Merkel Húsvét előtti üzenete magyarul – 2020. 04. 03.

Jó napot, Kedves Polgártársnők és Polgártársak!

Örülök, hogy ma ismét a kancellári hivatalból fordulhatok Önökhöz. A házi karanténomnak vége és jól vagyok. Most már értem: 14 nap egyedül otthon, 14 nap kapcsolattartás csak telefonon és interneten keresztül, ez nem könnyű. Különösen az időseknek és a betegeknek nem a mostani időkben, akik egyedül kell, hogy legyenek otthon, mert a vírus számukra nagy veszélyt jelenthet – és ők, nem úgy mint én, rövid két hét után nem hagyhatják el a lakásukat. Szívélyes üdvözletemet és minden jókívánságomat küldöm azoknak, akik most ebben a szituációban vannak.

Fontos számomra, hogy még egyszer elmondjam, mi mozgat engem és a kormányt a koronavírus elleni harcban, mi irányít minket a döntéseink hozatalában.

A következő héten kezdődnek a Húsvéti Ünnepek – és ez egy egészen különleges időszak. A Húsvét, ami több millió keresztény embernek jelent templomba járást, a Húsvét Vasárnap, ami az egész családnak egy közös program, talán egy séta, Húsvéti Tűz, sokaknak egy rövid látogatás a tópartokhoz vagy délre, ahol már melegebb van. Normális esetben. De nem ebben az évben.

Ez az, amit ma Önöknek mondanom kell: Mindannyian egy egészen más Húsvéti Ünnepeket fogunk idén megélni, mint amilyet valaha is azelőtt. Természetesen megünneplik a Húsvét Pénteket a keresztények Németországban és  Húsvét Vasárnap a feltámadást – de nem a templomban, egymás oldalán a többi gyülekezeti taggal. Örülök és hálás vagyok, hogy a templomok már az elmúlt hetekben is olyan csodálatosan közvetítették a miséjüket a TV-ben, rádióban és az interneten keresztül, és annyi embert elértek ezáltal. Húsvétkor még több emberhez fognak szólni.

Ugyan így gondolok a zsidókra és a muszlimokra Németországban és minden más vallású csoportra, akik a koronavírus idején nem jöhetnek össze az imaházaikba. Ez egy a olyan megszorítási intézkedés jelenleg, ami a társadalom magját érinti és csak vészhelyzetben hozzuk meg és csak olyan hosszú időre, amennyire mindenképpen szükséges.

Egy húsvéti séta is csak a megszabott szabályok szerint történhet, ami már mindenhol jó két hete lépett életbe: tehát csak olyan családtagokkal együtt, akikkel együtt is lakunk vagy maximum egy olyan személlyel együtt, aki a háztartásunkon kívül él, és mindig gondoljunk arra, hogy meg kell tartani a megfelelő távolságot egymástól, ami minimum 1,5 méter vagy még jobb, ha 2 m. Ne feledjük el azt sem, hogy alaposan és gyakran mossunk kezet.

És akkor is, ha Ön úgy dönt, hogy maszkot hord, kérem mindig gondoljon arra, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem kell betartani az előírt távolságot. Amíg nincs védőoltás és gyógyszer a vírus ellen, addig a távolságtartás a legbiztosabb védelem.

És még valami és kérem vegyék komolyan: Rövid utazások Németországon belül, mint a tavakhoz utazni, a hegyekbe vagy a hozzátartozókhoz, idén Húsvétkor ezekre nem kerülhet sor.

Ez a kemény valóság, tudom. Hozzá vagyunk szokva, hogy mozgásban vagyunk, valamiben részt veszünk, utazunk amikor akarunk és oda ahova akarunk. Ez a személyes kibontakozás egy alapja a szabad életünknek. És most hirtelen mindenhol szabályok vannak, megszorítások, tilalmak. De ezek szó szerint életbevágóak.

És mivel ez így van, emlékeztetem ma Önt és mindnyájunkat erre így a Húsvéti Ünnepek előtt. Lehet, hogy Önök közül van aki azt mondja: Már így is több, mint két hete tartjuk magunkat a szabályokhoz, mennyi ideig kell még? Megértem ezt a kérdést. De mégis nagy felelőtlenség volna tőlem, ha ma egy konkrét napot megneveznék Önöknek, mikor lenne vége a szigorító intézkedéseknek, vagy legalábbis mikor lenne enyhítés, de aztán ezt az ígéretemet mégsem tudnám betartani, mert a fertőzések számai ezt nem engednék.

Ha egy ilyen ígéret által reményt keltenék és utána csalódniuk kellene, akkor csöbörből vödörbe esnénk, orvosilag, gazdaságilag és szociális szempontból is.

De amit mindenképpen meg akarok ígérni Önöknek, az az, hogy biztosak lehetnek abban, hogy a kormány és én személyesen is, éjt nappallá téve azon dolgozunk, hogyan lehetne mindenki egészségét megvédeni és azon, hogy hogyan térhetünk vissza lépésről lépésre a közéleti életbe.

Nem lenne tiszta a lelkiismeretünk, ha nem tennénk meg ezért mindent. De akkor sem, ha most hiú reményeket ébresztenénk azzal, hogy pontos időpontokat jelölnék meg, amiket aztán semmiképpen nem tudnánk betartani.

