Május 1-től használható a 49 eurós Deutschlandticket Németország-szerte

Deutschlandticket 49 eurós jegy Németországban

Néhány napon belül Németországban elindul a 49 eurós jegy használata a tömegközlekedésben, más néven a Deutschlandticket. Az előfizetés a tavaly nyáron népszerű 9 eurós jegy utódjának számít. Ennek ellenére nem csak az ára más.
Frissítés: Többen visszajeleztek, hogy jegypénztáraknál már csak júniusra lehet a jegyet megvásárolni.

Már tavaly tudni lehetett, hogy lesz a 9 eurós jegynek folytatása, csak azt nem, mikortól és mennyiért.

Eredetileg januártól akarták bevezetni, azonban a tartományok és az állam nem tudtak a finanszírorzásban megegyezni. A kivitelezésben is sokáig bizonytalanság volt. Januárban jelentették be először, hogy májusban jön.

Hol és hogyan lehet megvásárolni a 49-Euro-Ticketet?

Május 1-től lehet használni Németország szerte a Deutschland-Ticket-et kizárólag digitális előfizetésként, amely havonta felmondható.

Ez azt jelenti, hogy csak bankszámlán keresztül vásárolható meg, ahonnan havonta vonják le az összeget. Ha az összeget adott hónapban nem sikerül levonni, az előfizetés érvénytelenné válik.

Április 3-tól lehet előfizetni a Deutsche Bahn alkalmazáson és weboldalon keresztül az új 49 eurós Deutschlandticket-re, de a helyi közlekedési irodákban is.

Emellett különböző cégek alkalmazásain keresztül, például a Hansecom és a Mobility Inside közlekedési szolgáltatók.

Ellenőrzéskor a chipkártyát vagy mobiltelefonos jegyet kell felmutatni.
Hogyan vásárolhatok 49 eurós jegyet, ha nincs okostelefonom?

A jegy ill. előfizetés személyesen is megvásárolható a közlekedési társaságok ügyfélszolgálati irodáiban. Előrejelzések szerint azonban a varákozási idő ebben az esetben hosszabb is lehet. Jegyautomatáknál nem lesz kapható ellentétben a tavalyi 9 eurós havi jeggyel, és buszokon a sofőrnél sem lehet megvásárolni.

Hol érvényes a bérlet?

A 9 eurós jegyhez hasonlóan a Deutschlandticket is érvényes Németország-szerte az összes helyi tömegközlekedésben és vonatokon Németországban.

Nem érvényes az ICE-, IC- és EC-vonatokon, és a Flix-busz és vonatokon sem. A jegy nem érvényes a hajókon sem – kivéve a helyi tömegközlekedés részét képező járatokat, például a hamburgi kompokat vagy a berlini Wannsee-n áthaladó kompokat.

Kivételek helyenként lehetnek akárcsak tavaly a 9 eurós jegynél. Pl. a Stuttgart-Singen IC járaton használható lesz, ami azoknak is kedvez, akik gyrosan le akarnak jutni a Bodensee-hez.
Milyen időszakra érvényes a jegy?

A Deutschlandticket mindig az aktuális hónapra érvényes. Ha valaki május közepén vásárolja meg, az május 31-ig érvényes és ugyan úgy 49 eurót kell fizetnie.

Alapvetően előfizetésként működik a jegy, ami azt jelenti, hogy ha nem mondjuk fel, a következő hónapra is megkapjuk a jegyet. Ugyanakkor minden hó végével felmondható.

Mi lesz a már meglévő bérlettel?

Ez a közlekedési társaságtól függő, de alapvetően a 49 eurós jegy egy különálló előfizetés és nem helyettesíthető vele más előfizetés. Érdemes azonban a helyi társaságnál érdeklődni.

Kinek éri meg igazán a 49 eurós jegy?

Elsősorban azoknak az ingázóknak akarnak kedvezni a segélycsomag részeként létrehozott kedvezményes jeggyel, akik főleg a munkájuk miatt kénytelenek városok között nagyobb távolságot utazni a helyi közlekedésben. A Detuschlandticket ára az ilyen havi bérletek árának csak töredéke.
Az eddigi drágább bérletek és jegyek továbbra is elérhetőek lesznek?

Igen, mivel sok helyen a havi bérlet többet ad, mint a Deutschlandtiket. A sima jegy és hetijegy is továbbra is elérhető lesz.

További tudnivalók

  • Az előfizetés névre szóló, nem lehet átruházni. Ellenőrzéskor kérhetik az személyi igazolványt is.
  • A jegy mellé nem jár kerékpár használat vagy egyéb kedvezmény.
  • A jegyet nem csak felmondani, de szüneteltetni is lehet, pl. ha valaki hosszabb nyaralásra megy. Ebben az esetben a chipkártyát meg lehet tartani, de nem lesz használható. Ekkor az illetőt letiltják, majd ha ismét folytatja az előfizetését, feloldják a tiltólistáról. Ez történik akkor is, ha valaki elveszíti a chipkártyáját.
  • 2024-től napijegy lesz, amit szintén havonta lehet megvenni majd, de napokra lebontva.

Előrejelzések szerint a 49 eurós jegynek Németországban 5,6 millió új előfizetője lesz, a hagyományos bérleteket várhatóan kb. 11 millió ember cseréli le.
Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.