Már legalább 103 halálos áldozata van a németországi áradásnak

Földcsuszamlás, áradás Németországban

Főleg Rheinland-Pfalz és Nordrhein-Westfalen tartományokban a legrosszabb a helyzet továbbra is az áradások miatt. A halálos áldozatok száma immár meghaladja a 100-at, és továbbra is számos ember tűnt el, ami a kapcsolat hiányának is köszönhető, mivel a telefonok nem működnek.




A súlyos időjárási katasztrófa után egyre több halálos áldozatot kell gyászolni. Nordrhein-Westfalen-ben az áldozatok száma legalább 43-ra emelkedett – közölte az ottani belügyminisztérium. Legalább 60 halálesetet jelentettek Rheinland-Pfalz-ból, így országszerte legalább 103 ember vesztette életét a viharok következtében. Erftstadt-ban Köln mellett, számos ház teljesen vagy részben összeomlott. Óriási méretű földcsuszamlások voltak.

 

Földcsuszamlás Erfstadt-Blessem-ben
Nordrhein-Westfalen, Erfstadt-Blessem foto: Facebook
Áradás Németországban 2021. július Erfstadt-Blessem
Erfstadt, NRW foto: Facebook Sylvia Petzold

Az infrastruktúra meghibásodott, a kórházak nem működőképesek. Több idősotthont ki kellene üríteni. A házakból többször hívták a segélyhívót, mert a figyelmeztetések ellenére az emberek visszatértek a veszélyes területre, vagy el sem hagyták azt.

Sok esetben a mentés nem lehetséges gázszivárgás miatt. A Rhein-Erft kerület szóvivője szerint 55 embert szabadítottak ki a házakból. 15 embert továbbra is be vannak zárva otthonaikba a veszélyeztetett területen. A Bundeswehr páncélosokkal mentett ki embereket. A szóvivő sürgősen felhívta a már evakuált lakosok figyelmét, hogy ne térjenek vissza otthonukba.




A tartomány miniszterelnöke elmondta, hogy ilyen még nem volt, habár jellemzően áradásos területekről van szó. Nagy szükségük lesz a segélyre az újjáépítéshez.

DWO_IP_Hochwasserkarte_mku_cw_
Foto: Welt.de

Különösen rossz a helyzet Rheinland-Pfalz északi részén található Ahrweiler körzetben. Egy sinzigi fogyatékkal élők létesítményének 12 lakosa halt meg. Az áradások gyorsabban jöttek, mint ahogy az embereket biztonságba lehetett volna vinni.

Probléma, hogy sok helyen nem működik a telefon

Hogy pontosan hány ember tűnt el, még nem tudni, mivel a mobiltelefon-hálózat nagy része nem működik, a mentések folyamatosan folynak.

Ahrweiler-ben csütörtök este 1.300 ember számított eltűntnek, de ez az áramkiesésnek és a telefonos kommunikáció megszűnésének is betudható.

Az Ahrtal teljesen elzáródott a külvilágtól. A terület már semmilyen bekötőúton nem elérhető – közölte a rendőrség.

Az Aachen melletti Stolbergben még mindig kritikus az ivóvízellátás. Használat előtt az állampolgároknak forralniuk kell ivóvizet. Az ellátás biztosítása érdekében ivóvíztartályokat állítottak fel a falu minden részén.




Az Eon energiaszolgáltató szerint Nyugat-Németországban mintegy 165 000 ember van áram nélkül a súlyos időjárási katasztrófa következtében. Különösen az Eifel, a Rajna bal partján található Rhein-Sieg körzet, a Rheinisch-Bergisch negyed és a Bergisches Land egyes részei érintettek – közölte a társaság.

Elárasztott lakóövezet Allgäuban, korlátozott a vonatforgalom

A Baden-Württemberg délkeleti részén fekvő Wangen im Allgäuban egy lakóövezetet árasztott el a heves esőzés. Reggelre enyhült a helyzet. A lakóövezetben a víz részben térdig érő volt. Számos pince és garázs telt meg vízzel. Jelenleg nem tudni sérültről.




Merkel segítséget ígér

Washingtoni látogatása során Merkel kancellárt megdöbbentette a katasztrófa és az elhunytak hozzátartozóinak részvétét fejezte ki onnan üzenve.

Joe Biden amerikai elnök őszinte részvétét fejezte ki a közös sajtótájékoztatón. Tragédiáról beszélve hangsúlyozta: “A szívünk azoknál a családoknál van, akik elvesztették szeretteiket.

Ez a háború utáni időszak egyik legnagyobb súlyos katasztrófája Németországban.

Noha a mentési intézkedések még javában zajlanak, a halálozások száma már most is lényegesen több mint kétszerese a 2002. évi úgynevezett évszázad áradásának, amelyben 21 ember halt meg Németországban.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.