Könnyebb lesz a kitoloncolás Németországban egy törvénymódosítással

A nagyszabású kitoloncolási új törvénymódosítással Németország az illegális bevándorlókat, az embercsempészeket és a klánok tagjait tudják majd könnyebben kitoloncolni. Mindenekelőtt a hatóságok kapnak ezáltal nagyobb hatáskört.
Nancy Faeser (SPD) belügyminiszter az elutasított menedékkérők gyorsabb kitoloncolását szorgalmazta. Több embert és gyorsabb visszatoloncolást akarnak, ezért pár napja beadta a parlamentbe az erre vonatkozó indítványát.

Akinek nincs joga Németországban maradni, annak újra el kell hagynia hazánkat. Erre azért van szükség, hogy továbbra is jól elláthassuk azokat az embereket, akik nálunk találtak védelmet a háború és a terror elől.

Csak Ukrajnából például 1,1 millió háborús menekültnek nyújtottak védelmet Németországban.

Gondoskodnunk kell olyan szabályozásokról, amelyekkel következetesebben és gyorsabban érvényesíthetjük a törvényeinket.

– mondta.

Olaf Scholz kancellár most egy nagyszabású törvénymódosítás keretében akarja elősegíteni azok kitoloncolását, akik nem jogszerűen tartózkodnak Németországban.  Ennek érdekében a szövetségi kabinet elfogadta Nancy Faeser belügyminiszter törvényjavaslatát.

Hányan kerültek legutóbb a listára

Az első félév végén a szövetségi kormány adatai szerint hivatalosan

  • 279 098 olyan személy volt, akinek el kellett hagynia az országot.
  • Közülük azonban 224 768-an haladékot kaptak.

Ez azt jelenti, hogy ötből négy esetben a kitoloncolást egyelőre felfüggesztették. Az okok között szerepelhet a származási ország biztonsági helyzete, a tartózkodási engedéllyel rendelkező gyermekek, a megkezdett szakképzés, betegség vagy az útlevél és úti okmányok hiánya.

Hány kitoloncolás történt az utóbbi időben?

Az év első felében 7861 embert toloncoltak ki. Ez 27 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. 2022-ben összesen 12 945 kitoloncolás történt, 8 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Miért nem sikerül sok kitoloncolás?

2022-ben 23 377 tervezett kitoloncolást töröltek. Ez azt jelenti, hogy a tervezett kitoloncolások kétharmada meghiúsult. Ennek különböző okai voltak, pl. az illető eltűnt, ellenállt, illetve egyéb más akadály jött közbe.
A távozásig tartó fogvatartás időtartama meghosszabbodik

Az új törvényben nagyobb intézkedési teret engednek a rendőrségnek a helyszínen, a kitoloncolás előzetes bejelntése pedig megszűnik, ezzel megakadályozva az esélyt a szökésre. Ez alól az olyan gyermekes családok lennének csak kivételek, ahol 12 éven aluli gyermek van. Lehetőség lesz az éjszakai intézkedésekre is, amennyiben a szervezés miatt erre szükség lenne.

A legfontosabb eleme, hogy a jelenlegi 10 napról 28 napra növelik a kiutazásig tartó őrizet maximális időtartamát. Ez több időt ad a hatóságoknak a kitoloncolás előkészítésére, és célja, hogy megakadályozza a kitoloncolandó személy eltűnését. Ezen túlmenően őrizetbe vehetnek majd olyan menekülteket is, akik habár legálisan léptek be az országba, de közben mégis a kitoloncolási listára kerültek, ill. letartóztathatnak olyan személyeket, akik nem hajlandóak tisztázni állampolgárságukat. Ha ugyanis nem tudni a menekült állampolgárságát, nem lehet hazatoloncolni.

Kitoloncolhatják azokat is, akiket embercsempészetért legalább egy évre elítéltek, ill. akik az embercsempészeket segítették.

Egy új paragráfus szerint a klánok, szervezett bűnözők kitoloncolása is könnyebb lesz, függetlenül attól, büntetett előéletűek-e. De a bűnözők és a veszélyes személyek kitoloncolását általánosságban is megkönnyítik.

Azt azonban tudják a döntéshozók, hogy ez önbagában még kevés, hiszen sok ország nem akarja visszafogadni a visszatoloncolásra szánt személyeket.
Christiane Hoffmann helyettes kormányszóvivő elismerte, hogy a hazatoloncolási és migrációs megállapodásokról szóló tárgyalások nem egyszerű folyamatok. A tárgyalásokhoz időre van szükség. A szövetségi kormány azonban intenzíven dolgozik rajta.

Jens Spahn kevésnek találja

A CDU politikusa azt nyilatkozta, hogy a kitoloncolások felgyorsítása nem elégséges intézkedés. Szerinte az illegális migrációt elsősorban az EU külső határainál kell megállítani, és nem a kitoloncolásra kell a hangsúlyt fektetni. Elmondta, hogy ha szükséges, akár erőszakot is be kell vetni.

Úgy véli, hogy elkerülhetetlen, hogy az EU külső határait előbb-utóbb le kell zárni, ez lehet 5, vagy 15 év múlva is.

Forrás1 Forrás2 Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.