Mainz: a rendőrség jogtalanul használta fel a Luca alkalmazásban lévő személyes adatokat egy halálesethez

Németországban a rendőrség jogtalanul használta a Luca app személyi követő adatait

A mainzi rendőrség jogtalanul használta a Luca alkalmazás adatait egy halálos eséssel kapcsolatos nyomozás során Németországban. Az ügyészség bocsánatot kért.




Németországban a Luca alkalmazásban lévő adatok segítségével azonosították és kerestek fel egy mainzi (Rheinland-Pfalz) belvárosi étterem látogatóit, hogy felkérhessék őket az incidens lehetséges tanúinak.

Mindezt annak ellenére tették, hogy az alkalmazást kizárólag a vírusfertőzés kontakt-követésére hozták létre és csak erre használható fel. Németországban éttermekben, sörözőkben és még számtalan helyen kötelesek a vendégek leadni a személyes adataikat fogyasztás előtt.

November 29-én egy látogató úgy esett el az étteremben, hogy néhány nappal később belehalt sérüléseibe. A rendőrség december közepén sajtóközleményben is keresett tanúkat.

A rendőrség célzottan használta a Luca-App adatait

Az étterem munkatársa megerősítette, hogy a mainzi bűnügyi rendőrség az eset után célzottan kért adatokat a Luca alkalmazásból – nyilván azért, hogy az aznap este jelenlévőkkel beszélhessenek.

Később a munkatárs elmondása szerint a mainzi egészségügyi hivataltól a Luca alkalmazáson keresztül adatszolgáltatási kérvényt kapott a november 29-én jelenlévő vendégekkel kapcsolatban, melyet ő megadott.

Aznap este egy vendég arról számolt be, hogy december 20-án megkereste a mainzi rendőrség azzal, hogy elérhetőségeit a Luca alkalmazáson keresztül szerezték meg.




A Luca alkalmazás adatai nem engedélyezettek a bűnüldözés számára

A kávézókban és éttermekben koronakontakt követésre használt Luca alkalmazás adatainak felhasználása adatvédelmi okokból – többek között a járványügyi törvény értelmében – büntetőjogi felelősségre vonás miatt nem engedélyezett.

Ráadásul Rheinland-Pfalz tartomány kormánya a honlapján kifejezetten azt hirdeti hogy a Luca alkalmazással megszerzett adatokat nem használják fel büntetőügyi eljárásokhoz.

Időközben a mainzi ügyészség írásos közleményben erősítette meg az SWR német híroldalnak a Luca alkalmazás segítségével történt adatlekérdezést.

Összesen 21 lehetséges tanút találtak meg ennek segítségével és hívtak be.

Ezt a megfelelő rendőri hatósággal egyeztették, elmondásuk szerint a gond a járványügyi törvény helytelen értelmezésével volt.




Az ügyészség bocsánatot kér

Valójában nincs kellő jogalap az ilyen jellegű adatlekérdezéshez.

A hatóság adatvédelmi felelősét már tájékoztatták erről, az ügyészség munkatársait pedig felvilágosítják a jogi helyzetről, tájékoztatták az SWR német közszolgálati hírújságot.

Szó szerint így szól:

A mainzi ügyészség sajnálatát fejezi ki az adatokhoz való meg nem engedett lekérdezés miatt, és bocsánatot kér.

Ígéretük szerint az adatokat a továbbiakban nem használják fel.

Emellett az ügyészség vizsgálatot kezdeményezett, hogy a Luca applikációból származó adatokat milyen mértékben használták fel a más nyomozásokhoz, de további eset eddig nem ismert.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.