Megduplázódnak a büntetések Németországban a gyorshajtásért

Új büntetés Németországban a gyorshajtásért és helytelen parkolásért

Azok az autósok, akik Németországban szabálytalanul parkolnak vagy túl gyorsan hajtanak, szigorúbb büntetésre kell, hogy számítsanak a jövőben. A közlekedésügyi miniszterek hosszú vita után most egyeztek meg az új büntetési szabályokban.

Hónapokon keresztül folyt a vita az új büntetési szabályok miatt (Bußgeldkatalog), melyben számos pontban a pénzbüntetés emeléséről döntöttek.

A német közlekedésügyi miniszter nagy áttörésnek nevezte a megegyezést.

Néhány változás:

  • Aki szabálytalanul parkol, annak 15 Euró helyett a jövőben 55 Eurós bírságot kell majd fizetnie, ha a tűzoltóság helyén, akkor 100 Eurót.
  • Teljesen új szabály a szabálytalan parkolás egy elektromos autó vagy Carsharing-autó helyén, ez 55 Euróba kerülhet.
  • Aki nem képez mentősávot vagy maga is használja, az 200-320 Euróig fizethet büntetést és egy hónapra bevonják a jogosítványát.
  • A teherautósofőröknek 70 Euró bírság jár, ha megszegik az újonnan bevezetett szabályt, miszerint csak lépésben haladhatnak, amikor jobbra fordulnak belterületen.
  • A gyalogos- és bicikliút, valamint a járdaszegély szabálytalan használata az autóval 25 Euró helyett 100 Euróba is kerülhet.
  • Figyelem autóval-pózolók: a felesleges zajok és az elkerülhető kipufogógáz-kibocsátás, valamint a felesleges és haszontalan ide-oda vezetés (vonulás az autóval, autómutogatás) büntetése 20 Euró helyett akár 100 Euróval is járhat.
  • A gyorshajtásért is jóval többet kell majd fizetni, a motto: minél inkább meghaladja valaki a megengedett sebességet, annál magasabb pénzbüntetésben részesül.
  • Belterületen személyautóknak: 10 km/h gyorshajtásért a jövőben 30 Euró bírság 15 helyett, 11 km/h – 15 km/h gyorshajtásért: 50 Euró 25 helyett, 16 km/h – 20 km/h gyorshajtásért: 70 Euró 35 helyett, 21 km/h – 25 km/h gyorshajtásért: 115 Euró 80 helyett, 26 km/h – 30 km/h gyorshajtásért: 180 Euró 100 helyett, 31 km/h – 40 km/h gyorshajtásért: 260 Euró 160 helyett, 41 km/h – 50 km/h gyorshajtásért: 400 Euró 200 helyett – 70 km/h feletti gyorshajtásért: 800 Euró 680 helyett.
  • A külterületekre vonatkozóan is hasonló mértékben módosultak a pénzbüntetés szigorításai.

Pontos dátumot még nem tudni, mikortól lép érvénybe a módosítás. A részletek ezen az oldalon láthatóak egy táblázatban.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.