Mától egész Németországban vége a maszk-kötelezettségnek a vonatokon és a tömegközlekedésben

Februártól mindenhol eltrölik a maszkkötelezettséget Németországban a közlekedésben vonatokon is

Közel három év után mostanra szinte az összes maszkviselési kötelezettséget eltörölték Németországban. A tömegközlekedésben és a vonatokon a mai naptól már sehol sem érvényes.




Németország szerte a buszok és vonatok ismét maszk nélkül használhatóak. Közel három év után e hét csütörtöktől eltörlik a maszkviselési kötelezettséget a távolsági közlekedésben, valamint 9 tartományban, ahol még a helyi közlekedésben érvényben volt.

Az ágazat szempontjából a világjárványhelyzetre való tekintettel már régóta nem volt szükség kötelezettségre. És egyre nehezebb volt ezt az utasokkal szemben is érvényesíteni, és elmagyarázni nekik, hogy miért nem kell maszkot viselni egy zsúfolt repülőgépen vagy egy teltházas koncertteremben, de a repülőtérre vagy a koncertre menet a buszokon és vonatokon igen.

– mondta a Német Közlekedési Vállalkozások Szövetségének (VDV) szóvivője.

A maszk-kötelezettség beszüntetését a vonatokon a Deutsche Bahn is követelte.

Már csak ajánlott

Végül úgy döntött a német kormány, hogy február 2-tól megszünteti a maszk kötelező viselését a távolsági közlekedésben.

A tervek szerint az ICE, EC és távolsági buszokon, például a Flixbus, április elejéig kellett volna maszkot viselni.

Karl Lauterbach (SPD) német egészségügyi miniszter azonban azt tanácsolja az embereknek, hogy továbbra is vseljék a maszkot önkéntesen.




A regionális közlekedés viszont a tartományok hatáskörébe tartozik. Csütörtök óta az utolsó 9 tartomány is elengedte és ők is az önkéntes maszkviselést ajánlják. Észak-Rajna-Vesztfáliában és Hamburgban szerdán szűnt meg a maszkkötelezettség.

A maszk-kötelezettséget fokozatosan vezették be a tömegközlekedésben a 2020 tavaszi korona-járvány miatt. Eleinte elég volt a sál vagy a kendő, részben azért, mert a maszkok hiánycikknek számítottak.

2021 elején végül Bajorország lett az első tartomány, amely bevezette a kötelező FFP2 maszkot.

Elkülönített rész?

Nem minden utasnak tetszik az új rendelet. Nem sokkal azután, hogy Lauterbach bejelentette az intézkedés megszüntetését, egyes felhasználók a Twitter-en azt követelték, hogy a Deutsche Bahn távolsági vonatain külön területeket alakítsanak ki azok számára, akik továbbra sem akarnak maszk nélküli utasok mellé ülni.




A távolsági vonatokon azonban nem lesznek ilyen kijelölt területek.

– mondta a Deutsche Bahn szóvivője.

A tartományok szabályozása sem rendelkezik különálló, kötelező maszkkal ellátott területekről a buszokon és vonatokon.

Az egészségügyi és ápolási ágazatban még mindig marad néhány korona-szabály: országszerte a kórházak, ápolási intézmények, orvosi és fogorvosi rendelők látogatóinak április 7-ig továbbra is FFP2 maszkot kell viselniük, és a kórházak és ápolási otthonok látogatásához is negatív tesztre van szükség.

Az ott dolgozóknak Bajorországban és Baden-Württembergben viszont megszűnik a maszk-kötelezettség februártól.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.