Lesz idén nyaralási szezon Németországban?

Sokan teszik fel a kérdést mostanában Németországban, mi lesz a nyaralásukkal. Erkély a Karibik helyett – vagy mégis az Ostsee? Az utóbbi még valóságos lehet idén nyáron, csak bizonyos szabályok mellett, mondja a turizmusügyi állami megbízott, míg a mezőgazdasági miniszter azt tanácsolja, idén nyaraljanak a németek vidéken.

A koronavírus ideje alatt a kormány turizmusügyi megbízottja, Thomas Bareiß, a nyaralást Németországon belül tartja lehetségesnek. A CDU politikus azt mondta:

“A távoli uticélokról idén le kell, hogy mondjunk.  A legtöbbeknek a hazai turizmus marad. Abból indulok ki, hogy ez lehetséges lesz, remélhetőleg már nyáron. De ehhez világos biztonsági intézkedések lesznek szükségesek. Távolságtartás, rendszeres fertőtlenítés és akár a személyzet tesztelése.

Ostsee-Urlaub: Die besten Tipps, Inseln, Strände und Orte | TRAVELBOOK
Nyaralás az Ostsee-nél, a németek egyik kedvenc utazási célpontja Németországban
“A kedvenc helyeken valóban adódhatnak problémák. Ezen a nyáron a távolságtartás és a biztonsági szabályok betartása lesz a fő szempont. Törülköző törülköző mellett a strandokon idén nem lesz. Az emberek idáig felelősségteljesen betartották a szabályokat, ezért bízom benne, hogy az utazás, akkor is ha korlátozásokkal, de lehetséges lesz.”

A mezőgazdasági miniszter Julia Klöckner pedig egyenesen azt ajánlja, hogy a jelenlegi helyzet mellett töltsük a nyarunkat vidéken. 

“Vidéken sok kis nyaralóház van (Ferienwohnungen) ill. fogadóházak (Landgasthöfen), amik elég teret biztosítanak a szabadban is a nyaralni vágyóknak. Ezekre a helyekre jól el tudom képzelni a tervezett nyaralásokat,  amennyiben a távolságtartási és higiéniai szabályokat valóban be lehet tartani”

Heiko Maas külügyminiszter szerint: “Normális nyaralási szezon idén nem lesz”. video

Bareiß, a gazdasági minisztérium államtitkára folytatta:
“Éttermeknél, vidámparkoknál vagy buszutaknál remélem, hogy lépésről lépésre feloldhatjuk a szigorításokat.”
Március közepe óta érvényes a külügyminisztérium utazási figyelmeztetése. Egy biztos, megtartani könnyebb, mint újból bevezetni.
Mallorca, Port Andratx: Eine Restaurant-Terrasse am Meer bleibt während der Coronavirus-Krise geschlossen
Mallorca, Port Andratx: Egy étterem terasza a tengerpartnál egyelőre zárva tart. Clara Margais/ dpa 
A külügyminisztérium utazási figyelmeztetése az egész világra vonatkozólag pontosan így szól:
“Nem tanácsolja a nem szükséges, turisztikai jellegű utazásokat.”
A külügyminisztérium oldalát olvasva látható, hogy ez legalább 2020. május 3-ig érvényes.

A külügyminiszter Heiko Maas egy évente megtartott találkozó helyett videokonferencián beszélt német nyelvű osztrák, svájci, luxemburgi és lichtensteini kollégáival arról, hogy szeretnék az országok közötti határokat mielőbb feloldani. Míg Sebastian Kurz osztrák kancellár jelezte, országa valószínűleg tudja majd fogadni a turistákat, addig a német külügyminiszter szerint:

“Egy normális nyaralási szezon tele bárokkal a strandokon, vagy kis hegyi házikókban ezen a nyáron nem lesz lehetséges.”

Folyamatosan vizsgálják, hogy mikor lehet az első utazási szigorításokat enyhíteni, de egyelőre erről időpontot nem tudni.

Egy biztos: Május 15-e előtt nem lesz változás. Eddig a dátumig vezetett be 17 Schengeni övezetbe tartozó ország beutazási tilalmat. Nem elképzelhető más EU-s országba való utazás vagy nem európai országokba addig, amíg a Schengeni övezet határai újból meg nem nyitnak.

A német külügyminiszter kijelentését azonban kritizálják is. A turizmusban érdekeltek szerint nem tett egyértelmű kijelentéseket és sem az emberek sem a szolgáltatók nem tudják, mivel számoljanak. Félő, hogy sokan csődbe is mehetnek, habár a kormány támogatást ígért.

FORRÁS: www.ntv.de www.spiegel.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.