Lauterbach: Nyitás Németországban bőven húsvét előtt várható

Nyitás Németországban hűsvét előtt

Németország környező országai elkezdték feloldani a járványügyi korlátozásokat, eközben a német egészségügyi miniszter szerint ezek még koraiak lennének. Ennek ellenére egy húsvét előtti nyitást el tud képzelni.
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter úgy véli, hogy a koronavírus elleni intézkedéseket csak néhány hét múlva lehet elkezdeni feloldalni.

A német Bild TV-ben adott interjút, ahol azt kérték számon rajta, hogy Németországban a világon az egyik legszigorúbb járványügyi intézkedések vannak, valóban szükség van erre? A riporter elmondta, hogy a lezárások úgy a felnőtteknél, mint a gyerekeknél súlyos pszichikai problémákat okoznak, mint pl. depresszió. A gyerekpszichiátriák már rég megteltek.

Erre Lauterbach sajnálatát fejezte ki és elmondta, hogy neki is van egy kamasz gyermeke, ezért ismeri a problémát. Amit fontosnak tartanak, hogy az iskolákban megmaradjon a jelenléti oktatás, ezért tesznek meg mindent.

A német BILD folyamatosan erősen kritikus hangot fogalmaz meg a járványügyi intézkedések ellen, a riportot is ez alapján készítették.

Lauterbach azt mondta:

Úgy gondolom, bőven húsvét előtt nyithatunk, erről határozottan meg vagyok győződve. Ennek feltétele azonban, hogy az Omikron hullám február közepén elérje a tetőzését, ahogy erre számítunk is.

A következő miniszterelnöki konferencia február 16-án lesz. Lauterbach el tudja képzelni, hogy ekkor már szóba kerüljön, milyen nyitási folyamatot lehet megkezdeni, amikor arra az időpont alkalmas.

Megvédte a 2G szabályt az üzletekben, ami szerinte igenis szükséges és jól működik. A riporter elmondta, hogy szerinte több korona-szabály is teljesen logikátlan.
Lauterbach a jelenlegi nyitást határozottan ellenzi: szerinte őrültség lenne, ha akkor lazítanának az intézkedéseken, amikor magas a fertőzöttek száma, és működik az eddigi stratégia. A miniszter ezt kérdezte:

Mi lenne, ha Németország is nyitna, akárcsak Anglia? Akkor nagyjából 300 haláleset lenne naponta. De most lényegesen kevesebb van, mégpedig 60-80. Tehát az intézkedésekkel naponta életeket mentünk!

– hangsúlyozta Lauterbach.

A műsorban elmondta még, hogy nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy az Omikron nem az utolsó vírus variáns, és az ő feladata, hogy az emberek egészségét megvédje.
A probléma szerinte az oltatlanokkal van, ők a legnagyobb ellenzői a lezárásoknak, melyek főleg miattuk van, mondta.

A riporter kérdésére elmondta, hogy a kórházak továbbra is nagyon le vannak terhelve.

Lauterbach támogatja a kötelező védőoltást

Lauterbach ismét az általános kötelező oltás mellett kampányolt:

Ha ősszel valóban bevezetjük a kötelező oltást, akkor megkönnyebbülhetünk, hiszen ezzel meglesz a megfelelő átoltottság. Lauterbach megerősítette, hogy a 18 éven felüliek oltáskötelezettségét javasolja. Szerinte ha csak az 50 év felettieknél vezetnék be, akkor utána elmondhatjuk, hogy hatalmasat vitáztunk a kötelező oltásról, de a probléma mégsem lett megoldva. A 18 és 50 közötti korosztályban sokan vannak, akik súlyosan megbetegedhetnek, őket is meg kell védeni.

Lauterbach biztos benne, hogy a parlamentben meglesz a többségi támogatottság ez ügyben. Jelenleg nincs még összhang, a vita folyik, a javaslatokat tárgyalják.

A 4. oltást csak a magas kockázati csoportnak ajánlja, tudományos alapok szerint jelenleg másoknak nem ajánlott.
Lauterbach kritizálja az RKI vezetőjét

A Robert-Koch-Institut (RKI) egyik napról a másikra változtatta meg a gyógyultsági státuszt 6 hónapról 3 hónapra anélkül, hogy ezt bejelentette volna.

Ez nagy megdöbbenést okozott Németországban, később Lauterbach egészségügyi minisztert érte kritika, a rossz kommunikáció miatt.

Ő azzal védekezett, hogy őt nem értesítették. Ezért most az interjún elmondta, hogy elítéli Lothar Wieler, RKI elnök hiányos kommunikációját ez ügyben.

Ugyanakkor nem látja okát annak, hogy esetleg ennek komolyabb következményei legyenek, az elmúlt 2 évben végzett munkájával elégedett.

Lauterbach egyébként azt nyilatkozta, hogy szerinte európai szinten egységesíteni kellene a gyógyultsági státusz hosszát, és minden országban 3 hónapra kellene rövidíteni. Ezt a javaslatát meg is tette az EU felé.

Eközben Markus Söder azt követelte, hogy az RKI vonja vissza és állítsa vissza a 6 hónapra, melyet Lauterbach megtagadott.

Markus Söder Bajorország miniszterelnöke egyébként a mielőbbi nyitást támogatja, de az oltáskötelezettség bevezetését is.

Baden-Württemberg miniszterelnöke Kretschmann  múlt héten még azt nyilatkozta, ő nem tud egy húsvét előtti nyitást elképzelni. Közben már megváltozhatott a véleménye, mert az SWR Aktuell arról adott hírt, hogy a tartomány is tervezi már a további nyitást, miután az Omikron hullám ellérte a tetőfokát.

A teljes interjú

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.