Levelet írtak Merkelnek a kereskedők, de a szolgáltatók is bajban vannak Németországban

Levél Merkelnek Németországban a kereskedőktől

Angela Merkel (CDU) és Olaf Scholz német pénzügyminiszternek (SPD) írt levelében a kiskereskedelmi szektor ismételten rámutatott az iparágban várható csődhullámra, és gyorsabb, nem bürokratikus korona-támogatást kért az államtól.

“A pénzügyminiszter teljes mértékű több milliárdos állami támogatást jelentett be, mely a kereskedőket nem érinti!”

– áll a Merkelnek szóló január 7-i segélykérő levélben




“Arra kérjük Önöket, hogy Scholz alkancellár tartsa be a szavát és a pénzügyi segélyeket komplikációk nélkül gyorsan juttassa el a kereskedőknek”

A Scholznak írt levelében ez áll:

„Már többször felhívtuk az Ön és a kormány figyelmét a kiskereskedelem katasztrofális helyzetére a lezárás miatt, és kértük a szükséges mielőbbi korrigációt a gazdasági támogatásban. Úgy tűnik, ez nem talált nyitott fülekre, sőt. Arra szólítjuk fel Önt, hogy tartsa be a szavát és intézze el, hogy még januárban megkapják a kereskedők a pénzügyi segítségüket.”





Scholz havi 11 milliárd Eurót ígért a kiskereskedőknek, de olyan akadályokat állítottak, melyek lehetetlenné tették a kereskedőknek a segélyek igénylését.

A lezárás legérzékenyebben a cipőket / bőrtermékeket (82%) és ruházatokat, textileket (76%) árusító üzleteket érintette.

A téli árukat gyakorlatilag nem lehet eladni a december 16-a és január vége közötti lezárás miatt. A turisták kiesése is forgalom hiányt okozott.

Most jön a tavaly nyáron megrendelt tavaszi áru, amelyet azonnal ki kell fizetni. Ehhez azonban hiányzik a pénz, amely általában novemberben / decemberben folyik be a kasszába.

Az eladatlan téli áruk pedig csak rendkívüli kedvezménnyel adhatók el jövő télen. Sok üzlet a bérleti díjat már nem tudja fizetni, vagy csak részlegesen.

A kereskedők elítélik a német pénzügyminisztert.




“Ha az állami támogatás csak március végén kezd el befolyni, amint azt a tartományi vezetők bejelentették, a pénz sok esetben mehet egyenesen a behajtóhoz”

– mondta Böckenholt a szövetségtől.

Annak érdekében, hogy a kiskereskedők gyorsan megkapják a pénzüket, a kereskedelmi szövetség egy átalány kifizetését tanácsolta, a havi költségeket és a forgalmi bevételt alapul véve.




A fodrászatok is gondban vannak

Hetek óta bezártak Németországban a fodrász-és kozmetikai szalonok.

Egy Darmstadt-i fodrász is levélben fordult a nyilvánossághoz, amiben a 39 éves üzletasszony leírja, hogy a tavaszi lezáráskor minden spórolt pénzét felhasználta, hogy a két alkalmazottját és a lakását fizetni tudja, számol be róla a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nyáron valamennyire egyenesbe jött és Jens Spahn egészségügyi miniszter is nyomatékosan megígérte, hogy nem kell a fodrászatoknak többet bezárniuk.

A szalontulajdonos becsapva érzi magát. Sok pénzt fektetett bele, hogy a szolgáltatása megfeleljen az új higiéniai szabályoknak.





Most adótanácsadóra kell költenie, hogy megigényelhesse az állami segélyt, de januárnál tovább már nem fog tudni kitartani, ha nem kap addig pénzügyi segítséget.

Idáig a decemberi rövidített munka (Kurzarbeitergeld) pénz sem érkezett meg a számlájára, és attól fél, hogy a decemberi segély is csúszni fog.

Elmondása szerint a szabályok rendkívül bürokratikusan és komplikáltan vannak kitalálva, amit szinte alig lehet megérteni, ez hátráltatja a segély mielőbbi folyósítását.

Az is bosszantja, hogy a fodrászoknak be kellett zárniuk, miközben a szolárium és kutyaszalon üzemeltetők nyitva maradhattak.

www.faz.net


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.