Megkönnyítik a német bevándorlást a szakképzettek számára

Megváltozik a német bevándorlási törvény

A német szövetségi kormány tervei szerint a külföldi szakmunkásoknak a jövőben könnyebb dolguk lesz Németországban munkavállalásnál. Heil munkaügyi miniszter és Habeck gazdasági miniszter minél több jól képzett embert akar Németországba vonzani az új szabályokkal. A kormány új bevándorlási és honosítási törvényen dolgozik.
Németország a migrációs politika átalakításán dolgozik. Ez különböző témákat foglal magában, mint például a tartózkodási jog, a honosítás és a szakképzett munkavállalók bevándorlása. Már létezik egy törvénytervezet az úgynevezett “tartózkodási-lehetőségről” (Chancen-Bleiberecht), amelyet októberben tárgyalt a Bundestag.

A belügyminisztérium, a munkaügyi minisztérium, a gazdasági minisztérium és a külügyminisztérium közösen készített egy, a szakképzett munkaerő bevándorlásáról szóló dokumentumot, amelyet a kabinet most jóváhagyott. Ami a honosításokat illeti, a belügyminisztérium már elkészítette az első tervezetet, amelyet most tárgyalnak.

A bevándorlás akadályait csökkenteni kívánják, hogy Németország vonzóbbá váljon a külföldről érkező szakképzett munkaerő számára. A tervek szerint a jövőben többek között a pontrendszer segítségével akkor is bevándorolhatnak majd Németországba, ha még nincs munkájuk.
A tervek szerint a jó képességű harmadik országbeli állampolgárok maradhatnak, hogy munkát keressenek. Az álláskereséshez egy átlátható, bürokráciamentes pontrendszeren alapuló esély-szisztémát akarnak bevezetni. A kiválasztási szempontok között szerepel a képzettség, a nyelvtudás, a munkatapasztalat, a Németországhoz való kötődés és az életkor.

Milyen szabályok vannak most érvényben?

Hosszú ideig a nem uniós országokból származó személyek csak egyetemi végzettséggel férhettek hozzá a német munkaerőpiachoz. 2020 márciusától azonban a külföldi szakképzettséggel rendelkező szakmunkások is kaphatnak 6 hónapra szóló tartózkodási engedélyt, hogy munkát keressenek (szakmunkás bevándorlási törvény). Ehhez elismert szakképesítésre és német nyelvtudásra van szükség. Emellett a keresés során képesnek kell lenniük arra, hogy eltartsák magukat.

A Foglalkoztatáskutató Intézet (IAB) októberi nyilatkozatában a szakképesítések egyenértékűségének elismerése jelenti valószínűleg a legnagyobb akadályt.
Ha Németország érezhetően növelni akarja a munkaerő-migrációt, akkor valószínűleg nélkülöznie kell az egyenértékűségi tesztet (Gleichwertigkeitsprüfung) a jelenlegi formájában, vagy jelentősen meg kell reformálnia azt.

A honosítás megkönnyítése

Faeser belügyminiszter azt szeretné, hogy a jövőben az eddigi 8 év helyett már 5 év után meg lehessen kapni a német állampolgárságot. Ezenkívül mindenkinek meg akarja adni a lehetőséget a kettős állampolgárságra.

A 67 év felettiek számára a nyelvvizsga és a honosítási teszt könnyebbé válna. A homályos megfogalmazások helyett konkrét indokokat kell meghatározni, ha a honosítás kizárásra kerül.

A javaslat azonban még csak konzultációs szinten van, és nincs köze a a szakképzett munkaerő bevándorlására vonatkozó tervekhez. Faeser hamarosan be akarja nyújtani tervezetét a tárcáknak jóváhagyásra, majd ezt követően valószínűleg hosszas tárgyalások kezdődnek.

Mi változik a németországi tartózkodás lehetőségének jogával kapcsolatban? (Chancen-Bleiberecht)

A Bundestag a héten szavaz a kormánykoalíció újabb, migrációs kérdésekkel kapcsolatos javaslatáról. Az úgynevezett “tartózkodási lehetőség jogáról” szóló tervezett törvény célja, hogy a jól beilleszkedett külföldiek, akik már több éve biztonságos státusz nélkül élnek Németországban, lehetőséget kapjanak.
A tervek szerint azok, akik már 5 éve az országban élnek, és nem követtek el bűncselekményt, 18 hónapot kapnak arra, hogy teljesítsék a huzamos tartózkodás feltételeit, beleértve a német nyelv ismeretét és a saját megélhetésük biztosítását.

A szakképzett munkaerők bevándorlása

Hubertus Heil német munkaügyi miniszter az új szakképzett munkaerő bevándorlásáról szóló törvény főbb pontjainak bemutatásakor Berlinben elmondta:

Németországnak a jövőben minden segítő kézre és okos elmére szüksége lesz.
A kabinet által délben elfogadott tervek szerint Németország több külföldi munkavállalót akar az országba vonzani, és ennek érdekében egyszerűsíteni kívánja a bevándorlás és a szakképesítések elismerésének szabályait.

A szakképzett munkaerő biztosítása a jólét biztosítását jelenti. Minden ágazatban, mint például az ápolásban, a gyermekgondozásban vagy a közigazgatásban, 2035-ig több millió további munkavállalóra lenne szükség. Mindent megteszünk, hogy növeljük a kapacitásokat. Ez magában foglalja a külföldi munkavállalók német munkaerőpiachoz való hozzáférésének megkönnyítését is. A kormány masszív toborzási stratégiára vonatkozó tervei nagy és fontos lépés.