Ezt mind szem előtt kell tartanunk, és ez vezérel engem. Ez egy herkulesi feladat és Ön kedves Polgártársnő és Polgártárs, joggal várhatják el, hogy az Ön kormánya és én személyesen is álljunk ennek elébe.

Ahhoz, hogy ez továbbra is sikerüljön, szükségem van, és ezt egész őszintén mondom, továbbra is az Önök segítségére. A segítség, amit már hetek óta olyan csodálatos módon adtak. Ez nagyszerű, amit az emberek többsége országunkban már nyújtott. Országunk a legjobb oldaláról mutatja meg magát. Ezért végtelenül hálás vagyok, és ezt nem mondhatom el Önöknek elég gyakran.

Hogy ez mennyire fontos, akkor lesz érthető, ha szem előtt tartjuk, hogy mi a helyzet és miért van arra szükség, abszolút szükség, hogy mi mindannyian továbbra is betartsuk a szabályokat, korlátozásokat, tiltásokat.

A koronavírus még mindig nagy sebességgel terjed Németország szerte. Gyászolom azokat az embereket, akik ebben a betegségben hunytak el és gondolok a hozzátartozóikra.

Naponta több ezer új fertőzés van és ez azt is jelenti, hogy naponta sok beteg megy kórházba, részben intenzív osztályra.

Egyelőre még el tudjuk látni a súlyos betegeket is. Az a célunk, hogy ez így is maradjon és ez vezérel minket. Mert mi egy humánus társadalom vagyunk. Mert nem számokról van szó, hanem mindig az egyes emberről, akinek az el nem vehető méltóságára ügyelünk.

Igaz, hogy a legújabb számok a Robert-Koch-Institute-tól egy kis reményre adnak okot, mivel kicsit lassabban növekszik az új fertőzöttek száma, mint pár nappal ezelőtt.

De még mindenképpen túl korai ebben bármilyen irányt felfedezni és ahhoz pláne túl korai, hogy emiatt bármilyen szigorításon is enyhítsünk.

A szakértők azt mondják: Még eltart egy ideig, amíg látható lesz, hogy az intézkedések és szigorítások amiket bevezettünk és amiket mindenkinek el kell viselnie, a fertőzések növekedésének csökkenését eredményezik e. És itt biztosat kell tudnunk, hogy az egészségügyi rendszerünk elbírja a hatalmas terhet, amelyet a koronavírus mér ránk.

A tartományok vezetőivel történt megbeszélésemkor szerdán mindannyian egyetértettünk: Minden korlátozás, szigorítás a közéletre vonatkozóan változatlanok maradnak, egyelőre április 19-ig, a Húsvéti Ünnepek végéig, a legtöbb tartományban.

Hogy azután milyen irányba megyünk tovább, az teljes mértékben attól függ, hogy milyen szinten terjed el a vírus Németország szerte és ez milyen hatással van a kórházakra.

Tudom: Ez egy aggodalommal teli időszak. Aggódunk a családunkért, a munkahelyünkért, azért, hogy hogyan változik meg az egész ország ezáltal a nagymértékű beavatkozás által, amit a koronavírus járvány jelent. És ezeket az aggodalmakat a politika sem tudja teljes mértékben csökkenteni.

Biztosítom Önöket arról, hogy mindent megteszünk, ami az állam részéről lehetséges, hogy lehetőség szerint minél kevesebb aggodalmuk váljon valóra. Az elmúlt napokban a legnagyobb gazdasági és szociális segélyprogramok indultak be, amik Németországban valaha is voltak. Számtalan kérvény érkezett támogatásokra, hitelre, Kurzarbeitergeld-re és sok más egyéb igény érkezett már be és ezeket szeretnénk olyan gyorsan és gördülékenyen amennyire csak lehetséges feldolgozni. Mindannyiuknak tudniuk kell: A kormány az Önök oldalán áll. Mindent megteszünk, hogy a mi szolidáris és szociális piacgazdaságunk megállja a helyét.

Mindannyian, kedves Polgártársnők és Polgártársak,  szinte minden nap tanulunk valamit a járvány idején. A tudósok is így vannak ezzel és ránk politikusokra is ez érvényes. Meg szeretném köszönni a türelmüket, és hogy kitartanak.

Mindenki, aki most otthon marad, a személyes kapcsolataikat amennyire csak lehet lecsökkentik, a szabályokat betartják, helyesen és jól cselekednek. És akkor is valami jót tesznek, ha ezek között a nehéz körülmények között még vannak ötleteik, hogyan segíthetnének másoknak. Igen, távolságot kell tartanunk. De ez nem akadályoz meg minket abban, hogy embertársainkon segítsünk egy kisebb bevásárlással, telefonhívással vagy házi-koncertekkel az interneten keresztül, hogy megmutassuk, nem távolodtunk el egymástól, kimutatjuk ragaszkodásunkat és a szolidaritásunkat.

Ezek mind segítenek, hogy mindannyian közösen átvészeljük ezt időszakot.

Lesz majd egy azután is. Vagy, hogy visszatérjek a Húsvéti Ünnepekre: Lesznek ismét olyan Húsvéti Ünnepek, ahol korlátozások nélkül kívánhatunk Kellemes Húsvéti Ünnepeket. Hogy ez az azután mikor jön el és milyen jó lesz majd az élet, ez rajtunk múlik.

Mi mindannyian közösen segíthetünk az országunkon, hogy megtaláljuk a válságból kivezető utat. És ez a “Mi” az, ami most számít.

FORRÁS: www.bild.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.