Markus Söder országos lezárást szorgalmaz január 10-ig

Söder egész Németországban lezárást akar

Országos kijárási korlátozásokra, az üzletek bezárására, munkahelyek leállítására és meghosszabbított iskolai szünetekre, a korona hot-spotokban éjszakai kijárási tilalomra van szükség – mondta Markus Söder csütörtökön a Deutsche Presse Agentur-nak (dpa) Münchenben.

Az időszakról azt mondta: Ennek január 10-ig kell tartania, vagy addig, amíg szükséges

Kormányzati információk szerint Bajorország már január 5-én legalább 93 oltási központban meg akarja kezdeni a koronavírus elleni oltásokat. Az Egészségügyi Minisztérium szóvivője hivatalosan nem erősítette meg az időpontot. Az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség december 29-én dönt a Pfizer-Biontech oltás engedélyezéséről.

Söder úgy véli, az oltás megkezdésétől függetlenül szükség van az országos lezárásra.

Következetes lezárásra van szükségünk. Le kell állítanunk a közéletet– mondta.

Ez azt is jelenti, hogy minden üzletnek be kell zárnia, kivéve a mindennapi igényeket kielégítő boltokat, például az élelmiszerüzleteket. Fontos lenne, hogy ez idő alatt maradjon tényleg mindenki otthon.

Sürgősen fel kell szólítani a vállalatokat arra is, hogy ez idő alatt – amennyire csak lehetséges, szabadságolják a munkavállalóikat.
Csökkentenünk kell a találkozásainkat. A karácsony és január 10. közötti időszak erre alkalmas lenne.”

Karácsonykor több találkozásra lesz lehetőség a már meglévő előírások szerint, de megkért mindenkit, hogy ez maradjon a szoros családi kötelékeken belül.

Bajorországban december 9-től vannak érvényben a kijárási szigorítások.

A tartományok vezetői és Merkel kancellár előreláthatólag december 13-án vasárnap találkoznak és beszélik meg az újabb szigorításokat és főleg, hogy mikortól.

Új rendelkezés Bajorországban, hogy egy arcvédő maszkot nem helyettesítheti a műanyag arcvédő.

Határlezárásról Söder nem beszélt.

www.welt.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.