Merkel elismeri, hogy rosszul mérték fel a helyzetet Afganisztánban

Merkel nyilatkozott az afgán helyzetről

Habár megkésve, de a német kormány minél több embert akar Afganisztánból kimenteni, olyanokat is, akik korábban a kormányt segítették. Merkel beszédet mondott, amiben elismerte, hogy nem csak Németország, de nemzetközi szinten is rosszul mérték fel a helyzetet Afganisztánban. Menekülteket Németország nem kész befogadni, a helyzeten a helyszínen akarnak segíteni.
Merkel hétfő esti beszédében elmondta, hogy elismeri, hogy a helyzetet nem tudták megfelelően felmérni, de nem csak Németország, hanem nemzetközi szinten.

Abban sem biztos, hogy az evakuálás sikeres lesz, mivel Németország nem uralja a helyzetet Kabulban. Kb. 1.500 kormánysegítőt, tolmácsokat hagytak hátra, (1.900 embert mentettek ki) egyes hírek szerint nagykövetségi dolgozókat is, akiket már keres az új hatalom házról házra járva és valószínűleg bebörtönzés, kínzás, akár halál vár rájuk.

Ezek az emberek videóüzenetben kritizálják Németországot, miszerint ha tudták volna, hogy nem menekítik ki őket, korábban megindultak volna Pakisztán felé.

Vannak azonban országok, akik időben cselekedtek, pl. Nagy-Britannia már csütörtökön és pénteken kimentett mindenkit, akit akart, Franciaország és az Egyesült Államok is még múlt héten kihozta az embereit.

Időközben Heiko Maast kikiáltották Németország legrosszabb külügyminiszterének 1945 óta.
Merkel azt is elismerte, hogy az elmúlt 20 év fáradozásai hiábavalóak voltak és nem sikerült felépíteni egy működő demokratikus struktúrát.

Korábban a német külügyminiszter, Heiko Maas is beismerte amit Merkel, hogy a német kormány az afgán fejleményeket rosszul mérte fel. A radikális tálib harcosok ilyen gyors előrenyomulására nem számítottak.

“Ez a fejlemény keserű, drámai és szörnyű, különösen az afganisztáni emberek számára” – mondta a kancellár. A helyzet “szörnyű azoknak az afgánok millióinak, akik a szabad társadalomért küzdöttek”.

Merkel azt is elmondta, hogy Németország nem kész nagyobb mennyiségű menekülteket befogadni, inkább azoknak a szomszédos országoknak nyújtanak segítséget, amelyek menekülteket fogadnak be.
Laschet kancellárjelölt egy interjúban mondta el, hogy 2015 nem ismétlődhet meg, hogy az osztrák határon álljanak a menekültek. Ennek megakadályozásán dolgozik most az EU, mondta.

“Emellett a német kormány tárgyalni akar a tálibokkal, hogy minél több embernek segítsen” – mondta a kancellár. “A német kormánynak hosszú listája van azokról az emberekről, akik kiálltak a szabadságért.”

Hatalmas a kritika a késlekedés miatt

Merkel és a német kormány már júniusban tudta, hogy kiknek adnak védelmet Németországban, a bürokrácia azonban megakadályozta a cselekvést.
A kabuli német nagykövetség is időben figyelmeztette a külügyminisztériumot, hogy a dolgozói veszélyben vannak, a menekítést mégsem kezdték meg időben.

A menekítés hétvége óta nehézkesen megy és veszélyes. Vasárnap sikerült a nagykövetség dolgozóinak nagy részét kimenekíteni, hétfő este a német gép több órás körözés után tudott csak landolni Kabulban, mert nem kapott leszállási engedélyt az amerikaiaktól. Végül csak 7 embert menekített ki, a többiek nem voltak a reptéren az esti kijárási tilalom miatt és csak 30 perc állt rendelkezésre a gépnek.

A mai napon a második géppel már 125 embert, később a harmadik géppel 139 embert hozott ki a német légierő az országból.

Németország katonákat is küldött tegnap Kabulba, akik biztosítják a mai mentést. A védelmi minisztérium további 600 katonát akar a térségbe küldeni.

Merkel hétfő esti nyilatkozata

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.