Megváltozik a teszt-stratégia Németországban túlterheltség miatt

Megváltozott a koronateszt-stratégia: Kit kell tesztelni?

  • A Robert Koch Institut megváltoztatta a PCR-tesztek használatára vonatkozó ajánlását.
  • A laboratóriumi és tesztelési kapacitások télre elérték a maximális kapacitásukat.
  • Torokfájásnál és náthánál, amennyiben nincs a Covid-19-re vonatkozó rizikófaktor, a jövőben 5 napos otthoni izolációt ajánlanak.





A koronateszt-kapacitás Németországban elérte a határát. Lars Schaade, a Robert Koch Intézet alelnöke és Michel Müller, a németországi laboratóriumi orvosok tanácsának elnöke egyetért ebben. Egy keddi berlini sajtótájékoztatón közölték, hogy az RKI megváltoztatja a téli időszak és a növekvő számú fertőzések miatt a tesztelési ajánlását.

Nem tudtunk minden meghűléses szimptómával rendelkező embert letesztelni Németország szerte, a kapacitásunk heti 3 millió PCR-teszt. Ez nem csak lehetetlen, de nem is szükséges” mondta Schaade. Vagyis, a Covid-19-re jellemző torokfájás és orrfolyás akut tünetei esetén nem tesztelnek minden esetben.




Nagyobb számú fel nem derített koronavírus-fertőzéses eset

Ennek eredményeként a fel nem derített koronavírus fertőzések száma is nagyobb lehet a társadalomban” – ismerte el az RKI alelnöke. A tesztelés nem minden németországi Covid 19 eset rögzítésére szolgál. Így a naponta jelentett új fertőzések száma már nem informatív, mint nyáron, mivel nem követnek minden gyanús esetet.

A járvány ezen szakaszában további hasznos mutatók az egészségügyi rendszer kihasználtsága: vagyis az intenzív ellátási kapacitások, a súlyos esetek száma, a halálesetek. A reprodukciós szám statisztikai nagysága (R érték) szintén információt nyújt a korlátozó intézkedések sikerességéről.




Kit kell tesztelni, milyen szimptómákkal?

A Robert Koch Intézet az orvosoknak szóló frissített ajánlásában (november 3-án) hangsúlyozza: “Sokkal ésszerűbb a tesztelési kapacitást azokra az emberekre összpontosítani, akiket orvosi vagy járványügyi okokból kell tesztelni.”

Ezért 3 döntő jelentőségű tényező határoztak meg, hogy kinél kell a PCR-vizsgálatot elvégezni:

  • Mennyire súlyosak a tünetek? Légszomj, akut hörghurut, tüdőgyulladás, láz (38 fok feletti), valamint a szaglás és az ízérzés zavara például tesztkritérium.
  • Beletartozik-e valamelyik kockázati csoportba, dolgozik-e orvosi területen, vagy szoros és kiterjedt kapcsolatban áll-e a rizikó-csoportokkal?
  • Volt-e kapcsolata Sars-CoV-2-pozitív személlyel a megfázás tüneteinek megjelenése előtt? Rendezvényen való részvétel, ahol az AHA-szabályok nem voltak betartva, ebbe a saját háztartásbeli kapcsolat is beletartozik.




Megfázási tünetek esetén is legalább 5 nap elszigeteltség

Az RKI ajánlásai szerint aki nem felel meg a teszt kritériumainak és nem kap PCR tesztet, de megfázásos tünetei vannak, annak legalább 5 napig elszigetelten otthon kell maradnia. Mivel mindenkinek, akinek légzőszervi tünetei vannak, potenciálisan Covid-19 beteg lehet.

Fontos tudni, hogy meghűléses tünetek esetén ismét elég telefonon felhívni a háziorvost, hogy 7 napra táppénzre kiírjon. Tehát nem szükséges személyesen a rendelőt felkeresni. Ez egyelőre év végéig van érvényben, akárcsak tavasszal is volt. Szükség esetén a 7 nap egyszeri alkalom további 7 napra meghosszabbítható.

A rizikó-területről érkezők számára november 8-tól változik meg a karantén-szabály. Erről korábban itt írtunk.

FORRÁS: www.rnd.de

Bild von Elchinator auf Pixabay


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.