Korona Rövid Hírek napról napra

korona rövid hírek Németország

2021. július 7.

Baden-Württemberg be akarja vezetni a pénzbüntetést a második oltást-kerülőknek

A német tartományok túlnyomórészt ellenzik a pénzügyi szankciókat azokkal szemben, akik nem mennek el a második oltási időpontjukra és le sem mondják. Csak Baden-Württemberg fontolgatja jelenleg a büntetés bevezetését. Ennek azonban jelenleg nincs jogi alapja.

Jens Spahn: 85%-os átoltottság kell

Jens Spahn német egészségügyi miniszter csökkenti az abbéli reményeket, hogy a koronakorlátozásokat Németországban gyorsan feloldják. Minden az oltási aránytól függ – mondja a CDU politikusa az ARD-n. Az idősek körében nagy a hajlandóság, így a 60 év felettiek hamarosan elérik a 90 százalékos oltási arányt. A 12–59 éves korosztálynál azonban még mindig hirdetést kell folytatni a 85%-os arány elérése érdekében. Helyhez kell menni, például a piactéren, a sportpályán vagy a mecsetek és templomok mellett kell az oltásokat felajánlani. “Ha ezt a lehető legjobban meg tudjuk valósítani júliusban, akkor jó esélyünk van az őszre és télre, kevesebb lezárásokkal. Spahn azonban hangsúlyozza, hogy az AHA szabályokra még sokáig szükség lesz. A beoltottaknak biztosan nagyobb lesz a szabadságuk.

Jens Spahn: Marad a maszk-kötelezettség

A német egészségügyi miniszter szerint ősszel és télen is bizonyos területeken megmarad a maszkkötelezettség. “A belső terekben megmarad a maszk-kötelezettés, ez egyértelmű” – mondja a CDU politikusa az ARD-n. “De azt gondolom, hogy az összes korlátozáshoz képest a maszk viselése továbbra is a legártalmatlanabb” – mondta Spahn. A lezárások által, mint már most is, továbbra is a beoltott emberek. járnak majd előnyökkel” De bizonyos területeken hosszú ideig biztosan szükségünk lesz az alapvető intézkedésekre, az AHA-szabályokra, amelyek magukban foglalják a maszkot is.”
2021. július 6.

Kretschmann szerint aki nem oltja be magát, annak hosszú távon korlátozásokra kell számítania

Winfried Kretschmann, a baden-württembergi miniszterelnök megkérdőjelezte a nyájimmunítást és a be nem oltottak állandó korlátozására hívta föl a figyelmet. A delta vírusvariáns és az a tény, hogy az oltottak is megfertőződhetnek, és valószínűleg kisebb mértékben fertőzőek is lehetnek, kérdésessé teszi, hogy egyáltalán elérhetjük-e a nyájimmunitást.  A delta vírusvariáns lényegesen fertőzőbb, mint a koronavírus más változatai. Ezért fontos, hogy mindenki beoltassa magát. “Különben már nem tudunk véget vetni a világjárványnak” – mondta Kretschmann. “Az oltás az egyetlen eszköz, amellyel térdre tudjuk kényszeríteni a járványt.” Kretschmann szerint a tesztelés nem feltétlenül helyettesíti teljes mértékben az oltást. Az antigéntesztek eredményei kevésbé megbízhatóak a Delta variánsnál. “Mindenkinek számítania kell arra, hogy aki nem oltatja be magát, számolnia kell bizonyos korlátozásokkal.” Jelenleg ezt ellenőrzik.

A németek kétharmada támogatja a büntetést, ha valaki lemondás nélkül nem megy el a második oltásra

A németek többsége úgy gondolja, hogy aki lemondás nélkül nem megy el a második oltásra, annak pénzbírságot kell fizetnie. Ez a Civey Intézet által a “Bonner Generalanzeiger” megbízásából végzett reprezentatív felmérés eredménye. Eszerint a megkérdezettek 65,8%-a támogatja az ilyen mulasztási díjat, 28%-a elutasítja, a fennmaradó 6,2% semleges. A legtöbben a 65 év felettiek közül gondolják úgy, hogy kell a pénzbírság.
Ne szóljanak bele a politikusok a német Állandó Oltási Bizottság ajánlásaiba

A gyermekek korona oltásáról folytatott vitában az Állandó Védőoltási Bizottság (STIKO) védekezik a külső beavatkozás ellen. “A STIKO-t szándékosan független bizottságként hozzák létre a törvényben. A politikusok erőszakos beavatkozása kontraproduktív és senkinek sem segít” – mondta Thomas Mertens, a STIKO főnöke. Korábban az SPD vezetője, Saskia Esken arra kérte az Állandó Oltási Bizottságot, hogy vizsgálja felül a fiatalok oltásával kapcsolatos álláspontját. Markus Söder, a CSU bajor miniszterelnöke is ebben az irányban fejezte ki magát. “Az STIKO állandó feladatának része az ajánlások felülvizsgálata (nemcsak Corona esetében), és nem a politikusoké” – mondta Mertens. Az oltási ajánlás csak akkor frissíthető, ha rendelkezésre állnak érdemi adatok a vakcinázás kockázatáról és a delta variáns kockázatáról. “Ehhez idő és gondosság szükséges az adatgyűjtéshez, elemzéshez és értékeléshez, valamint a konszenzus kialakításához.” Mertens hangsúlyozta: “A túlterhelés elkerülése érdekében el kell kerülni a felesleges nyomást.”
A jogi szakértő szerint a lezárások feloldása alkotmányosan szükséges lenne

