Megérkeztek az első idénymunkások Romániából

A német mezőgazdaság rá van utalva a Kelet-Európából érkező idénymunkásokra. Az elsőknek már be volt szabad utazniuk, ezután karanténban lesznek. A romániai reptereken úgy tudni, nem tartották magukat a kötelező távolságtartás szabályaihoz.

Az első sürgősen szükséges betakarítók Romániából csütörtökön megérkeztek Németországba. Már reggel landolt Berlinben, Schönefeld-ben egy Charter járat. Délután további repülő érkezett. Összesen a főváros repterére három repülőgéppel összesen 530 dolgozót vártak. Düsseldorfba és Hamburgba is megérkeztek az első járatok – szintén Romániából. Eurowings és Tuifly társaságokon keresztül.

A munkások a reptéren orvosi vizsgálatok alá esnek. Végül minden beérkezőére érvényes, hogy két hetes karanténban lesznek. A munkaadók felelősek azért, hogy a munkásokat kisebb csoportokba rendezzék. Az első napjaikat Németországban egymás között töltik, így élnek és dolgoznak, mondta egy szóvivő a Német Termelőszövetségtől.

A repülőjáratokat a mezőgazdasági termelők indították és ők is veszik fel a dolgozókat a reptérről. A Német Termelőszövetségnek egy portálon keresztül kell a szükséges erőforrásokat bejelenteni. Csütörtök délig április hóra 9.900 bejelentés érkezett az idénymunkásokra, adataikat továbbítják a rendőrségre. Májusra idáig 4.300 bejelentést nyújtottak be.

Tolakodás és tömeg volt a felszállás előtt a reptéren

De a számok tovább növekednek. Az Eurowings jelentése szerint, akik számos különjáratot indítottak a betakarítók utaztatására, a regisztrációik szerint 20.000 betakarítóról beszélt, akik egy másik portálon keresztül jelentkeztek be.

Belügyminiszter Horst Seehofer és a Mezőgazdasági Miniszter Julia Klöckner az elmúlt csütörtökön egyeztek meg, hogy 80.000 külföldi idénymunkást utaztatnak be Németországba repülőgépekkel és szigorú egészségügyi szabályzatok mellett. A betakarításnál és egyéb fontos termőföld bedolgozásnál segítenek majd és áprilisban és májusban is 40.000 ember fog érkezni. Most elsősorban a spárgaszedésre van munkaerő szükséglet.

Az erdélyi repülőtérről Cluj, ahonnan a munkások felszálltak, tolakodást és tömeget jelentettek, vagyis a koronavírusra vonatkozó szabályokat nem tartották be. Már az első repülő indulása előtt 1.800 ember gyült össze és várakozott. Ők az ország különböző részéről buszokkal érkeztek.

A termelők szövetsége megkönnyebbülését fejezte ki: “Ez által a szabályozás által maradnak munkaképesek az üzemeink”– mondta a szövetség elnöke Joachim Rukwied. “Reméljük, hogy lesznek Németországból érkező segítők is”.

Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.