– hangsúlyozta Heil.
A változtatások között szerepel az is, hogy az elismert külföldi szakképzett munkavállalók olyan foglalkozásokban is dolgozhatnak, amelyeknek kevés vagy semmi közük a végzettségükhöz.
Szintén újdonság az az elképzelés, hogy a nem uniós állampolgárok pontrendszer alapján kapjanak lehetőséget a németországi bevándorláshoz és munkakereséshez.

Heil hangsúlyozta, hogy illúzió azt hinni, hogy minden külföldi szakmunkás Németországba akarna jönni. Ezért fontos, hogy a bevándorlás megkönnyítése mellett az integrációs folyamatokat is támogassuk.

Jelentős változások előttünk

Robert Habeck gazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy az éghajlatvédelem és a digitalizáció mellett a demográfiai változások is jelentős változásokat hoznak a munkaerőpiacon.

A szakképzettek bevándorlásának felgyorsítását célzó eljárásokat gyorsan és pragmatikusan kell végrehajtani.

Le fogjuk csökkenteni a korlátozásokat és a bevándorlási küszöböket és segíteni fogjuk az integrációt.

– biztosította a zöld politikus.
Nancy Faeser belügyminiszter azt mondta, bízik abban, hogy hamarosan konkrét törvényjavaslatot is be tud nyújtani ennek végrehajtására. Heil szerint a Bundestag a jövő év elején foglalkozik majd a szakképzett munkaerő bevándorlására vonatkozó újításokkal.

Forrás

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Késelés a vonaton: két ember meghalt, öten megsérültek a Kiel-ből Hamburgba tartó vonaton

Késelés a vonaton: két ember meghalt, öten megsérültek a Kiel-ből Hamburgba tartó vonaton
A Kielből Hamburgba (Schleswig-Holstein tartomány) tartó RE 70-es regionális vonaton szerdán Brokstedt kisvárosban ...

Februártól megszűnik a maszkkötelezettség az egészségügyben dolgozóknak Bajorországban és Baden-Württembergben

Februártól megszűnik a maszkkötelezettség az egészségügyben dolgozóknak Bajorországban és Baden-Württembergben
Bajorország és Baden-Württemberg is hatályon kívül helyezi az orvosi rendelőkben és a kórházakban ...

Februrár 2-tól eltörlik a maszk-kötelezettséget a távolsági közlekedésben Németországban

Februrár 2-tól eltörlik a maszk-kötelezettséget a távolsági közlekedésben Németországban
A helyi tömegközlekedésben a német tartományok többsége vagy már feloldotta a maszk-kötelezettséget, vagy ...

Baden-Württemberg január 31-től tervezi a maszk-kötelezettség eltörlését a tömegközlekedésben

Baden-Württemberg január 31-től tervezi a maszk-kötelezettség eltörlését a tömegközlekedésben
Baden-Württemberg a tervek szerint január 31-én eltörli az egyik utolsó korona-szabályát is. Ezt ...

Német belügyminiszternő: A berlini szilveszteri zavargásoknak következményei lesznek

Német belügyminiszternő: A berlini szilveszteri zavargásoknak következményei lesznek
Németország több nagyvárosában voltak zavargások szilveszter éjszakáján, a legrosszabb Berlinben volt, Neukölln városrészben, ...

Nem minden telefon szólalt meg Németországban a Cell Broadcast figyelmeztető tesztnapon

Nem minden telefon szólalt meg Németországban a Cell Broadcast figyelmeztető tesztnapon
11.45-kor feloldották Németországban az országos teszt-riasztást. A katasztrófa-előrejelző rendszerek tesztje véget ért. A ...

Botrány Németországban! A 14 éves lány meggyilkolása után a politikusok hallgatnak

Botrány Németországban! A 14 éves lány meggyilkolása után a politikusok hallgatnak
Egy nappal a 14 éves lányt ért halálos késtámadás után nagy a gyász ...

Embercsempészekre csaptak le Németország szerte

Embercsempészekre csaptak le Németország szerte
Németországban 14 lakásban razziázott a német rendőrség ma reggel és csapott le emberkereskedőkre, ...

Bajorországban december 10-től megszüntetik a maszk-kötelezettséget a helyi tömegközlekedésben

Bajorországban december 10-től megszüntetik a maszk-kötelezettséget a helyi tömegközlekedésben
Bajorországban még karácsony előtt megszüntetik a maszk-kötelezettséget a tömegközlekedésben. Más tartományok is követni ...

A német külügyminiszter Indiában tárgyal az indiai bevándorlók érdekében

A német külügyminiszter Indiában tárgyal az indiai bevándorlók érdekében
Újdelhiben Annalena Baerbock német külügyminiszter és indiai kollégája mobilitási megállapodást írt alá, amely ...

Hannovernél egy kisgyermekre esett a bevásárlókocsi, belehalt

Hannovernél egy kisgyermekre esett a bevásárlókocsi, belehalt
Tragikus baleset történt szombaton egy Hannover melletti barkácsáruházban, kisgyermekre borult egy bevásárlókocsi. (adsbygoogle = ...