Megszűnik az ingyenes tesztelés Németországban – 3 Euró lesz júliustól

Három Euró lesz a tesztelés Németországban júliustól

Jelenleg Németországban minden lakosnak joga van havonta egyszer egy ingyenes koronateszt elvégzésére teszt-központokban, gyógyszertárakban. Az egészségügyi miniszter legújabb bejelentése szerint ez júliustól változik a szűkös költségvetési helyzet miatt. Kivételek lesznek a rizikó csoportba tartozók.
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter pénteken jelentette be, hogy a kormány új teszt-rendeletet hozott, mely június 30-tól lép érvénybe. Ezek alapján júliustól minden un. polgári teszt (Bürgertest) 3 Euróba kerül majd. A sajtótájékoztatón elmondta, erre szükség lehet a jövőben nagyobb rendezvényeken vagy nagyobb családi összejöveteleken.

Kivételek a rizikó-csoportba tartozók, nekik továbbra is ingyenes marad.

Az átlagosan havi 1 milliárd Eurós költséget az ingyenes tesztelési lehetőséghez a kormány az őszre való tekintettel nem engedheti meg magának, magyarázta Lauterbach.

Az új tervek szerint most 2,7 milliárd Euró kiadással számol az év végéig, máskülönben akár 5 milliárd Euró is lehetett volna. A teszt árát a kormány csökkenti 11,5 Euróról 9,5 Euróra. Ebből a kormány a jövőben 6,5 Eurót áll. A tartományoknak megvan a lehetőségük, hogy a 3 Eurós összeget átvállalják más csoporotok számára is.

A veszélyeztetett csoportba tartozók továbbra is ingyen hozzájuthatnak, ideértve a gyermekek 5 éves korig, a terhesség elején lévő nők, valamint a kórházak és idősotthonok látogatói.

Megerősítik az ellenőrzéseket is a teszt-állomásokon, hogy a csalások ne legyenek lehetségesek, amik többször előfordultak.
Christian Drosten virológus a nyári szünet után arra számít, hogy meredeken megemelkedik a fertőzöttek száma.

Ősszel jön az oltási kampány

Lauterbach szerint a tél előtti sikeres oltási kampánynak akár 40 millió embert is el kellene érnie.

Ideális lenne egy oltási kampány 40 millió beoltott emberrel még a tél előtt. A BA5 nem veszélytelen.

– írta Lauterbach péntek este a Twitteren, megismételve Christian Drosten virológus kijelentéseit.

Keine Beschreibung verfügbar.

Lauterbach hozzátette:

A télre nagyon fel kell készülnünk, különben nagy káosz lesz.

Christian Drosten virológus nyilatkozata szerint az időseknek 4 oltást kell kapniuk, a többieknek legalább 3 oltást.  A gyerekek oltása is szükséges lesz, ami idáig alig történt meg.

A lakosság immunizálása és a járvány megszűnése szerinte akár több évbe is telhet.

Sajtótájékoztató a bejelentésről

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.