Megkönnyítik a német bevándorlást a szakképzettek számára

Megváltozik a német bevándorlási törvény

A német szövetségi kormány tervei szerint a külföldi szakmunkásoknak a jövőben könnyebb dolguk lesz Németországban munkavállalásnál. Heil munkaügyi miniszter és Habeck gazdasági miniszter minél több jól képzett embert akar Németországba vonzani az új szabályokkal. A kormány új bevándorlási és honosítási törvényen dolgozik.
Németország a migrációs politika átalakításán dolgozik. Ez különböző témákat foglal magában, mint például a tartózkodási jog, a honosítás és a szakképzett munkavállalók bevándorlása. Már létezik egy törvénytervezet az úgynevezett „tartózkodási-lehetőségről” (Chancen-Bleiberecht), amelyet októberben tárgyalt a Bundestag.

A belügyminisztérium, a munkaügyi minisztérium, a gazdasági minisztérium és a külügyminisztérium közösen készített egy, a szakképzett munkaerő bevándorlásáról szóló dokumentumot, amelyet a kabinet most jóváhagyott. Ami a honosításokat illeti, a belügyminisztérium már elkészítette az első tervezetet, amelyet most tárgyalnak.

A bevándorlás akadályait csökkenteni kívánják, hogy Németország vonzóbbá váljon a külföldről érkező szakképzett munkaerő számára. A tervek szerint a jövőben többek között a pontrendszer segítségével akkor is bevándorolhatnak majd Németországba, ha még nincs munkájuk.
A tervek szerint a jó képességű harmadik országbeli állampolgárok maradhatnak, hogy munkát keressenek. Az álláskereséshez egy átlátható, bürokráciamentes pontrendszeren alapuló esély-szisztémát akarnak bevezetni. A kiválasztási szempontok között szerepel a képzettség, a nyelvtudás, a munkatapasztalat, a Németországhoz való kötődés és az életkor.

Milyen szabályok vannak most érvényben?

Hosszú ideig a nem uniós országokból származó személyek csak egyetemi végzettséggel férhettek hozzá a német munkaerőpiachoz. 2020 márciusától azonban a külföldi szakképzettséggel rendelkező szakmunkások is kaphatnak 6 hónapra szóló tartózkodási engedélyt, hogy munkát keressenek (szakmunkás bevándorlási törvény). Ehhez elismert szakképesítésre és német nyelvtudásra van szükség. Emellett a keresés során képesnek kell lenniük arra, hogy eltartsák magukat.

A Foglalkoztatáskutató Intézet (IAB) októberi nyilatkozatában a szakképesítések egyenértékűségének elismerése jelenti valószínűleg a legnagyobb akadályt.
Ha Németország érezhetően növelni akarja a munkaerő-migrációt, akkor valószínűleg nélkülöznie kell az egyenértékűségi tesztet (Gleichwertigkeitsprüfung) a jelenlegi formájában, vagy jelentősen meg kell reformálnia azt.

A honosítás megkönnyítése

Faeser belügyminiszter azt szeretné, hogy a jövőben az eddigi 8 év helyett már 5 év után meg lehessen kapni a német állampolgárságot. Ezenkívül mindenkinek meg akarja adni a lehetőséget a kettős állampolgárságra.

A 67 év felettiek számára a nyelvvizsga és a honosítási teszt könnyebbé válna. A homályos megfogalmazások helyett konkrét indokokat kell meghatározni, ha a honosítás kizárásra kerül.

A javaslat azonban még csak konzultációs szinten van, és nincs köze a a szakképzett munkaerő bevándorlására vonatkozó tervekhez. Faeser hamarosan be akarja nyújtani tervezetét a tárcáknak jóváhagyásra, majd ezt követően valószínűleg hosszas tárgyalások kezdődnek.

Mi változik a németországi tartózkodás lehetőségének jogával kapcsolatban? (Chancen-Bleiberecht)

A Bundestag a héten szavaz a kormánykoalíció újabb, migrációs kérdésekkel kapcsolatos javaslatáról. Az úgynevezett „tartózkodási lehetőség jogáról” szóló tervezett törvény célja, hogy a jól beilleszkedett külföldiek, akik már több éve biztonságos státusz nélkül élnek Németországban, lehetőséget kapjanak.
A tervek szerint azok, akik már 5 éve az országban élnek, és nem követtek el bűncselekményt, 18 hónapot kapnak arra, hogy teljesítsék a huzamos tartózkodás feltételeit, beleértve a német nyelv ismeretét és a saját megélhetésük biztosítását.

A szakképzett munkaerők bevándorlása

Hubertus Heil német munkaügyi miniszter az új szakképzett munkaerő bevándorlásáról szóló törvény főbb pontjainak bemutatásakor Berlinben elmondta:

Németországnak a jövőben minden segítő kézre és okos elmére szüksége lesz.
A kabinet által délben elfogadott tervek szerint Németország több külföldi munkavállalót akar az országba vonzani, és ennek érdekében egyszerűsíteni kívánja a bevándorlás és a szakképesítések elismerésének szabályait.

