt neki, hogy az italnak nem volt édes íze, pedig mivel szőlőcukorból volt, annak kellett volna lennie.

Jelenleg egy gyilkossági csoport dolgozik az ügyön. Az érintett gyógyszertárnak megtiltották, hogy saját készítésű termékeket adjanak el, amíg az ügy nem kerül tisztázásra. Egyelőre nem közölte a rendőrség, melyik méregről van szó. A rendőrség most azt vizsgálja, hogy hanyagság történhetett, vagy szándékosan keverték az oldatba a mérget.
Hétfőn átnézték a gyógyszertárat, a mai napon, kedden vizsgálódnak tovább és meghallgatják a tanúkat is.
A gyógyszertárnak nincs rá magyarázata. A tulajdonos azt mondja, semmilyen magyarázatot nem tud arra találni, hogyan történhetett ez meg és részvétét fejezte ki.  A gyógyszertárat nem záratják be.
Az ABDA (Bundesvereinigung Deutscher Apotherekverbände e.V.), a Német Gyógyszertárak Egyesületének helyettes vezetője, Mathias Arnold azt mondta, Düsseldorfban: “Drámai ami a kölni gyógyszertárban történt, de ez nem azt jelenti, hogy el kell vetnünk ezt a receptet. Meg kell tudnunk, mi történt pontosan, egy általánosítást ebben a helyzetben el kellene kerülni. Minden nap nagy mennyiségű gyógyszert állítunk elő receptre. Az ember kriminális hozzáállása vagy hibázásának lehetősége előfordulhat. Nem tilthatják meg a légi közlekedést, mert egy repülőgép lezuhant. Nagyon sajnálatos ami történt és a cél, hogy hibamentesen dolgozzunk. De tudjuk, ahol emberek dolgoznak, hibázhatnak is.

 

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.