Merkel: Februártól jöhet az általános kötelező oltás Németországban!

Németországban februártól jöhet az általános kötelező oltás

Merkel és a tartományi vezetők ma tartottak konferenciát, ahol további járványügyi szigorításokról egyeztek meg. Merkel sajtótájékoztatón jelentette be a magyar kormánnyal egy napon, hogy a védettségi igazolvány csak a 3. oltással lesz hamarosan érvényes.




Merkel egy „nemzeti szolidaritási cselekedetről” beszélt, hogy csökkentsék a fertőzések számát és ne terheljék túl az egészségügyi rendszert.

A negyedik hullámot meg kell törni, ezért volt szükséges a mai döntéseket meghozni.

– mondta Merkel.

A járványügyi törvényt ismét megváltoztatják, pl. hogy a tartományok szigorúbb intézkedéseket is hozhatnak.

Országos 2G szabály – az oltatlanokat kizárják

Országosan bevezetik a 2G szabályt az üzletekben, mozikban, éttermekben, stb. függetlenül a fertőzöttségi szinttől, vagyis az oltatlanok a legtöbb helyről ki lesznek zárva, kivétel a mindennapi ellátáshoz szükséges üzleteket, mint pl. az élelmiszer üzletek, gyógyszertárak, illatszer üzletek.

Több helyen számítani kell arra, hogy bevezetik a 2 plus szabályt, ami már jelenleg is érvényes pl. Bajorországban és Baden-Württembergben a sport-és szabadidő tevékenység területein. Ez azt jelenti, hogy az oltottaknak tesztre van szükségük.

Kivételek a 18 éven aluliak és akik egészségügyi okokból nem tudják beoltani magukat.

További döntések:

  • Azokban a régiókban, ahol a 7 napos fertőzöttségi szint eléri a 350-es szintet, ott bezárják az éjszakai szórakozóhelyek zárt tereit, és további szigorítások.
  • Maszk-kötelezettség az iskolákban országszerte.
  • A nagyszabású rendezvények korlátozása, (zárt térben a kapacitás max. 30-50%-os kihasználtság, max. 5.000 fő, szabadban max. 15.000 fő)
  • Gyülekezési tilalom és tüzijáték tilos lesz szilveszterkor.
  • A jövőben fogorvosok, a gyógszertárakban dolgozók, és ápolók is beadhatják az oltást.
  • Az oltáskötelezettség a kórházakban és idősotthonokban dolgozóknak jön
  • Kapcsolat-tartási szigorítás: Az olyan rendezvényeken, ahol oltatlanok is részt vesznek, csak a saját háztartás, és további 2 személy vehet részt, 14 éven aluliak kivételek.




Általános oltási kötelezettség februártól

A két oltás már nem lesz hosszú ideig elismerve, mondta Merkel, ezt Magyarország kormánya is közölte a mai napon.

Az EU-n belül is tárgyalás folyik arról, hogy 9 hónap után elveszíti a második oltás az érvényességét, ezért a 3. oltás különösen fontos, mondta Merkel.

Az átmeneti időszakra, amíg nem kapja meg valaki a harmadik oltását és lejárt az előző, addig egy átmeneti oltási státuszba kerül.

Hogy ez mikortól lép érvénybe, még nem tudni.

Az általános kötelező oltásról a német Bundestagban lesz szó és ott kell döntést hozni. Mivel még mindig sokan nem oltatták be magukat, ezért kell több oltott embernek korlátozásokat elszenvednie, és a kórházak részben ezért vannak túlterhelve, ezért helyesnek tartom, hogy Németország bevezesse az általános oltási kötelezettséget, ami 2022. februártól léphet érvénybe.

– mondta Merkel, és elmondta, hogy ő az általános oltási kötelezettség mellett szavazna, ha még a parlamentben lenne.

Scholz jövőbeni kancellár elmondta, hogy karácsonyig 30 millió embert szeretnének Németországban beoltani, valamint, hogy ő is támogatja az általános kötelező oltást.




A sajtótájékoztató a videón 1:24-nél kezdődik

Jön az oltáskötelezettség Németországba
Forrás: Bundesregierung 

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.