Már csak pár nap, és gyökeresen más lesz az online fizetés

Szeptember 14-től a mindennapjainkat is megváltoztatja egy európai uniós pénzügyi direktíva. Több fontos újdonság is várható, ebben a cikkünkben azt mutatjuk be, hogy miként néz ki a jövőben egy kártyás fizetés, illetve egy online vásárlás.

Postán megkaptad az értesítőt? Az új EU-s fizetési móddal, a PSD2-vel lesz biztonságosabb minden pénzügyi tranzakció.

Sokat még nem hallani róla, pedig szeptember 14-től már minden élesbe fordul, máshogyan fogunk fizetni, ahogy kinyílnak a bankok adatbázisai is.

A PSD2 (payment services directive) egy fizetési szolgáltatásokra vonatkozó európai uniós direktíva, amely sok hasonló iránymutatással és jogszabályfüzérrel ellentétben valóban a mindennapjainkat is meghatározza. A 2018. január 13-án hatályba lépett irányelv elsősorban a különböző fizetési tranzakciókat, a bankok és a fintech szolgáltatók együttműködését szabályozza, célja szerint növeli a pénzügyi rendszer biztonságát és fokozza a versenyt.

Szeptember 14-től mindenesetre a bolti (fizikai) fizetések, de főleg az online vásárlások fizetési tranzakciói is megváltoznak.

A fizikai fizetéseknél a változás nem olyan bonyolult, alapvetően azt fogjuk tapasztalni, hogy olykor az egyszerű, kis összegű kártyás fizetéseknél is be kell majd pötyögnünk a PIN-kódunkat.  A bankok majd választhatnak, hogy vagy minden ötödik fizetésnél, vagy 100 Eurónyi összesített fizetési értéknél a rendszer kérni fog egy PIN-kódos megerősítést.

Ez azért minden bizonnyal egy vállalható pluszfeladat az ügyféltől, ugyanakkor megakadályozza azt, hogy egy ellopott kártyával sorozatban vásárolhasson valaki azonosítás nélkül.

Ha az öt fizetés vagy a 100 Euró költés közben bármikor azonosítja magát a kártyabirtokos, például készpénzt vesz fel, vagy nagyobb tételben vásárol, akkor a bank meggyőződhetett arról, hogy a jogos birtokosnál van a kártya, kezdődhet elölről a számlálás.

Online fizetés – bonyolultabb lesz

Sokkal lényegesebb változás várható az e-kereskedelemben, az online fizetéseknél. Bár a bankoknak itt is van joguk majd mindenféle felmentéseket adni, de főszabályként és óhatatlanul nagyon leegyszerűsítve a változást, szeptember 14-e után már mindig kétfaktoros ellenőrzést, úgynevezett erős hitelesítést követelnek meg a bankok az online fizetéseknél.

De mi az a kétfaktoros azonosítás?

Egy ügyfél azonosítására három típusú faktort különböztetünk meg, ebből a jövőben az e-kereskedelemben, illetve minden online fizetési tranzakció során legalább kettőt meg kell adnunk.

A három faktor:

– valamilyen ismeret, amit csak az ügyfél tud (PIN-kód, jelszó),
– valamilyen eszköz, amit csak az ügyfél birtokol (Tan-Generator, chipkártya, a mobiltelefon, legtöbbször okostelefon, token, kütyü, más hardver),
– valamilyen biológiai tulajdonság, amely csak az adott ügyfélre jellemző (ujjlenyomat, archáló, hangminta, írisz, retina, de akár mozgás, vagy akár a telefon jellemző használata, mozgatása).

Háromból kettő

A jövőben tehát csak akkor lesz érvényes egy online fizetés, ha legalább két faktorral bizonyítjuk, hogy valóban mi vásárlunk. A nemzetközi gyakorlatban az ilyen kétfaktoros megoldásokra teljesen eltérő gyakorlatok vannak.

Az okostelefonnal használhatjuk a bank App-jét (alkalmazását) a Photo-Tan (Transaktion)  vagy az SMS-eket. De könnyen előfordulhat, hogy TAN Generátorba (melyet a banktól kaphatunk) kell a bankkártyánkat beilleszteni.  Az SMS-ért 9 és 20 Cent között kell, majd fizetni.  A Tan-Generator 15 és 45 Euro körül van, ezt a banktól vagy bárhol máshol is meg lehet vásárolni. Összehasonlitó lista: https://www.idealo.de/preisvergleich/ProductCategory/4912F2539427.html

KIVÉTEL: Online-fizetésnél 30 Euro alatti vásárlásnál. 

Online vásárláskor, a fizetési folyamatban a legtöbb bank mobilalkalmazása képes lesz egy értesítés küldésére. Ezt megnyitva láthatjuk majd a vásárlás részleteit, és az alkalmazás PIN-kódjával vagy – ha erre alkalmas a készülékünk  – akár az ujjlenyomatunkkal is jóvá tudjuk hagyni a tranzakciót.

Amennyiben nincsen okostelefonunk, vagy nincsen telepítve rá a bankunk alkalmazása, akkor a vásárlás során egy egyszer használatos kódot kell majd megadnunk, ami SMS formájában érkezik – hasonlóan a több bank által jelenleg is használt értesítő funkcióhoz. Az SMS-kód mellett elképzelhető, hogy szükség lesz egy statikus jelszóra is, amit a bankunk fog beállítani nekünk.