A szakképzett munkaerő biztosítása a jólét biztosítását jelenti. Minden ágazatban, mint például az ápolásban, a gyermekgondozásban vagy a közigazgatásban, 2035-ig több millió további munkavállalóra lenne szükség. Mindent megteszünk, hogy növeljük a kapacitásokat. Ez magában foglalja a külföldi munkavállalók német munkaerőpiachoz való hozzáférésének megkönnyítését is. A kormány masszív toborzási stratégiára vonatkozó tervei nagy és fontos lépés.

– hangsúlyozta Heil.
A változtatások között szerepel az is, hogy az elismert külföldi szakképzett munkavállalók olyan foglalkozásokban is dolgozhatnak, amelyeknek kevés vagy semmi közük a végzettségükhöz.
Szintén újdonság az az elképzelés, hogy a nem uniós állampolgárok pontrendszer alapján kapjanak lehetőséget a németországi bevándorláshoz és munkakereséshez.

Heil hangsúlyozta, hogy illúzió azt hinni, hogy minden külföldi szakmunkás Németországba akarna jönni. Ezért fontos, hogy a bevándorlás megkönnyítése mellett az integrációs folyamatokat is támogassuk.

Jelentős változások előttünk

Robert Habeck gazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy az éghajlatvédelem és a digitalizáció mellett a demográfiai változások is jelentős változásokat hoznak a munkaerőpiacon.

A szakképzettek bevándorlásának felgyorsítását célzó eljárásokat gyorsan és pragmatikusan kell végrehajtani.

Le fogjuk csökkenteni a korlátozásokat és a bevándorlási küszöböket és segíteni fogjuk az integrációt.

– biztosította a zöld politikus.
Nancy Faeser belügyminiszter azt mondta, bízik abban, hogy hamarosan konkrét törvényjavaslatot is be tud nyújtani ennek végrehajtására. Heil szerint a Bundestag a jövő év elején foglalkozik majd a szakképzett munkaerő bevándorlására vonatkozó újításokkal.

Forrás

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Figyelem! 50 órás vasúti sztrájk lesz vasárnap estétől egész Németországban!

Figyelem! 50 órás vasúti sztrájk lesz vasárnap estétől egész Németországban!
A május 14-i sztrájk elmarad! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); FRISSÍTÉS! A SZTRÁJK ELMARAD!  Részletek később.  Péntek ...

Lövöldözés a Mercedes gyárban: törökországi politikai vita állhatott a háttérben

Lövöldözés a Mercedes gyárban: törökországi politikai vita állhatott a háttérben
Tragédia a német autógyárban Stuttgart mellett. Május 11-én csütörtök reggel két férfit halálosan ...

Május 1-től használható a 49 eurós Deutschlandticket Németország-szerte

Május 1-től használható a 49 eurós Deutschlandticket Németország-szerte
Néhány napon belül Németországban elindul a 49 eurós jegy használata a tömegközlekedésben, más ...

Kell a hely a menekülteknek: Berlinben 100 nyugdíjast költöztetnek ki egy idősotthonból

Kell a hely a menekülteknek: Berlinben 100 nyugdíjast költöztetnek ki egy idősotthonból
Weddingben az evangélikus egyház Johannesstift Diakonie alapítvány számos idős embernek mondott fel a ...

Ezek voltak Németország legveszélyesebb főpályaudvarai tavaly

Ezek voltak Németország legveszélyesebb főpályaudvarai tavaly
A német rendőrség számai alapján tavaly több mint 23 000 erőszakos bűncselekmény volt, ...

Március 1-től megszűnik a maszk-és tesztkötelezettség az egészségügyben Németországban

Március 1-től megszűnik a maszk-és tesztkötelezettség az egészségügyben Németországban
Németországban március 1-től, vagyis idő előtt lejárnak a megmaradt országos járványügyi intézkedések is, ...

Upahl: 400 fős menekültszállót terveznek egy 500 fős faluban Németországban

Upahl: 400 fős menekültszállót terveznek egy 500 fős faluban Németországban
Németországban, Mecklenburg-Vorpommern tartományban egy kis 500 fős faluban, Upahlban, 400 fő menekültet terveznek ...

Vasárnaptól lép életbe az embargó. Vajon drágul a dízel Németországban?

Vasárnaptól lép életbe az embargó. Vajon drágul a dízel Németországban?
Az uniós országok a hétvégétől kezdve már nem importálhatnak nyersolajtermékeket Oroszországból. Vajon a ...

Elfogták a németországi bankautómata-robbantó bandát – több mint 50 esetben robbantottak

Elfogták a németországi bankautómata-robbantó bandát - több mint 50 esetben robbantottak
A hollandiai Utrecht és Limburg tartományokban a rendőrség számos épületet átkutatott, és kilenc ...

Itt voltak a legnagyobb dugók Németországban tavaly

Itt voltak a legnagyobb dugók Németországban tavaly
Tavaly az ADAC 474 000 forgalmi dugót számolt össze Németországban, összesen 733 000 ...

Hiba volt a kijárási tilalom és a kapcsolattartási szabály a járvány ideje alatt – mondta Lauterbach

Hiba volt a kijárási tilalom és a kapcsolattartási szabály a járvány ideje alatt - mondta Lauterbach
A kijárási tilalmak, a kötelező maszkviselés a szabadban, a játszóterek lezárása a koronajárvány ...