Merkel bocsánatot kér – Nem lesz plusz ünnepnap húsvétkor Németországban!

Merkel bocsánatot kér

A hétfői korona-csúcstalálkozón Merkel és a tartományi vezetők úgy döntöttek, hogy a Nagycsütörtök és a Nagyszombat “Ruhetag” (pihenőnap) lesz. Ezt a mai napon Merkel visszavonta a kritikák miatt és sajnálatát fejezte ki.





A mai napon spontán megbeszélést tartottak a tartományi vezetők és Merkel. Ennek során Merkel megváltoztatta azt a döntést, miszerint húsvétkor további ünnepnapokat hoznak érvénybe, ami által egy 5 napos “maradj otthon” időszak lett volna Németországban.

A döntés szerint ünnepnap lett volna Nagycsütörtök (április 1) és Nagyszombat (április 3).

A hétfői döntés szerint ezeken a napokon zárva lettek volna az élelmiszer üzletek (kivéve Nagyszombat), és a legtöbb embernek munkaszüneti nap lett volna.





Arról még folyt a vita, hogyan lett volna ebből hivatalos ünnepnap.

A jó szándék vezérelt, mikor a húsvéti lezárást elrendeltem, a járvány harmadik hullámát akartam ezzel megfékezni, de ez egy hiba volt. Ezért a felelősséget egyedül én viselem, mert a végén mindenért én vagyok a felelős. A hibát meg kell nevezni és mindenekelőtt ki kell javítani, lehetőleg még időben. Természetesen tudom, hogy mindez bizonytalanságot okoz a társadalomban, ezért bocsánatot kérek minden polgártól.

– mondta Merkel.

A hétfői döntés túl sok kérdést vetett fel a bérek folyamatos kifizetésétől kezdve az üzletek és vállalkozások helyzetéig. De olyan kritikát is lehetett hallani, hogy a cégek attól féltek, hogy a kelet-európai munkavállalók a hosszabb munkaszüneti napok miatt tömegesen indultak volna meg hazafele.

Ugyanakkor a vállalatok sem engedhetnek meg maguknak ilyen hosszú leállást.

Egyre több olyan kritika éri a német kormányt, hogy nem a lezárásokra kellene koncentrálniuk, hanem sokkal inkább a vakcinák gyorsabb beszerzésére, ha kell, az EU-t megkerülve.

Tegnap Markus Söder is elmondta, hogy ünnepnap lesz a két plusz nap, amiért ma ő is bocsánatot kért.

A következő megbeszélésig, április 12-ig nem terveznek újabb változtatást.

Merkel mai bejelentése

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.