Visszaélések ellen

Az új, a sztenderdizált fizetések tűnhetnek lassabbnak, bonyolultabbnak, de mindenképpen erősebb kontrollt is adnak a felhasználó kezébe.

Ha pedig mégis megszerzi egy illetéktelen a költésre feljogosító adatokat, akkor a bankok azt feltételezik, hogy aki később panaszt tesz, annak van igaza, és a bankok 24 órán belül általában visszaadják a pénzt. Természetesen, ha a bank „turpisságra” gyanakszik, ettől eltérhet, illetve ha az ügyfélnek felróható a károkozás (mert például válaszolt egy adathalász spamre), akkor egy bizonyos összegig az ügyfél is viseli a veszteséget.

Az oldalon lehetőség van apróhirdetés feladására, blog írására, programok és látnivalók közzétételére! Regisztrálj és oszd meg velünk élményeidet, tapasztalataidat Németországban! Legyen ez az oldal a Németországi Magyarok közösségének oldala!

FORRÁS:

https://kecsup.hu/2019/06/mar-csak-par-honap-es-gyokeresen-mas-lesz-a-kartyas-es-az-online-fizetes/?fbclid=IwAR0_YTNnZYChpQEvjXXVOtjXk7aoPWWZbtcu-6Sw0OrFJy4BSKGQ1H-Q-hk

https://www.swp.de/wirtschaft/news/das-neue-online-banking-die-tan-liste-ist-reif-fuer-den-muell-32449375.html

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

“Nehéz ősz előtt állunk”, mondta Lauterbach – tanácskoztak a német egészségügyi miniszterek

"Nehéz ősz előtt állunk", mondta Lauterbach - tanácskoztak a német egészségügyi miniszterek
Még az egészségügyi miniszterek konferenciája után sincs pontos terv arra vonatkozóan, hogy a ...

Megszűnik az ingyenes tesztelés Németországban – 3 Euró lesz júliustól

Megszűnik az ingyenes tesztelés Németországban - 3 Euró lesz júliustól
Jelenleg Németországban minden lakosnak joga van havonta egyszer egy ingyenes koronateszt elvégzésére teszt-központokban, ...

Ausztria végleg eltörli a koronavírus elleni védőoltás kötelezettséget

Ausztria végleg eltörli a koronavírus elleni védőoltás kötelezettséget
Ausztria konzervatív-zöld kormánya bejelentette, hogy végleg eltemeti a kötelező koronavírus elleni védőoltás bevezetéséről ...

Németországban gázellátási vészhelyzet van – bejelentették a második riasztási fokozatot

Németországban gázellátási vészhelyzet van - bejelentették a második riasztási fokozatot
A német kormány a gázpiac feszült helyzete miatt a mai nappal bejelentette a ...

Németország: Lauterbach szerint a nyári járványhullám valósággá vált – Bajorország kötelező oltást akar 60 év felett

Németország: Lauterbach szerint a nyári járványhullám valósággá vált - Bajorország kötelező oltást akar 60 év felett
Lauterbach német egészségügyi miniszter szerint a koronavírus nyári hulláma mára valósággá vált. Az ...

Június 16-a ünnepnap több helyen Németországban – dugókra kell számítani a hosszú hétvégén

Június 16-a ünnepnap több helyen Németországban - dugókra kell számítani a hosszú hétvégén
A katolikus Fronleichnam (Úrnapja) június 16-án Németországban több helyen ünnepnap, idén csütörtökre esik. ...

Németország: hiába az üzemanyagár-adókedvezmény, nem csökkentek az árak

Németország: hiába az üzemanyagár-adókedvezmény, nem csökkentek az árak
Az energiaadó-csökkentésnek Németországban valójában mentesítenie kellene a fogyasztókat a magas üzemanyagártól. Mostanra azonban ...

Németország visszaállítja a határellenőrzést hétfőtől, június 13-tól ideiglenesen

Németország visszaállítja a határellenőrzést hétfőtől, június 13-tól ideiglenesen
Június 13-tól, hétfőtől Németország ismét bevezeti a határellenőrzést július 3-ig. Elmau-ban rendezik június ...

Szerda délelőtt Berlinben egy ámokfutó autós a tömegbe hajtott, 1 ember meghalt, többen súlyosan megsérültek

Szerda délelőtt Berlinben egy ámokfutó autós a tömegbe hajtott, 1 ember meghalt, többen súlyosan megsérültek
Szerda délelőtt Berlinben egy 29 éves férfi az autójával a tömegbe hajtott, egy ...

Súlyos vonatbaleset történt pénteken Bajorországban – 4 halottja, 30 sérültje van

Súlyos vonatbaleset történt pénteken Bajorországban - 4 halottja, 30 sérültje van
Bajorországban, az iskola utolsó napján a pünkösdi ünnepek előtt pénteken 12:30-kor egy regionális ...

Bajorország: egy faház összedőlt a viharban, 14 sérült – Németországban 60 sérültje és egy halottja van a viharnak

Bajorország: egy faház összedőlt a viharban, 14 sérült - Németországban 60 sérültje és egy halottja van a viharnak
Péntek este (május 20-án) összedőlt egy faház Enderndorf am See-ben (Spalt, Roth kerületében), ...