Megszűnik az oltáskötelezettség az egészségügyben és az ápolásban jövőre Németországban

Nem lesz kötelező az oltás az egészségügyben Németországban

Az év végén jár le a járványügyi törvény, amely oltáskötelezettséget ír elő az egészségügyben és az ápolásban az alkalmazottaknak. A tervek szerint nem hosszabbítják meg az erre vonatkozó törvényt.




A kórházak és idősotthonok személyzetére vonatkozó korona-oltási kötelezettség várhatóan az év végén lejár, és nem akarják meghosszabbítani. Ennek oka, hogy az új vírusvariánsok (BQ.1.1) ellen már nem hat megfelelően az oltás.

A részleges oltáskötelezettséget (Teil-Impflicht) már a bevezetésekor rengetegen támadták és végig vitatott volt.

Karl Lauterbach (SPD) a közelmúltban még nyitva hagyta a kérdést, hogy a törvény lejárta után meghosszabbításra kerüljön-e az oltáskötelezettség. A törvény az év végén jár le, és ezt az őszi és a téli hullám kezelésétől tette függővé októberben a parlamentben.

A részleges oltáskötelezettség március közepe óta van érvényben. Aki nem oltatta be magát, az nem dolgozhat vagy büntetést kaphat. Erről döntött a parlament 2021 év végén. Csak olyan oltatlanok dolgozhatnak, akik orvosi felmentést kaptak.

A rendeletet többször is bírálták, többek között az oltási kötelezettség betartatásával járó nehézségek miatt. A tartományok és az egészségügy is követelte a megszüntetését.




Eugen Brysch, a Német Betegvédelmi Alapítvány (Stiftung Patientenschutz) igazgatója üdvözölte, hogy várhatóan megszűnik az egészségügyi intézményekben dolgozókra vonatkozó oltási kötelezettség.

Az oltás a súlyos megbetegedések ellen véd, de a vírus továbbadása ellen nem. Ezért az oltáskötelezettség kudarcra volt ítélve a kezdetektől fogva.

– mondta Brysch.

Több tartomány is felszólalt már az ügyben, hogy szüntessék be az oltáskötelezettséget.

Egy nemrégiben Lauterbach német egészségügyi miniszterhez intézett levélben Szászország, Bajorország, Baden-Württemberg és Türingia tartományok az oltáskötelezettség beszüntetését követelték.

Az ápolószemélyzet többször is értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy nem vezették be az általános oltási kötelezettséget Németországban.

A Német Ápolási Tanács (Deutsche Pflegerat) szerint

Ha az oltás kötelező az ő szakmájukban, akkor az egész társadalom számára kötelezőnek kell lennie.

– mondta Christine Vogler, az Ápolási Tanács elnöke.




Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.