Lövöldözés a Mercedes gyárban: törökországi politikai vita állhatott a háttérben

Lövöldözes a Mercedes gyárban Sindelfingen németország

Tragédia a német autógyárban Stuttgart mellett. Május 11-én csütörtök reggel két férfit halálosan megsebesített egy dolgozó a sindelfingeni (Baden-Württemberg) Mercedes-Benz gyárban.
Két férfi meghalt miután lövések dördültek a Stuttgart melletti Sindelfingenben, a Mercedes-Benz egyik gyárában. Az elkövetőt az üzem biztonsági emberei azonnal elfogták, majd az 53 éves férfit a rendőrség letartóztatta.

Egy dolgozó két 44 éves férfit lőtt le, az elkövető és az áldozat is a Firma Rhenus közvetítő cég alkalmazottja volt.

Először egy halottról és egy súlyos sérültről érkezett jelentés, nem sokkal később a sérült férfi meghalt.

A török médiában megjelentek olyan hírek, amelyek szerint a Sindelfingenben elkövetett támadást Recep Tayyip Erdogan török elnök és riválisa, Kemal Kılıçdaroğlu támogatói közötti vita okozta.
A FOCUS online információi szerint a lövöldöző állítólag az ellenzéki török CHP egyik feltételezett támogatója volt. A két áldozat állítólag Erdogan támogatója volt. A FOCUS online kérdésére az ügyészség szóvivője azt mondta, hogy jelenleg minden irányban folyik a nyomozás.

A lövések az autógyár 56-os csarnokában dördültek el, ahol az S-osztályt is gyártják. A rendőrség szerint az első segélyhívások reggel 7.45 körül érkeztek. A feltételezett fegyvert lefoglalták. A nyomozók nem árulták el a fegyver típusát és a leadott lövések számát.

A lövések kifejezetten a művezetőket célozták meg

A gyár alkalmazottai elmondták, hogy a támadás állítólag kifejezetten a művezetők ellen irányult, a két halott állítólag művezető volt. A lövések a művezető irodáinak területén dördültek el. Ezek a 30 focipályás csarnok közepén helyezkednek el.

Mélyen megdöbbentett bennünket a Sindelfingenből érkező tragikus hír. Együttérzünk az áldozat családjával és a helyszínen lévő összes kollégával.

– mondta a Mercedes-Benz szóvivője.
Az esetnek több szemtanúja is volt. Az érintett csarnok dolgozói az eset után elhagyták a Mercedes gyár területét. A rendőrség szóvivője szerint pszichológiai ellátásban részesültek.

A gyárban a termelés a szokásos módon folytatódik. Az érintett üzemcsarnok vasárnapig zárva marad, hétfőn indul újra a gyártás.

Elnökválasztás Törökországban

A törökországi elnök- és parlamenti választások miatt minden eddiginél több külföldön élő török járult az urnákhoz.

Az Anadolu török hírügynökség szerint a külföldön élő törökök körében a választási részvétel eddig csaknem 53 százalékos. Ők a törökországi határátkelőkön, kikötőkben és repülőtereken is szavazhatnak a május 14-i választás napjáig.

Szakértők is magas részvételre számítanak a külföldön élő törökök körében, tekintettel a Recep Tayyip Erdogan elnök és kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu közötti szoros versenyre, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A Németországban élő törökök is rekordrészvétellel vettek részt a németországi választásokon. A Németországban regisztrált 1,5 millió választópolgárból 732 ezren adták le voksukat kedd estig – közölte a berlini török nagykövetség. A részvételi arány így 48,8 százalékos volt.
Ez három százalékponttal magasabb, mint a 2018-as elnök- és parlamenti választásokon, amikor 45,7 százalék volt. A szavazatokat Törökországban számolják meg, és az eredményeket a törökországi eredményekkel együtt hirdetik ki.

Német politikus: Könnyítsék meg a német útlevélhez való hozzájutást

A németországi török származású emberek hagyományosan inkább Erdoganra szavaznak a németek nagy szomorúságára. 2018-ban Erdogan az érvényes szavazatok közel 65 százalékát kapta, míg Törökországban csak 53 százalékot.

Cem Özdemir (Zöldek németországi politikus) szerint sok németországi török Erdogan magas támogatottsága a német politika kudarcaival is összefügg. A németországi politikus szerdán amellett beszélt, hogy a Németországban élő külföldiek, különösen a törökök számára könnyebbé kellene tenni a német útlevél megszerzését. Sajnálatos módon még mindig az a helyzet, hogy a török szülők Németországban született gyermekeinek nagy része nem kap német állampolgárságot.
A sindelfingeni gyár több mint száz éves

A nagyvállalat szerint a Mercedes-Benz Sindelfingeni telephelye a Mercedes-Benz Group AG legnagyobb hagyományokkal rendelkező járműgyára, amely több mint százéves múltra tekint vissza. Sindelfingenben felső- és luxuskategóriás járműveket gyártanak, többek között a Mercedes S-Klasse és a Mercedes-Maybach S-Klasse. A telephelyen mintegy 35 000 alkalmazott dolgozik.

A gyár területén történt lövöldözés rövid időn belül a második erőszakos támadás a Mercedes-Benz Sindelfingenben. Tavaly a rendőrségnek egy lövéssel sikerült megállítania egy támadót, mielőtt bármi rosszabb történt volna.

2022 februárjában egy mikrobusz vezetője áttörte a gyár egyik sorompóját, és gyorsított. Egy járdaszegély és egy közlekedési sziget vetett véget a száguldásnak, az akkor 61 éves férfi pedig gyalog próbált elmenekülni. Több tucatnyi rendőr ekkor lezárta a gyár területét, és megállította a gyanúsítottat. A férfi saját bevallása szerint egy összecsukható késsel fenyegette a rendőröket, mígnem az egyik rendőr egy lövéssel lábon megsebesítette a 61 éves férfit. A nyomozók szerint a férfit ezután pszichiátriai intézetbe szállították.
Forrás1  Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.