Már biztos: Németországban április 3-tól feloldják a legtöbb járványügyi lezárást

Vasárnaptól (április 3.) Németországban a legtöbb tartományban véget érnek a járványügyi lezárások, vagyis megszűnik a 2G és a 3G szabály, valamint zárt térben a maszk-kötelezettség. Egyes szabályok azonban megmaradnak.




A jelenleg érvényes módosított járványügyi törvény szerint szombaton (április 2-án) országszerte lejár szinte minden hétköznapi korlátozás. A módosított járványügyi törvény szeptember 23-ig lesz érvényben, de közben is bármikor módosíthatják, ha a helyzet rosszabbodna.

Az egyik módja annak, hogy a tartományok ezt mégis meghosszabbítsák, az a vitatott un. hotspot-szabály.

Egyelőre ezt csak Mecklenburg-Pomeránia és Hamburg akarja alkalmazni és az egész tartományt hotspotnak nyilvánítani, így ott továbbra is érvényben maradnak a jelenlegi szabályok.

De Baden-Württemberg és Bajorország sem alkalmazza ezt.

Általános szabály, hogy a maszk-kötelezettséget egyes hotelek, szolgáltatók a házi-szabály alapján elrendelhetik. Az iskolai tesztelésről minden tartomány maga dönt.

Az országos ingyenes tesztelés június végéig tart.

Mi lesz érvényes Baden-Württembergre vasárnaptól?

Közel két év járványügyi lezárás után mostantól vége a maszk-kötelezettségnek a legtöbb zárt térben, így az iskolákban is. Egyes üzletek egyénileg bevezethetik a maszk-kötelezettséget házi-szabályként.




A maszk a tömegközlekedésben, repülőkön, orvosi rendelőkben, kórházakban, klinikákon marad kötelező.

A tesztkötelezettség is megszűnik a legtöbb helyen, kivéve az óvodákban, iskolákban, kórházakban, oltástól függetlenül.

A munkahelyeken március 20-a óta nem kötelező a tesztelés Németország szerte.

Németországba való beutazáskor továbbra is érvényben marad a 3G szabály, vagyis minden 12 éven felülinek egy antigén negatív teszttel kell rendelkeznie, aki nincs beoltva, vagy nincs max. 3 hónapos gyógyult státusza.

Bajorország

Bajorországban is vége a lezárásoknak vasárnaptól, április 3-tól egyelőre április 30-ig.

A maszk-kötelezettség megszűnik az iskolákban és zárt terekben, megszűnik a 2G és a 3G. A tömegközlekedésben és a kórházakban FFP2 maszk-kötelezettség marad.

A teszt-kötelezettség pedig az óvodákban és iskolákban is megmarad, és a kórházak látogatóinak.

Forrás1 Forrás2 Címlapfotó: Bajorország szabályai április 3-tól április 30-ig


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.