“Még bírjuk ki pár hónapig” – sajtótájékoztatót adott a Robert Koch Institut

A járványhelyzet Németországban még mindig súlyos. Az esetek száma továbbra is nagyon magas, a fertőzések száma növekszik – figyelmeztet Lothar Wieler, a Robert Koch Intézet (RKI) elnöke.

Óvatosan optimista a jelenlegi helyzettel kapcsolatban: “Az esetek száma kissé kevésbé növekszik, a görbe laposodik. Azt még nem tudjuk, hogy ez stabilizálódni fog-e” – mondta Wieler.

Nem csak az új fertőzések miatt aggódik az RKI. A kórházakban érezhetően romlik a helyzet, számítani kell arra, hogy a klinikák elérik a kapacitásukat, a vírus akár kontrollálatlanul is elterjedhet egyes régiókban.





A kórházak csaknem fele már korlátozott hozzáférhetőségről számol be. A probléma a személyzet hiánya is. Egyre több orvosnak és ápolónak kell karanténba vonulnia. Meg kell akadályoznunk a helyzet súlyosbodását” – mondta Wieler.

Az RKI adatai szerint a járvány kezdete óta 727.553 fertőzött volt Németországban, a halálesetek száma összesen 11.982, jelenleg a fertőzöttek száma 260.000 főre tehető. Október kezdetén a napi új fertőzöttek száma 1.000-4.000 között volt, múlt héten 12-23.000 közötti napi új esetet számoltak.

A sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy várható volt a számok emelkedése a téli időszak miatt.




Nem tudni, meddig tartanak a szigorítások

Az RKI elnöke hangsúlyozta, hogy a fertőzés növekedését a védő intézkedések betartásával lehet kontrollálni. Fontos, hogy mindenki tartsa be a távolságot és a higiéniai szabályokat, viseljen maszkot, rendszeresen szellőztessen és csökkentse a találkozásait.

“Még néhány hónapig ki kell bírnunk”- mondta Wieler.

Ezután a fertőzések számát olyan szintre hozhatjuk, amely az egészségügyi rendszer számára elviselhető.

Wieler azonban nem tudta megmondani, hogy a november 2. óta hatályos új korlátozások a hónap végén újra feloldhatók-e.

Még túl korai lenne az értékelés, ezt 2 hét múlva tudnák csak megmondani. Merkel november 16-án ül össze a tartományok vezetőivel, és döntenek az újabb szabályozásokról.

FORRÁS: www.ntv.de

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.