Korona Rövid Hírek napról napra

korona rövid hírek Németország

2021. július 7.

Baden-Württemberg be akarja vezetni a pénzbüntetést a második oltást-kerülőknek

A német tartományok túlnyomórészt ellenzik a pénzügyi szankciókat azokkal szemben, akik nem mennek el a második oltási időpontjukra és le sem mondják. Csak Baden-Württemberg fontolgatja jelenleg a büntetés bevezetését. Ennek azonban jelenleg nincs jogi alapja.

Jens Spahn: 85%-os átoltottság kell

Jens Spahn német egészségügyi miniszter csökkenti az abbéli reményeket, hogy a koronakorlátozásokat Németországban gyorsan feloldják. Minden az oltási aránytól függ – mondja a CDU politikusa az ARD-n. Az idősek körében nagy a hajlandóság, így a 60 év felettiek hamarosan elérik a 90 százalékos oltási arányt. A 12–59 éves korosztálynál azonban még mindig hirdetést kell folytatni a 85%-os arány elérése érdekében. Helyhez kell menni, például a piactéren, a sportpályán vagy a mecsetek és templomok mellett kell az oltásokat felajánlani. “Ha ezt a lehető legjobban meg tudjuk valósítani júliusban, akkor jó esélyünk van az őszre és télre, kevesebb lezárásokkal. Spahn azonban hangsúlyozza, hogy az AHA szabályokra még sokáig szükség lesz. A beoltottaknak biztosan nagyobb lesz a szabadságuk.

Jens Spahn: Marad a maszk-kötelezettség

A német egészségügyi miniszter szerint ősszel és télen is bizonyos területeken megmarad a maszkkötelezettség. “A belső terekben megmarad a maszk-kötelezettés, ez egyértelmű” – mondja a CDU politikusa az ARD-n. “De azt gondolom, hogy az összes korlátozáshoz képest a maszk viselése továbbra is a legártalmatlanabb” – mondta Spahn. A lezárások által, mint már most is, továbbra is a beoltott emberek. járnak majd előnyökkel” De bizonyos területeken hosszú ideig biztosan szükségünk lesz az alapvető intézkedésekre, az AHA-szabályokra, amelyek magukban foglalják a maszkot is.”




2021. július 6.

Kretschmann szerint aki nem oltja be magát, annak hosszú távon korlátozásokra kell számítania

Winfried Kretschmann, a baden-württembergi miniszterelnök megkérdőjelezte a nyájimmunítást és a be nem oltottak állandó korlátozására hívta föl a figyelmet. A delta vírusvariáns és az a tény, hogy az oltottak is megfertőződhetnek, és valószínűleg kisebb mértékben fertőzőek is lehetnek, kérdésessé teszi, hogy egyáltalán elérhetjük-e a nyájimmunitást.  A delta vírusvariáns lényegesen fertőzőbb, mint a koronavírus más változatai. Ezért fontos, hogy mindenki beoltassa magát. “Különben már nem tudunk véget vetni a világjárványnak” – mondta Kretschmann. “Az oltás az egyetlen eszköz, amellyel térdre tudjuk kényszeríteni a járványt.” Kretschmann szerint a tesztelés nem feltétlenül helyettesíti teljes mértékben az oltást. Az antigéntesztek eredményei kevésbé megbízhatóak a Delta variánsnál. “Mindenkinek számítania kell arra, hogy aki nem oltatja be magát, számolnia kell bizonyos korlátozásokkal.” Jelenleg ezt ellenőrzik.

A németek kétharmada támogatja a büntetést, ha valaki lemondás nélkül nem megy el a második oltásra

A németek többsége úgy gondolja, hogy aki lemondás nélkül nem megy el a második oltásra, annak pénzbírságot kell fizetnie. Ez a Civey Intézet által a “Bonner Generalanzeiger” megbízásából végzett reprezentatív felmérés eredménye. Eszerint a megkérdezettek 65,8%-a támogatja az ilyen mulasztási díjat, 28%-a elutasítja, a fennmaradó 6,2% semleges. A legtöbben a 65 év felettiek közül gondolják úgy, hogy kell a pénzbírság.




Ne szóljanak bele a politikusok a német Állandó Oltási Bizottság ajánlásaiba

A gyermekek korona oltásáról folytatott vitában az Állandó Védőoltási Bizottság (STIKO) védekezik a külső beavatkozás ellen. “A STIKO-t szándékosan független bizottságként hozzák létre a törvényben. A politikusok erőszakos beavatkozása kontraproduktív és senkinek sem segít” – mondta Thomas Mertens, a STIKO főnöke. Korábban az SPD vezetője, Saskia Esken arra kérte az Állandó Oltási Bizottságot, hogy vizsgálja felül a fiatalok oltásával kapcsolatos álláspontját. Markus Söder, a CSU bajor miniszterelnöke is ebben az irányban fejezte ki magát. “Az STIKO állandó feladatának része az ajánlások felülvizsgálata (nemcsak Corona esetében), és nem a politikusoké” – mondta Mertens. Az oltási ajánlás csak akkor frissíthető, ha rendelkezésre állnak érdemi adatok a vakcinázás kockázatáról és a delta variáns kockázatáról. “Ehhez idő és gondosság szükséges az adatgyűjtéshez, elemzéshez és értékeléshez, valamint a konszenzus kialakításához.” Mertens hangsúlyozta: “A túlterhelés elkerülése érdekében el kell kerülni a felesleges nyomást.”




A jogi szakértő szerint a lezárások feloldása alkotmányosan szükséges lenne

Tekintettel a tartósan alacsony fertőzöttségi arányra és az oltási kampány előrehaladására, egyre nagyobb az igény a koronakorlátozások mielőbbi feloldására. Egy ilyen lépés “alkotmányosan elengedhetetlen volt” – mondta Jan-Marco Luczak német politikai és jogi szakértő. “Az intézkedések helyesek és szükségesek voltak a járvány ellenőrzéséhez. Ha azonban már elmúlt a fenyegetettség, akkor már nincs szükség a korlátozásokra” – tette hozzá Luczak. Az emberek alapvető jogaiba való beavatkozás legitimációt igényel. Ha már nincs semmilyen fertőzésveszély, akkor semmi sem indokolja a lezárásokat és korlátozásokat.




A német pénzügyminiszter elutasítja a második oltást elkerülők pénzbüntetését

Nagy vita alakult ki Németországban az ügyben, hogy kapjanak egy kisebb pénzbüntetést azok, akik nem mennek el a második oltási időpontjukra és még csak le sem mondják. Ez a jelenség tömegesen tapasztalható és Lauterbach orvosi szakértő támogatja a büntetést, míg Laschet kancellárjelölt elutasítja. Olaf Scholz az SPD kancellárjelöltje is elutasítja. Ő ehelyett a mobil oltójárművek ismételt használatát szorgalmazza a szociálisan hátrányos helyzetű területeken. “Most kulcsfontosságú, hogy megpróbáljuk elérni az olyan embereket, akiket még nem tudtunk megnyerni az oltáshoz” – mondta a pénzügyminiszter.




Forrás: Ntv


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.