Kurz: “Ausztria nem követi a német utat” – Merkel kritizálja Ausztria hozzáállását a migránsok ügyében

Merkel elégedetlen Ausztria hozzáállásával, ezért ezt nyilatkozta: “Nem követelhet anyagi kedvezményt az EU-ban egy ország úgy, hogy nem akar részt venni a menekültek elosztásában

Németország további 1 500 migránst készül felvenni a Lesbos szigetén leégett görög (Moria) táborból. Korábban Seehofer döntött arról, hogy 150 kiskorút vesznek föl, erről itt írtunk.

Az EU-ban Németország ezzel a szándékával egyelőre egyedül áll. Ausztria és Dánia is figyelmeztet, hogy amennyiben a migránsok Európában most elosztásra kerülnek, felerősödne Európa amúgy is meglévő ún. “szívó-hatása” (vonzó-hatása), és ez további menekült áradatot hozna magával.

 Amennyiben most engedünk a nyomásnak, ugyan azt a hibát követhetjük el, mint 2015-ben” – mondta az osztrák kancellár, Sebastian Kurz.

Kurz kiemelte: “Nem fogjuk a német utat követni

A 34 éves politikus egy osztrák laktanya látogatása során mondta el: “Nem követjük a német utat. Abból indulok ki, hogy sok más európai ország is hasonlóképpen cselekszik majd, és nem fognak Görögországból nagyobb számban menekülteket fölvenni.”

Mi Ausztriában az elmúlt években nagyszámú menekültet fogadtunk be. Ausztria az EU-ban a harmadik legjobban érintett ország a migráns-felvételt illetően, és Svédország után a legtöbb kiskorú menekültet vette föl. (3 700)”

Pár napja döntött úgy Merkel és a német belügyminiszter Seehofer, hogy a leégett görögországi táborból 1 500 kiválasztott menekültet vesz föl Németország.

Olyan családokról van szó, akik Görögországban megkapták már a menekültstátuszt. Ezt az intézkedést Merkel Görögországgal már leegyeztette.

A döntéssel sem az SPD sem a Zöldek nem értenek egyet, hiszen ők több ezer menekült németországi felvételét követelik, mivel szerintük az lenne az igazi segítség Görögország számára. Szerintük a jelenlegi döntés csak látszat segítség.

FORRÁS: www.focus.de www.tagesschau.de www.bild.de

Címplapfoto: FOTO: LOUISA GOULIAMAKI/AFP


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.