Tekintettel a tartósan alacsony fertőzöttségi arányra és az oltási kampány előrehaladására, egyre nagyobb az igény a koronakorlátozások mielőbbi feloldására. Egy ilyen lépés “alkotmányosan elengedhetetlen volt” – mondta Jan-Marco Luczak német politikai és jogi szakértő. “Az intézkedések helyesek és szükségesek voltak a járvány ellenőrzéséhez. Ha azonban már elmúlt a fenyegetettség, akkor már nincs szükség a korlátozásokra” – tette hozzá Luczak. Az emberek alapvető jogaiba való beavatkozás legitimációt igényel. Ha már nincs semmilyen fertőzésveszély, akkor semmi sem indokolja a lezárásokat és korlátozásokat.
A német pénzügyminiszter elutasítja a második oltást elkerülők pénzbüntetését

Nagy vita alakult ki Németországban az ügyben, hogy kapjanak egy kisebb pénzbüntetést azok, akik nem mennek el a második oltási időpontjukra és még csak le sem mondják. Ez a jelenség tömegesen tapasztalható és Lauterbach orvosi szakértő támogatja a büntetést, míg Laschet kancellárjelölt elutasítja. Olaf Scholz az SPD kancellárjelöltje is elutasítja. Ő ehelyett a mobil oltójárművek ismételt használatát szorgalmazza a szociálisan hátrányos helyzetű területeken. “Most kulcsfontosságú, hogy megpróbáljuk elérni az olyan embereket, akiket még nem tudtunk megnyerni az oltáshoz” – mondta a pénzügyminiszter.
Forrás: Ntv

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Berchtesgaden Nemzeti Park Bajorországban – lezárhatják a híres Infinity-Pool-t

Berchtesgaden Nemzeti Park Bajorországban - lezárhatják a híres Infinity-Pool-t
A Berchtesgaden Nemzeti Park azt tervezi, hogy lezárja híres Infinity-Pool-t, melyet nem csak ...
Elolvasom

2,5 millió ember keres havonta bruttó 2.000 Eurónál kevesebbet Németországban teljes munkaidőben

2,5 millió ember keres havonta bruttó 2.000 Eurónál kevesebbet Németországban teljes munkaidőben
Németországban több mint 2,5 millió ember keres havonta bruttó 2.000 Eurónál kevesebbet. Körülbelül ...
Elolvasom

Mit kell tudni a Kurzarbeit-ról Németországban – összefoglaló

Mit kell tudni a Kurzarbeit-ról Németországban - összefoglaló
Kinek kell a Kurzarbeitergeld-et megigényelnie? A Kurzarbeitergeld-et általában a munkaadó igényli meg, úgy, hogy ...
Elolvasom

A német iskolarendszer

A német iskolarendszer
A németországi iskolarendszer más, mint Magyarországon. De Németországon belül is vannak tartományonként némi ...
Elolvasom

Legyél Te is önkéntes Németországban! 1. rész

Legyél Te is önkéntes Németországban! 1. rész
A gimnázium adott nekem lehetőséget, hogy önkéntesként menjek Németországba dolgozni, amit mindenképpen ki ...
Elolvasom

A Familienkasse 5 trükkje, hogy ne kapd meg a német családi pótlékot

A Familienkasse 5 trükkje, hogy ne kapd meg a német családi pótlékot
A német családi pótlék egy jogosultság – a feltételeket lásd itt -, amely ...
Elolvasom

Németország Top 100 fő látványossága 2019 / 2020 egy közvéleménykutatás alapján

Németország Top 100 fő látványossága 2019 / 2020 egy közvéleménykutatás alapján
A Deutschen Zentrale für Tourismus egy közvéleménykutatást végzett, ami 2019-ben kezdődött és 2020. ...
Elolvasom

Hulladékszelektálás Németországban magyar szemmel

Hulladékszelektálás Németországban magyar szemmel
Szemét szelektálás Németországban magyar szemmel. Milyen típusú szemetet kell különválasztani? Miért érdemes ezt ...
Elolvasom

Németország: 2021-től tilos lesz a fölösleges terhességi ultrahang

Németország: 2021-től tilos lesz a fölösleges terhességi ultrahang
Tilos lesz 2021. január 1-től Németországban a terhesség alatti ultrahang vizsgálat, amely orvosilag ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.