Megnyitják a bajor-osztrák kishatárforgalmat május 12-től

A bajor-osztrák kishatárforgalom megnyílik

Vásárolni és barátokkal találkozni, hozzátartozókat meglátogatni határokon túl Ausztriában ismét lehetséges lesz. A kishatárforgalmat Bajorország és Ausztria között május 12-től ismét megnyitják. Söder-Kurz találkozó volt.




Markus Söder Bajorország miniszterelnöke és Sebastian Kurz osztrák kancellár Münchenben találkozott a mai napon és jelentették be a kishatárforgalom megnyitását.

Ugyanakkor elmondták, hogy milyen fontos a nyitott határ mindkét régiónak, hiszen az együttműködés az osztrák és a bajor határon olyan szoros, mint talán semelyik másik európai ország között. Ez köszönhető a közös nyelvnek és kultúrának is. Markus Söder elmondta, hogy jó barátok és szoros partnerek Ausztriával, míg Sebastian Kurz elmondta, hogy Bajorország a legfontosabb szomszédja Ausztriának, ahol a legintenzívebb az együttműködés.

Már holnaptól lehetséges lesz a kishatáron a forgalom, át lehet menni Ausztriába vásárolni, barátokat és rokonokat meglátogatni.

– mondta Söder.




Ausztria május 19-én nyit

December óta tilos volt a kishatárforgalom, akik azt megszegték, 2.000 Euro büntetést is kaphattak.

Most Bajorország és Ausztria is megnyitja a turizmusát, Bajorország május 21-re jelentette be, Ausztria május 19-től. Ezáltal a beoltottak, a gyógyultak és a teszteltek egyformán lesznek kezelve, karantén-kötelezettséget a nem rizikó-területről érkezőknek Ausztria eltörli.

Cél a turizmus erősítése

A vírusmutációkra továbbra is számítani kell, amelyek ellen a vakcinák hatástalanok lesznek és ezért újabb vakcinák kifejlesztése lesz szükség, erre is fel kell készülni, mondta Kurz. De egyelőre a jelennel kell foglalkozni, mondta. Mindkét kormányfő megerősítette szándékát, hogy segítsen az idegenforgalmon, amelyet a járvány különösen erősen sújtott.




Tirol már nem problémás

Söder örömét fejezte ki, hogy Tirolban javult a helyzet. Elmondta, hogy neki az volt a fontos, hogy a dél-afrikai vírusmutáns ne legyen Tirolban már megtalálható. Németország Tirol-t korábban a vírusvariánssal fertőzött területté nyilvánította, ezért az utazás erősen korlátozott volt.

A politikai állásfoglalástól Kurz elhatárolódott a szeptemberi németországi választások kapcsán. Annyit elmondott, hogy mivel Németország a legerősebb gazdasággal rendelkező ország Európában, ezért egész Európára kihatással lehetnek a választások.

Kurz kedden megkapta a “médiák szabadság díját” (“Freiheitspreis der Medien”) amit a Weimer Media Group (WMG) a német Ludwig-Erhard-Gipfel-en adott. Ez egy köszönet azért, hogy Sebastian Kurz politikai szinten mindig egy hídépítő szerepet töltött be. A díjat most hetedik alkalommal adták át és mindig olyan közszereplő kapja, aki nagy hangsúlyt fektet a demokráciára, a szabad vélemény nyilvánításra, a társadalmi együttélésre, politikai dialógusokra.

Ezt a díjat korábban Michail Gorbatschow, Reinhard Kardinal Marx, Christian Lindner, Jens Weidmann, Jean-Claude Juncker és Fürst Albert II. von Monaco kapták már meg.

A mai Kurz-Söder sajtótájékoztató

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.