Lezárás Németországban január 31-ig és további szigorítások

Németországi lezárások január

A német kormány és a tartományok vezetői a mai napon megegyeztek, hogy a lezárásokat január 31-ig meghosszabbítják és van, amiben tovább szigorítanak.

A lezárás december 16-án kezdődött és január 10-ig volt tervezve. Erről részletesen itt olvashatunk.
Óvodák és iskolák

Január 31-ig zárva maradnak az iskolák és óvodák. Februártól tartományonként változóan, fokozatosan nyílhatnak meg.

A szülők ebben az évben kétszer annyi betegszabadságot kaphatnak egy gyermek után (12 év alatti), mint egyébként, vagyis 10 napról 20 napra emelik az egy szülőre eső un. gyermekbetegségi ellátást (Kinderkrankengeld), egyedülállók 20 nap helyett 40 napot vehetnek ki.

Találkozók

Privát találkozók január 11-től csak a saját háztartásban lévőkkel és plusz csak 1 háztartáson kívüli személlyel lehetséges, a gyerekek sem lesznek kivételek, mint eddig. Így a családi látogatások alig lesznek lehetségesek.
Kijárási korlátozás a korona hot-spotokban

Azokon a területeken, ahol nagyon magasak a fertőzöttségi számok, 15 km-es körzeten kívül nem szabad elhagyni a város szerinti lakhelyet, csak erősen indokolt esetben, “az egynapos kirándulások nem tartoznak ezek közé”, hangsúlyozta Merkel. 

Merkel kihangsúlyozta, hogy a 15 km a lakhely szerinti városon kívül értendő, nem lakcím szerint, így pl. Berlinben nem is érvényes. Ezt a szabályt a turisztikai utazások visszafogásának érdekében hozták, mely az elmúlt időszak havazásának köszönhetően megnövekedett.

Korona hot-spotnak számítanak a 200 új fertőzött / 100.000 lakos / 7 nap feletti fertőzött számmal rendelkező területek. Adatokat az RKI oldalán lehet megtekinteni.
Beutazás a rizikó-területekről

Külföldi rizikó-területről való beutazásnál január 11-től egy 48 óránál nem régebbi negatív tesztet kell tudni felmutatni vagy a beutazás után azonnal teszteltetni kell.

Ettől függetlenül továbbra is érvényben maradnak a jelenlegi szabályok, mint a 10 napos karantén. Egy második negatív teszttel a karantén legkorábban a beutazás után 5. napon feloldható. A külföldi rizikó-területek listája az RKI hivatalos oldalán tekinthető meg.

Az illetékes egészségügyi hivatal elérhetősége ezen a linken megtekinthető, ha beírjuk a város nevét vagy annak irányítószámát.

A munkahelyi étkezési lehetőséget is beszüntetik, étel elvitelre továbbra is lehetséges.

A teljes novemberi segélyeket legkésőbb január 10-én fizetik ki.

A további korlátozásokról január 25-én döntenek.

Videó a mai sajtótájékoztatóról

www.welt.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.