Más országok repülővel, Németország először buszokkal menekítette ki állampolgárait

Az Izraelben lévő németek kritizálják a külügyminisztériumot a válságkezelés miatt. Miközben más országok repülővel menekítik ki állampolgáraikat, a német nagykövetség buszos utazásra szólított fel Jordániába. Az első repülőjáratok csak ma indulnak.
Sok német mielőbb el szerette volna már hagyni Izraelt, azonban közvetlen járatok nem mindig voltak. A német ntv elemzi, hogyan reagált a külügyminisztérium a krízis helyzetben.

Habár mától megindulnak a Lufthansa járatai kimenekíteni a német turistákat, idáig eljutni rögös volt az út. Sokan kifogásolták, hogy miért nem indultak korábban kimenekítő repülőjáratok Németországból, helyette a német külügyminisztérium buszos átszállást ajánlott Jordániába.

Illetve a külügyminiszternő elmondta, hogy indulnak kereskedelmi járatok Izraelből, azonban ez azt jelentette, hogy csak átszállással tudtak Németországba visszatérni, ami a traumatizált embereknek szervezésben és utazásban is megterhelő.

A német külügyminiszternő a ZDF-nek adott interjút és a parlamentben is felszólalt, hogy megvédje magát a kritikákkal szemben

17 iskolai csoport volt az országban a támadáskor, Annalena Baerbock külügyminiszternő elmondása szerint az ő kimentésük volt először a legfontosabb, melyet elmondása szerint Jordánián keresztül buszokkal, ill. Izlandon át Németországba szállításukkal oldották meg. Ezzel ellentétben több történtet is olvasni arról, hogy nem a német külügy segített, hanem pl. az izlandi külügyminisztérium.
Baerbock elmondta, hogy Németország különösen nehéz helyzetben van, mivel Izraelben több, mint 100.000 német él, ezért Németország nem tudta megoldani olyan gyorsan a repülőgépek küldését, mint pl. Lengyelország, Spanyolország vagy Olaszország tették.

Ez a szám azonban félrevezető. Többségük ugyanis kettős állampolgársággal rendelkező személyek. A német zsidók leszármazottai, akiket a nácik megfosztottak állampolgárságuktól, de jogosultak voltak arra, hogy azt visszakapják. Az elmúlt években több tízezren éltek is ezzel a joggal. Sok izraeli rendelkezik német útlevéllel, de Izraelben él.

Valójában eddig csak 5000 német állampolgár regisztrált arra a listára, amelyet vészhelyzet esetén alkalmaz a külügyminisztérium.

Baerbock szerint az volt a leghatékonyabb, ha más légitársaságoknál foglalták le jegyeket, ahelyett, hogy például a Bundeswehr gépeit küldték volna Izraelbe. Arról nem beszélt, hogy ezek egyáltalán rendelkezésre álltak volna-e. Tekintettel a több ezer fős, távozni szándékozó csoportra, egy járat csak kis létszámot tudott volna elszállítani, mondta.
100 német utazott buszokkal Ammánba

Steffen Seibert német nagykövet Izraelben visszautasította azokat a kritikákat is, amelyek szerint Németország nem tesz semmit annak érdekében, hogy állampolgárai elhagyhassák az országot.

Tévedés. Segítünk a német turistáknak elhagyni az országot. A nagykövetség teljes gőzzel ezen dolgozik.

– írta angolul az X-en.

A németek a közösségi médiában különösen azt kifogásolták, hogy csak buszos utakat ajánlottak Jordániába, majd onnan a repülős utazást. Egy külügyminisztériumi közleményben az is állt, hogy az utazni vágyóknak a Jordániába szükséges vízumot maguknak kell intézniük.

Seibert október 11-én az X-en azt írta, hogy 100 német indult el Tel-Avivból egy busszal, és a jordániai főváros, Ammán felé tartanak.

Már megindult az első gép a német turistákért

A Lufthansa különjárata úton van Izraelbe, hogy a német külügyminisztérium által szervezett különjáratokkal a német állampolgárokat hazahozza Németországba.

A Frankfurtból induló járat már a levegőben van, és német idő szerint 11.15 óra körül landol Tel-Avivban – közölte a német külügyminisztérium.
Miután egyes légitársaságok felfüggesztették a járatokat, a külügyminisztérium intézkedett, hogy a Lufthansa különjáratai Izraelbe mégiscsak újrainduljanak – tette hozzá.

A költségek csaknem felét a külügyminisztérium állja. A külügyminisztérium ugyanakkor hangsúlyozza:

Továbbra is dolgozunk a kimenekítésen, repülővel, busszal, hajóval.

Erre szükség is lesz, mert a jelenleg eltervezett csütörtök-pénteki mentéssel összesen 2000 személyt tudnak Németországba szállítani, míg jelenleg 5000 fő várakozik erre.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.