Már 2024-től legális lehet a kannabisz fogyasztása Németországban

2024-től legális lehet a kannabisz fogyasztás Németországban

Németország legalizálná a kismértékű kannabisz fogyasztását és ellenőrzött árusítását akár már 2024-től, de ezt az EU-bizottságnak is jóvá kell hagyni. Erről számolt ma be Lauterbach német egészségügyi miniszter egy sajtótájékoztatón.




Karl Lauterbach (SPD) német egészségügyi miniszter kannabisz legalizálására vonatkozó tervei egyre konkrétabbá válnak, habár saját bevallása szerint hosszú időn keresztül ennek nagy ellenzője volt.

Ha ez megvalósulna, ez lenne Európa legliberálisabb kannabisz legalizáció-projektje és egyben a legszigorúbb is, figyelembe véve a fiatalok és az egészség megóvását. Ez egy modell lehetne egész Európa számára.

– mondta Lauterbach.

A legújabb dokumentumban összeállították a legfőbb pontokat:

Személyes fogyasztásra engedélyezett mennyiség

A kannabisz és a tetrahidrokannabinol (THC) hatóanyag nem minősülne jogilag kábítószernek. Személyes fogyasztásra legfeljebb 20-30 gramm élvezeti kannabiszt lehetne vásárolni és birtokolni.

Az otthoni termesztés is legális lenne

A termékeket engedéllyel rendelkező szaküzletekben szabadna árusítani, amelyekbe csak 18 éves kortól lehet belépni, hasonlóan a hollandiai kávézókhoz. Kezdetben nem lenne postai úton történő értékesítés.

A dohányzásra és inhalálásra, valamint kapszula, spray vagy csepp formájában történő lenyelésre szánt termékek forgalmazása engedélyezett lenne. Az úgynevezett ehető élelmiszerek, azaz a kannabiszt tartalmazó kekszek vagy édességek egyelőre nem lennének engedélyezettek.




A magántermesztés korlátozott mértékben szintén engedélyezhető lenne. Minden nagykorú személy legfeljebb három nőivarú virágzó növényt birtokolhatna a tervek szerint.

Vásárlás a gyógyszertárakban?

Lehetséges, hogy a gyógyszertárakban is kapható lesz? A Német Gyógyszerészek Szövetsége az egészségügyi kockázatok miatt egyértelműen a legalizálás ellen foglalt állást.

Az állam a kannabiszadóból remél bevételt

Az értékesítésre kivetett forgalmi adó mellett egyfajta kannabiszadót is terveznek, amelynek alapja a THC-tartalom lenne. A terv szerint végül olyan árra kellene számítani a boltokban, amely közel állna a feketepiaci árhoz.

Hogyan védenék meg a fiatalokat?

A szakemberek úgy látják, hogy a kannabiszhasználat a serdülők agykárosodásának veszélyét rejti magában. A dokumentum szerint ezért meg kell vizsgálni, hogy a 21 év alatti vásárlókra kell-e THC-határértéket megállapítani.




A kannabisztermékeket nem szabadna reklámozni. A vásárlónként eladható mennyiség is korlátozott lenne. Emellett az oktatási, megelőzési, tanácsadási és kezelési szolgáltatásokat is kibővítenék.

Az EU-bizottságtól függ

Lauterbach a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jelenlegi dokumentum csak az első lépés a lehetséges legalizálás felé. Konkrét törvényjavaslatot csak akkor dolgoznak ki, ha egyértelművé válik, hogy az EU nem emel jogi kifogást a kannabisz tervezett legalizálása ellen – ami korántsem biztos.

Legalizálás 2024-ben?

Lauterbach egy berlini sajtótájékoztatón ismertette a további eljárást. A legfontosabb pontokat tartalmazó dokumentumot ma küldik el az Európai Bizottságnak, gyors előzetes vizsgálatra irányuló kérelemmel együtt.

Ha a bizottságnak nincsenek fenntartásai, akkor már 2023 elején elkészülhet az első törvénytervezet. Ha minden jól megy, a legalizálás 2024-ben megvalósulhat.

mondta Lauterbach.

A holland modell nem példa Németország számára

Lauterbach szerint a jelenlegi német drogpolitika megbukott. A tervezett legalizációnak hozzá kell járulnia az egészségügy és az ifjúságvédelem javításához. Jelenleg számos problémát okoz a virágzó feketepiac, a szennyezett termékek és a megnövekedett fogyasztás.

Lauterbach a legalizálással el akarja nyomni a feketepiacot.




A tervezetről szóló dokumentum előkészítése során szoros eszmecserét folytatott Hollandiával, ahol évtizedek óta liberális drogpolitikát folytatnak. Lauterbach azonban úgy értékeli az ottani modellt, hogy nem sikeres, mivel a piac ott alig szabályozott. “Mi ezt másképp csinálnánk” – mondta.

Az ellenzék a drogturizmustól tart

Klaus Holetschek (CSU) bajor egészségügyi miniszter az Augsburger Allgemeine című lapban szerdán bírálta a terveket.

A kannabiszfogyasztás részben visszafordíthatatlan egészségügyi és társadalmi kockázatokkal jár. A bagatellizálás bármilyen formája teljesen felelőtlen.

– hangsúlyozta. Emellett tart a más országokból Németországba irányuló drogturizmustól.

A mai sajtótájékoztató

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.